Zona turistica Petrosani

Cuprins referat Cum descarc?

Capitolul I Localizarea si istoria orasului Petrosani ... . . p.1
1.1.Zona turistica Petrosani . . p.2
Capitolul II Atractiile si obiectivele turistice ale Petrosaniului ..p.6
2.1.Destinatia saptamanii .. . p.7
2.2 Destinatii recomandate . .p.7
Capitolul III Analiza SWOT- Veltravel . .. ...p.10
3.1. Puncte tari . .p.10
3.2. Puncte slabe .p.10
3.3. Amenintari ...p.10
3.4. Oportunitati .p.11
3.5. Concluzii . .p.11
Bibliografie .. p.12


Extras din referat Cum descarc?

Capitolul I
Localizarea si istoria orasului Petrosani
Situat intre munti, monumente naturale deosebit de interesante si paduri seculare, Petrosaniul este punctul de plecare spre o vacanta de vis. Orasul Petrosani este cel mai important centrul urban de pe Valea Jiului. Localitatea se gaseste la o altitudine de 600 m, la o distanta de 370 km de Bucuresti si este deseori ales ca punct de plecare in expeditiile montane din Muntii Sureanu, care marginesc granita de nord a depresiunii, locul de obarsie al Jiului de est. Ca multe alte localitati din Valea Jiului, si Petrosani a luat nastere ca urmare a migrarii locuitorilor din Tara Hategului, in cautarea unor locuri bogate in pasuni si propice dezvoltarii vietii umane. Abia in anul 1818 asezarea este mentionata in actele oficiale, in urma unui recensamant din care reiese ca la Petrosani traiau 233 locuitori care se ocupau cu pastoritul. Incepand cu a doua jumatate a secolului XIX, localitatea cunoaste o evolutie economica fara precedent, datorata exploatarii minelor de carbune, actiune ce va trasforma Petrosanii in cel mai mare bazin carborifer al tarii si unul dintre cele mai importante de pe continent . Din Municipiul Petrosani in maxim 30 de minute poti ajunge in statiuni montane perfecte pentru sporturile de iarna, la pesteri superbe sau la muzee care iti prezinta istoria unei zone controversate. Daca mergi dinspre Bucuresti spre Petrosani, primul lucru care iti va atrage atentia va fi Defileul Jiului. 
Este unul dintre cele mai frumoase defilee ale Romaniei si prezinta cateva elemente cu adevarat unice si interesante. Situat pe drumul national 66, acesta ofera privitorului o flora si o fauna foarte bogata, precum si cateva elemente create de om, cu adevarat uimitoare. Din 2005, acest defileu este declarat Parc National si arie protejata. Daca alegi sa calatoresti cu trenul, de-a lungul celor 33 de km de defileu salbatic, sapat de Jiu, vei trece prin 43 de tuneluri sapate in munte, cele mai multe tuneluri din Romania. Tot pe defileu, te poti opri si la Manastirea Lainici, cea mai vizitata manastire din judetul Gorj.Dupa un teritoriu salbatic, in care muntii se revarsa spre tine din stanga si din dreapta, ajungi in depresiunea Petrosani, de unde posibilitatile se deschid, la fel cum se deschide intreaga depresiune. Fiind cel mai mare oras din Valea Jiului, Petrosaniul iti ofera posibilitati de cazare de cea mai buna calitate, restaurante si viata de noapte. In plus, toate acestea sunt la preturi mult mai mici decat in alte orase . Nu viata urbana atrage insa turistul care ajunge pe aici, ci imprejurimile. Statiunile montane, pesterile si obiectivele istorice transforma zona Petrosani intr-o zona de neratat.
1.1. Zona turistica Petrosani.
Valea Jiului este principala poarta de intrare in Parcul National Retezat si accesul in muntii Parang, Retezat si Valcan. Datorita locatiei geografice si a contextului socio-economic, regiunile montane si fondul frostier nu au suferit in aceeasi masura efectele transformarilor antropice precum majoritatea statiunilor turistice europene. Zona turistica Petrosani - Parang constituie un punct de atractie pentru turistii romani si din strainatate datorita resurselor naturale: peisaje montane, lacuri glaciare, fond forestier, fond cinegetic, o rezervatie botanica si partii de schi. 
Zona turistica Petrosani - Parang este situata in sudul - estul judetului Hunedoara, la o distanta de aproximativ 100 km fata de municipiul Deva, resedinta de judet , facand parte din Carpatii Meridionali, grupa Parang - Sureanu. Muntii Parang ocupa o suprafata de 1100 Kmp invecinandu-se la nord cu Muntii Sureanu, la nord-vest cu Muntii Retezat, la est cu Muntii Capatanii iar la vest sunt despartiti de Muntii Valcan prin Defileul Jiului. Se remarca prin piscurile de o rara frumusete :
- Varful Parangul Mare - 2519 m fiind al treilea varf ca inaltime din Romania;
- Varful Carja - 2405 m;
- Varful Parangul Mic - 2074 m;
- Varfurile: Mija, Stoienita si Mohorul etc. Muntii Parang adapostesc 22 de lacuri glaciare printre care amintim:
- Lacul Rosiile;
- Lacul Galcescu;
- Lacul Mija;
- Lacul Verde. 
Din Muntii Parang izvorasc raurile Lotru, Jiul de Est , Gilord, Municipiul Petrosani este situat pe parcursul inferior al Jiului de Vest, care pe teritoriul acestuia primeste patru afluenti care - l traverseaza: Maleia, Staicului, Slatinioara si Salatruc.
Statiunea Petrosani - Parang , devenita statiune turistica de interes national prin Hotararea de Guvern nr. 1205/2009, ofera alpinistilor, schiorilor si tuturor celor care sunt pasionati de drumetii, aproximativ 1.200 locuri de cazare la cabane si vile, avand 10 partii intretinute cu utilaje de batut zapada, 6 teleschiuri si un telescaun. Accesul in masiv, implicit in statiune, se poate face dinspre Petrosani, pe soseaua asfaltata pana la statia de imbarcare a telescaunului, care asigura transportul pana in zona turistica a Parangului Mic. De aici se poate continua cu traseul de creasta care atinge toate varfurile cu posibilitati de coborare in caldarile glaciare de pe versantul Estic. Viitorul statiunii il reprezinta proiectul turistic ,,Dezvoltarea domeniului schiabil in Parang", inceput de administratia locala, prin care se doreste amenajarea unui domeniu schiabil in zona Parang, care sa cuprinda 30 de kilometri de partii de ski, o telegondola cu o lungime de 8,2 kilometri, care va lega orasul de Cota 1.600, un lac artificial si noua instalatii de transport pe cablu, gen telescaun. In perioada de iarna, pe langa schi, se mai practica si alte sporturi de iarna cum ar fi: sanie, snowboard, plimbari cu motoscuter si zbor cu parapanta.


Fisiere in arhiva (1):

 • Zona turistica Petrosani.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

Referinte online:
[1]. https://blackfriday.ro/magazine/veltravel/ , (accesare: 01.07.2020);
[2].https://www.capital.ro/valul-platilor-online-te-duce-departe-in- turism.html,(accesare:30.06.2020); 
[3]. https://calator365.ro/de-ce-recomand-veltravel-ro/, (accesare 01.07.2020);
[4]. https://parerimagazin.ro/pareri/veltravel-ro, (accesare: 01.07.2020); /
[5]. https://www.veltravel.ro/support/ , (accesare: 30.06.2020).


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!