Valorificarea potențialului turistic al județului Brașov

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Urme ale existentei umane in zona dateaza inapoi cu 60.000 de ani, locuitorii acestor parti au trecut fara indoiala prin toate stagiile specifice civilizatiei europene antice. Cel mai impresionant monument al anticitatii este Sanctuarul dacic de la Racos, greu accesibil turistilor curiosi. Alta marturie a trecutului glorios al istoriei este tabara romana de la Rasnov, care se gasea la nord-estul granitei Imperiului Roman, imperiu care se intindea in secolul al doilea d. Hr. pana la municipiul Brasov de astazi. O inscriptie in piatra ne da numele dacic al localitatii, Cumidava.

Brasovul si vecinatatile sale, Tara Barsei cum mai este cunoscut platoul, a jucat un rol important in Evul Mediu, detinand trei puncte strategice care i-au asigurat dezvoltarea economica, militara si politica. Primul este Cetatea Fagarasului de unde se spune ca Negru Voda a declarat intemeierea Tarii Romanesti la sud de Carpatiii Meridionali. Cetatea si regiunea sunt cunoscute ca Tara Fagarasului, care pe o perioada lunga s-a aflat sub administratie romaneasca pastrand obiceiurile vechi al pamantului, cat si un loc sigur in Transilvania pentru domnitorii Tarii Romanesti.

Al doilea punct este Castelul Bran, care domina trecatoarea prin care treceau marfurile venite din Finlanda si Germania cat si cele din sud si est, din Turcia si Orientul Apropiat. Al treilea punct este Brasovul, prima data atestat documentar in anul 1234, cel mai important oras din Transilvania in timpul Evului Mediu, o fortareata economica in secolele XIV-XVI. Localitatea a fost centrul vietii principalitatii romanesti din Transilvania, Tara Romanesca si Moldova, bucurandu-se de importante privilegii comerciale. In Brasov bogatiile se acumnulau, oamenii obisnuiau sa-si dea intalniri, drumurile se intretaiau si ideile treceau de la unul la altul.

Aceasta pozitie geografica avantajoasa a situat Brasovul inaintea Sibiului, Bistritei, Clujului, Sighisoarei si a altor orase din Transilvania. Puternicele bresle, in frunte cu cea a aurarilor, tesatorilor si a armurarilor, explica faptul ca Brasovul a fost nu numai un oras de tranzit ci un oras manufacturier infloritor. In urma focului devastator din 1689 au ramas in picioare putine case din lemn, mai exact numai putine constructii ridicate inaite de secolul al XVII-lea. Altele au fost demolate din ratiuni politice (Citadela de pe Tampa) sau din ratiuni de sistematizare a orasului (zidurile din partea nordica a orasului). In ciuda acestui lucru, Brasovul inca detine cateva monumente arhitecturale care au rezistat vicisitudinilor timpului.

Mentionam numai biserica din cartierul Bartolomeu, una din cele mai vechi constructii in stil romantic, Biserica Neagra, cel mai mare lacas de cult in stil gotic din sud-estul Europei, Piata Sfatului, in care se afla Casa Sfatului, si care este locul favorit de intalnire si plimbare pentru localnici si turisti. Cea mai veche parte a orasului, Scheii Brasovului, este dominata de Biserica Sf. Nicolae, o veritabila catedrala a ortodoxismului romanesc, ridicata sub patronatul catorva printi din Tara Romaeasca si Moldova. Portile de lemn si troitele de la marginea drumului aflate in vecinatate dau Scheiului un aer distict si unic. Coborand in jos " in cetate", putem intalnii toate stilurile arhitectonice importante ale Europei, de la Renastere, Baroc pana la Arta noua, imbinandu-se armonios langa constructiile moderne care se intind in partea estica, fara a strica alura orasului vechi. Arhitectura medievala este frecvent intalnita si in alte localitati din judet, unde locuitorii acestor locuri, adesea hartuiti de invaziile sraine, au construit, in secolele XIV-XV, diverse cetati. Ruinele lor inca vegheaza.

Asezare geografica

La 170 de kilometri de Bucuresti, capitala Romaniei, se gaseste Municipiul Brasov, resedinta administrativa a judetului cu acelasi nume. Drumul strabate Valea Prahovei, trecatoarea Predeal, astfel incat Brasovul este un oras situat la inaltime in Romania.

Judetul Brasov este situat in partea centrala Romaniei, in zona de sud-est a Transilvaniei, pe cursul mijlociu al Oltului, la imbinarea a doua mari lanturi muntoase: Carpatii Orientali si Carpatii Meridionali, invecinandu-se cu judetele: Arges, Dambovita, Prahova, Buzau, Covasna, Harghita, Sibiu si Mures. Din punct de vedere fizico-geografic ocupa cea mai mare parte a depresiunilor Brasov si Fagaras.

Suprafata judetului este de 5.363 km?, cu o densitate a populatiei de 111 loc./km?, peste media pe tara de 90 loc./km?, ocupand astfel pozitia a saptea pe tara la acest indicator. El cuprinde 4 municipii, respectiv Brasov, Fagaras, Codlea si Sacele, 6 orase: Ghimbav, Rasnov, Rupea, Victoria, Zarnesti si Predeal , 48 de comune si 150 de sate.

Populatia inregistrata la 1 iulie 2006, a fost de aproape 596.000 de locuitori, dintre care 75 % este stabilita in mediul urban si 25 % in mediul rural. 63 % din populatia urbana este concentrata in municipiul Brasov, unde locuiesc 281.375 de persoane, adica 47 % din populatia totala a judetului.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Valorificarea potentialului turistic al judetului Brasov.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
24 pagini
Imagini extrase:
24 imagini
Nr cuvinte:
6 167 cuvinte
Nr caractere:
37 034 caractere
Marime:
2.57MB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Turism
Tag-uri:
turism, brasov, atractii
Predat:
la facultate
Materie:
Turism
Sus!