Zona agroturistică Bucovina - pensiune agroturistică

Extras din referat Cum descarc?

Capitolul I
ZONA AGROTURISTICA BUCOVINA
Fig.1.1 Bucovina
1.1 Generalitati
Istoric - Zona Bucovina s-a suprapus dintodeauna peste suprafata actualului judet Suceava. Bucovina a ramas o regiune neocupata inca de la stapanirea romana, fiind considerata zona a dacilor liberi. Apogeul istoriei Bucovinei l-a reprezentat epoca domnitorului Stefan cel Mare (1457-1504) cand intraga regiune s-a dezvoltat din punct de vedere politic, economic si arhitectural. In acea perioada s-au construit majoritatea edificiilor religioase, caci conform unei legende domnitorul Stefan cel Mare ridica cate o manastire dupa fiecare batalie castigata.
Orasul Suceava (resedinta actualului judet Suceava) a indeplinit un important rol istoric, fiind timp de doua veacuri capitala Moldovei. Intre anii 1775-1918 orasul a cazut prada stapanirii austriece. Se mai pastreaza inca multe influente ale acestei civilizatii mai ales din punct de vedere cultural. 
Asezare geografica - Regiunea Bucovina se gaseste in partea de N a Romaniei, in N-V zonei turistice Moldova, pe malul drept al raului Suceava. Bucovina apartine numai judetului Suceava, limita istorica dintre Imperiul Austro-Ungar si Moldova fiind Valea Sucevei.
Orase- In Bucovina se situeaza resedinta judetului Suceava, respectiv orasul Suceva. Alte orase importante sunt: Campulung Moldovenesc, Falticeni, Gura Humorului, Radauti, Siret, Solca, Vatra Dornei.
Populatie - O pondere dominanta a populatiei o au romanii. Alaturi de acestia se mai adauga si polonezi, ucrainieni, rusi, maghiari, germani, evrei etc. Majoritatea acestor etnii traiesc aici in urma colonizarilor facute de Imperiul Austro- Ungar.
Suprafata- Zona ocupa o suprafata de 8553 km patrati (judetul Suceava reperezentand cel de-al doilea judet ca suprafata, el fiind al doilea dupa judetul Timis).
Vecini :
o N - granita cu Ucraina
o V - judetul Maramures si Bistrita Nasaud
o E - zona Moldovei ( judetele Iasi si Botosani)
o S - judetele Harghita, Mures si Neamt
Clima - Clima regiunii Bucovina este caracteristica zonei montane, cu ierni bogate in zapada (favorabile practicarii schiului dar si a altor sporturi de sezon precum plimbari cu sania trasa de cai). Verile sunt destul de racoroase mai ales in preajma muntilor.
Relief - Bucovina reprezinta o zona bine impadurita, fiind predominata de munti din Carpatii Orientali si de o zona deluroasa. Sectorul montan ocupa latura vestica a zonei, apartinand grupei nordice si partial celei centrale ale Carpatilor Orientali (Obcinele Bucovinei 1483 m, Rarau 1653 m, Giumalau 1887 m, Varful Pietrosu 2100m). Muntii Calimani situati in S-V zonei constituie cel mai inalt complex vulcanic din Carpatii Romanesti, dar si totodata cei mai tineri munti din tara
Zona deluroasa corespunde Podisului Sucevei dar si Subcarpatilor Moldovei aflati in partea de E a Bucovinei.
Etnografie - Zona prezinta o insemnatate valoare etnografica mai ales datorita obiceiurilor stramosesti care s-au pastrat nealterate de secole si a portului popular romanesc. Bucovina mai este celebra si pentru prelucrarea artizanala a lemnului. Se mai adauga si ceramica de culoare neagra, lustruita cu piatra, tehnica preluata de la geto-daci din localitatea Marginea la 10 km de Radauti. 
Regiunea mai este renumita si pentru manifestarile folclorice care au loc in acest tinut - la mijlocul lunii august are loc Targul Maestrilor Populari la Suceava iar la Campulung Moldovenesc Festivalul Bucovinean. Aici se aduna diferite grupuri folclorice apartinand tuturor etniilor din Bucovina.
Turism - Zona Bucovina reprezinta o regiune cu o insemnata incarcatura istorica si spirituala a poporului roman. Multitudini de lacase de cult (printre care renumitele manastiri Moldovita, Sucevita, Humor, Voronet, Arbore) sau de cetati care au apartinut unor mari domnitori, se mai adauga si frumusetea peisajului inconjurator (relief montan, chei, rezervatii si monumente ale naturii).
1.2 Economia zonei Obcinele Bucovinei
Obcinile Bucovinei participa cu o pondere insemnata la dezvoltarea economica a judetului Suceava, iar unele din produsele sale sunt solicitate de intreaga tara sau sunt exportate.
Principale ramuri economice se bazeaza pe resursele locale.
Resursele solului - pajistile si padurile - explica caracterul extensiv silvo-pastoral al economiei traditionale. Lor li s-a adaugat ( incepand cu secolul al XIX-lea) exploatarea si prelucrarea resurselor solului.
Lemnul padurilor este valorificat in unitati mari si modernizate de prelucrare a lemnului: cherestea - de la Breaza, Pojorata, Iacobeni, Campulung Moldovenesc, Gura Humorului, Vama, Moldovita, Sucevita; mobila - Campulung Moldovenesc, Gura Humorului sau in afara zonei Obcinelor Bucovinei la Suceava - la combinatul de celuloza si hartie. La Molid se afla o fabrica de carton.
Lemnul este valorificat si de industria locala mestesugareasca.
Fructele de padure sunt colectate si prelucrate in unitati de profil ale industriei alimentare de la Gura Humorului sau Brodina sau in afara zonei la fabricile de profil de la Falticeni sau Suceava.
Rasinile, cetina, conurile de brad sunt valorificate in industria colorantilor, in industria farmaceutica sau sunt livrate la export.
Animalele salbatice, cu cea mai mare densitate din tara sunt valorificate in industria alimentara, in industria pielariei si incaltamintei sau ca trofee de si piese de muzeu.


Fisiere in arhiva (4):

  • Capitolul I.doc
  • Capitolul II.doc
  • Capitolul III.doc
  • INTRODUCERE.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 5 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!