Zona turistică Munții Măcin

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Muntii Macinului , au o deosebita importanta intre muntii tarii, fiind cei mai vechi munti din Romania, interesul deosebit al cercetatorilor fiind orientat datorita numeroaselor vestigii istorice catre sapaturile arheologice, dar in egala masura si catre alte segmente de cercetare stiintifice ale vastului tezaur natural existent aici - geologic, botanic, zoologic.

Altitudinea variaza in parc intre 7 si 467 metri, pantele fiind abrupte, cu o diferentadealtitudine mare pe o distanta mica.Procesele de dezagregare a rocilor sunt active, avand ca rezultat surprinzatoare peisaje arhaice.Clima are pregnante caracteristici stepice, cu influente mediteraneene. Specifica acestor munti este ariditatea nemaiintalnita in muntii din Romania, cu veri fierbinti si uscate, toamne lungi si uscate, iar iernile foarte sarace in zapada.

Cursurile de apa se incadreaza atat in bazinul hidrografic al Dunarii (Jijila, Luncavita, Cerna, Sorniac) cat si cel al Marii Negre (Taita). Debitele cursurilor de apa sunt reduse majoritatea avand caracter temporar, deseori formand cascade.

Climatul acestor munti a determinat o varietate specifica, unica in Europa, cu interferenta tipurilor ecosistemice pontico - submediteraneene, central europene si asiatice, fapt ce confera Muntilor Macin atributul de sinteza in miniatura a doua continente - Europa si Asia.

Aceeasi interferenta face posibil ca pe mai putin de 1% din teritoriul tarii, sa se intalneasca peste 50% din speciile de flora si fauna ale Romaniei!

Acest paradis al biodiversitatii aduna:

- Peste 1770 de specii de plante, dintre care 72 sunt protejate ca fiind rare sau vulnerabile, iar 27 de specii sunt endemice pentru regiune;

- 181 specii de pasari, dintre care 37 sunt strict protejate la nivel international, fiind mentionate in Directiva Habitate si Conventia de la Berna;

- 47 de specii de mamifere;

- 1436 specii de insecte identificate, cu peste 900 de specii de fluturi;

- 11 specii de reptile;

- 7 specii de amfibieni.

- 6 dintre cele 8 grupe de ecosisteme din Europa sunt reprezentate inParculNational Muntii Macinului

In Parcul National Muntii Macinului sunt identificate 24 de habitate prioritare, dintre care unul este unic in lume! (Padurea de fag dobrogeana).Parcul National Muntii Macinului este mai putin cunoscut din punct de vedere turistic.Desi in vecinatatea acestuia o zona turistica deosebita atrage anual zeci de mii de vizitatori - Delta Dunarii. Potentialul natural de care dispune in prezent, face Parcul National Muntii Macinului accesibil unei game largi de turisti interesati de drumetii in natura, peisaje, flora, fauna caracteristice parcului, studii si documentare.

Desi nu este o destinatie foarte populara, Parcul National Muntii Macin are un potential turistic impresionant, foarte putin pus in valoare pana acum. Obiectivele turistice ale zonei sunt formate din rezervatii naturale, monumente ale naturii, monumente istorice si de arhitectura, obiective culturale si de arta populara. Din Macin, daca mergeti inspre nord pe DN 22, puteti admira casele cu arhitectura specific dobrogeana la Jijila, iar in localitatea Garvan puteti vizita ruinele cetatii romano-bizantine Dinogetia, care dateaza din secolul al IV-lea. La cativa kilometri de Garvan este Valea Luncavitei, zona deosebit de pitoreasca.

Zona Muntilor Macin este un adevarat tranzit spre doua importante zone turistice: Delta Dunarii si statiunile de pe litoralul Marii Negre. Accesul catre toate obiectivele din parc este facil, putand fi facute cu autoturismele, fapt ce favorizeaza turismul de tranzit. Aceasta situatie este cauzata si de faptul ca posibiltatile de cazare sunt insuficiente si nu dispun de toate facilitatile necesare. Activitatile turistice se axeaza in general pe vizitarea punctelor de interes, iar in cazul turismului de week-end sau cel de vacanta, cu camparea in zonele pitoresti din parc (Culmea Pricopanului, Creasta principala, rezervatia Valea fagilor, valea Luncavita in zona "La Scapeti"). Dotarile turistice lipsesc pe munte, iar cele existente, sunt localizate in orasul Macin sau pe soseaua nationala de la poalele muntilor.

Din Constanta se ajunge usor in zona, mergand pe E 87 pana la Baia, apoi DN 22d pana la Horia. O alta ruta este din Braila si presupune un drum de 90 de km pe DN 22, cu traversarea Dunarii cu bacul la Smardan. Accesul catre toate obiectivele din parc este facil, putand fi facut cu autoturismul. Din pacate, posibilitati de cazare sunt putine.In orasul Macin exista un hotel modern, iar pe soseaua nationala Tulcea-Macin, sunt doua popasuri turistice care au posibilitati de cazare in casute, respectiv popasul turistic Culmea Pricopanului, langa Lacul Sarat, la 5 km de Macin si popasul turistic Caprioara, in apropierea Pasului Carapelit, la 35 km de Macin.

Obiective turistice naturale

Masivul muntos al Macinului, avand inaltimi maxime cu putin peste 450 m, afiseaza o silueta impozanta, iar piscurile se ridica brusc in apropierea Dunarii, situate la aproximativ 20 m altitudine. De retinut ca diferenta de nivel dintre Lunca Dunarii si lantul principal este de 450 m, deci destul de mare iar creasta stancoasa a Culmii Pricopanului reproduce, la o scara mai mica, semetia caracteristica a crestelor Carpatilor meridionali (muntii Fagaras).

Intre orasul Macin si localitatea Greci, pe un fost brat al Dunarii, exista doua lacuri mici si sarate: Lacul Sarat si Lacul Slatina, un frumos lac de agrement, langa care functioneaza popasul turistic Culmea Pricopanului.

Elementele care exprima potentialul turistic al Muntilor Macin, pot constitui factori determinanti pentru dezvoltarea turismului in cadrul acestei frumoase zone a Romaniei. Obiectivele turistice, usor accesibile de pe traseele marcate sau de pe drumuri, sunt formate din elemente ale potentialului turistic natural (peisaj, rezervatii naturale, monumente ale naturii) precum si de elemente ale potentialului turistic antropic (monumente istorice si de arhitectura, obiective culturale si de arta populara.

Obiective turistice antropice de interes cultural-istoric

In vecinatatea Parcului National Muntii Macinului, rezultat al diversitatii etnice, se intalnesc diverse obiective cultural-istorice de un real potential turistic, dintre care:

Bibliografie:

1. Culmea Pricopanului

2. Tutuiatu

3. Greci - Dealul cu Drum

4. Cozluk - Valea Plopilor

5. Valea Vinului

6. Varful Crapcea

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Zona turistica Muntii Macin.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Nu
Nota:
5.8/10 (5 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
3 pagini
Imagini extrase:
3 imagini
Nr cuvinte:
1 149 cuvinte
Nr caractere:
6 395 caractere
Marime:
16.07KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Turism
Tag-uri:
turism, munti
Predat:
la facultate
Materie:
Turism
Sus!