Valorificarea potențialului turistic al Județului Brașov

Extras din referat Cum descarc?

Capitolul 1: Localizarea si caracterizarea zonei
Brasov este un judet din Romania aflat in sud-estul Transilvaniei, care include regiunile istorice Tara Barsei, Tara Fagarasului si Altland-ul sasesc.
1.1 Vecini
Situat in partea centrala a tarii, pe cursul mijlociu al raului Olt, in interiorul arcului Carpatic si detinand 2,3% din suprafata tarii (5351 km2), judetul Brasov se invecineaza cu opt judete. La est se margineste cu judetul Covasna, in sud-est cu judetul Buzau, in sud cu judetele Prahova, Dambovita si Arges, la vest cu judetul Sibiu, iar in nord cu judetele Mures si Harghita.
Municipiul Brasov (resedinta judetului) este situat la 25o30' longitudine estica si 45o45' latitudine nordica cu o altitudine medie de aproximativ 600 m fata de nivelul Marii Negre.
1.2 Suprafata
Judetul Brasov are o suprafata de 5.363 km2, reprezentand 2,3% din suprafata tarii
1.3 Cai de acces
o Reteaua cailor rutiere
Din judetul Brasov reteaua cailor rutiere totalizeaza 1.449 km. Dintre acestia, 398 km sunt drumuri nationale.
o Sosele internationale
E60 - Brest - Nantes - Orleans - Basel (Bale) - Viena - Budapesta - Oradea - Cluj-Napoca -Targu Mures- Brasov - Bucuresti - Constanta, cu prelungirea Poti - granita cu China
E68 - Szeged (Seghedin) - Nadlac - Arad - Deva - Sebes - Sibiu - Fagaras - Brasov
o Drumuri nationale
DN1 - Oradea - Cluj-Napoca - Turda - Alba Iulia - Sebes - Sibiu - Fagaras - Brasov - Bucuresti
DN1A - Brasov - Sacele - pasul Bratocea - Valenii de Munte - Ploiesti - Buftea - Bucuresti
DN1J - Sercaia - Comana de Jos - Hoghiz
DN10 - Brasov - Harman - pasul Buzau - Buzau
DN11 - Brasov - Harman - pasul Oituz - Onesti - Bacau
DN73 - Brasov - Bran - Campulung - Pitesti
DN73A - Predeal - Paraul Rece - Rasnov - Zarnesti - Sinca - Sercaia 
o Reteaua cailor feroviare
Reteaua cailor feroviare are o lungime de 335 km, municipiul Brasov fiind unul dintre cele mai importante noduri de cale ferata din Romania. Din acesta pornesc sase ramificatii:
Tronsonul Brasov - Predeal - Bucuresti
Tronsonul Brasov - Sfantu Gheorghe - Gheorgheni
Tronsonul Brasov - Rupea - Sighisoara - Teius
Tronsonul Brasov - Fagaras - Sibiu - Vintu de Jos
Tronsonul Brasov - Harman - Intorsura Buzaului
Tronsonul Brasov - Zarnesti 
In 2013, PIB-ul in judetul Brasov a fost de 21,8 miliarde lei, iar cel pe cap de locuitor a inregistrat valoarea de 8681 euro, acesta reprezentatnd o crestere cu 19,2% fata de anul 2008. 
Populatia ocupata din judetul Brasov in anul 2013 a fost de 241,7 mii persoane, din care 8,6 mii lucreaza in turism, respectiv hoteluri si restaurante. Numarul somerilor atinge cifra de 11870 persoane. 
Capitolul 2: Prezentarea potentialului turistic al judetului
2.1 Atractii naturale
Sub aspect fizico-geografic, judetul Brasov se afla la jonctiunea a trei mari unitati naturale: Carpatii Orientali, Carpatii Meridionali si Podisul Transilvaniei, de unde rezulta o pronuntata complexitate si diversitate in trasaturile geologice si geomorfologice, reflectata in clima, ape, soluri, vegetatie si fauna.
Granitele dinspre sud ale judetului urmeaza curba celor mai inalti munti din Carpati: Bucegi, Ciucas si Fagaras, unde sunt situate lacurile glaciale Urlea si Podragul. Relieful coboara gradual spre nord printr-o arie de dealuri alpine pana la platoul Barsa, ca in cele din urma, dincolo de raul Olt, sa creasca din nou spre marginea de sud a platoului transilvanean.
In total, relieful muntos ocupa circa 40% din suprafata judetului, iar cel depresionar si deluros circa 60%. Juxtapunerea masivelor muntoase si sesurile depresionare ale Fagarasului si Brasovului creeaza contraste altimetrice si clinometrice, scotand si mai mult in relief aceste masive, afirmandu-se spectaculos in liniile peisajului geografic. Diferenta maxima de nivel (2144m) se inregistreaza in extremitatea sud-vestica a judetului (2544m in varful Moldoveanu si 400m in talvegul Oltului, la iesirea din judet).


Fisiere in arhiva (1):

  • Valorificarea Potentialului Turistic al Judetului Brasov.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 5 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!