Valorificarea turismului Suceava

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Desi este o asezare multiseculara datand din secolul al XIV-lea, abia LEGEA nr.430 din 27 iunie 2002 prevede reinfiintarea comunei Ciocanesti, prin preluarea satelor Ciocanesti si Botos de la comuna Iacobeni, judetul Suceava, resedinta stabilindu-se in satul Ciocanesti. Numele comunei Ciocanesti apare pentru prima data in anul 1400, intr-un hrisov prin care se consemneaza primirea muntelui Suhard, de catre Alexandru cel Bun, de la doamna sa Ana, ca danie de domnie, si vine de la mesterii "ciocanari de arme" din atelierele lui Stefan cel Mare. Ciocanesti a fost prima asezare locuita aparuta in calea ctitorilor Moldovei, incepind cu Bogdan si Dragos, intemeietorul de tara, pana la Stefan cel Mare si Sfant, in secolul al XV-lea si continuand cu alti domnitori ai Moldovei care au gasit aici mesteri faurari pentru armele lor. De altfel, dupa cum spune legenda, sageata lui Stefan cel Mare care a marcat locul altarului de la Manastirea Putna a fost facuta de ciocanarii de aici si aurita cu aur din Bistrita Aurie. De aici vine si denumirea comunei Ciocanesti, de la mesterii "ciocanari de arme" din atelierele lui Stefan cel Mare, din aceasta zona.

Loc al apelor repezi de munte si al florilor rare si salbatice, al legendelor pline de mister, situat in regiunea Bucovina, pe valea Bistritei Aurii, comuna Ciocanesti este o destinatie de vis a turismului rural. Este un loc al artei populare si al festivalurilor de la munte. Fiecare casa este decorata cu un model unic, din flori si figuri geometrice, inspirat din folclorul local, care se imbina perfect cu decorul natural al mediului inconjurator.

Ciocanesti este o comuna cu oameni gospodari si ospitalieri, care a reusit sa se afirme din punct de vedere turistic prin eforturi conjugate depuse de-a lungul vremurilor.

6.1. ASEZARE

Comuna Ciocanesti este situata in nordul Romaniei, in regiunea Bucovina, in partea de sud-vest a judetului Suceava, la o altitudine cuprinsa intre 850-940 m, in nordul Tarii Dornelor (la 20 de km. nord de Vatra Dornei), la 6 km de punctul de intalnire al drumului national DN 18 ce duce spre Maramures (Borsa) cu E 576 din intersectia aflata la confluenta paraului Puciosu ce izvoraste de sub pasul Mestecanis cu Bistrita Aurie.

Desfasurandu-se pe valea Bistritei Aurii, comuna este incadrata de culmile unitatilor montane ale Carpatilor Orientali Nordici, respectiv la vest de m-tii Suhard, iar la est Obcina Mestecanis iar teritoriul comunei are o suprafata de 9.995,07 ha, are o forma alungita, dispusa de o parte si de alta a raului Bistrita Aurie, in bazinul superior al acestuia, cuprizand sectorul de vale, cu albia majora si terasele precum si zone de versant si culme.

Comuna Ciocanesti se invecineaza la nord cu comuna Carlibaba, la nord-est cu comuna Fundu Moldovei, la est cu comuna Pojorata, la sud cu comuna Iacobeni, la sud-vest cu comuna Dorna Candrenilor, iar la vest cu comuna Cosna avand in compunere satele Ciocanesti si Botos situate de ambele parti ale raului Bistrita si a drumului national DN 18, pe o distanta de 16 km. Din suprafata totala a comunei Ciocanesti, de 9.995,07 ha, satul Ciocanesti dispune de 5.999,00 ha, iar satul Botos de 3.996,07 ha.

6.2. CAI DE COMUNICATIE, ACCESIBILITATE

Comuna Ciocanesti, este strabatuta de DN 18 Iacobeni - Carlibaba - Borsa, o artera importanta de circulatie rutiera, care se desprinde spre nord din drumul national de interes european E 576, facand legatura intre nordul Moldovei si Maramures prin pasul Prislop.

La aceasta, se mai adauga o retea de drumuri comunale si locale, de acces catre locuintele cetatenilor comunei Ciocanesti, catre pensiunile agroturistice numeroase din zona, catre pasunile comunale, paduri sau schituri. Acestea poarta de obicei denumirea paraului sau vaii din apropiere: Brezuta, Recele, Puiu, Oita, Orata, Botosel, Colacu, Scorus.

Accesul se face fie cu masina, urmand DN18 dinspre nord trecand prin Carlibaba, sau de la Iacobeni, venind dinspre Vatra Dornei.

Se poate calatori cu trenul atat dinspre Moldova ( Suceava ), cat si dinspre Transilvania, calea ferata trecand muntii prin vaile raurilor si ajungand aici oprind in statiile Vatra Dornei sau Iacobeni si apoi cu autobuzul. Exista gari pe toata parcursul zonei, (de la vest la est - Vatra Dornei, Iacobeni, Pojorata, Campulung Moldovenesc, Vama, Gura Humorului etc).

Distante din Ciocanesti: catre Suceava - 110 Km, Vatra Dornei - 21 Km, Bucuresti - 540 Km, Targu Mures - 200 Km, Borsa - 66 Km si Iacobeni - 8 Km.

Cele mai apropiate aeroporturi sunt: cel din Cluj Napoca si ,,Salcea" Suceava, zboruri zilnice efectuandu-se intre cele doua si aeroportul international ,,Henry Coanda" Bucuresti in ambele directii.

Alte cai rutiere sunt:

- DN17A-DN17 Radauti - Sucevita - Vatra Moldovitei - Mestecanis - Vatra Dornei;

- DN2 - DN17 Suceava - Paltinoasa - Gura Humorului - Frasin - Campulung Moldovenesc - Mestecanis - Vatra Dornei;

- DN1C - DN17 ClujNapoca - Bistrita - Vatra Dornei;

- DN15 - DN16 - DN17 TarguMures - Vatra Dornei.

6.3. CONDITIILE NATURALE SI SOCIALE

Muntele prin pozitia sa, prin directia culmilor principale, prin altitudine si masivitate, prin structura si prin peisaj apare ca o individualitate geografica aparte. Comuna este dispusa in bazinetul depresionar Ciocanesti de o parte si de alta a raului Bistrita Aurie.

Din punct de vedere climatic, zona se incadreaza in limitele tipului temperat continental montan moderat, cu veri racoroase si ierni bogate in precipitatii sub forma de ninsoare. Precipitatiile anuale intre 500 - 750 mm si amplitudini termice

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Valorificarea turismului Suceava.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
19 pagini
Imagini extrase:
19 imagini
Nr cuvinte:
8 952 cuvinte
Nr caractere:
45 287 caractere
Marime:
8.41MB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Turism
Tag-uri:
turism, atractii, dezvoltare
Predat:
la facultate
Materie:
Turism
Sus!