Turismul rural - Rozavlea, Maramureș

Extras din referat Cum descarc?

Turismul rural imbratiseaza toate activitatile turistice derulate in mediul rural, avand drept scop valorificarea potentialului natural si uman al satelor.
Agroturismul este acea forma de turism in care persoana (sau grupul) se deplaseaza, cazeaza si isi desfasoara activitatea intr-un cadru natural, in mediul rural. Agroturismul este capabil sa valorifice excedentul de cazare existent in gospodaria taraneasca prin implicarea turistilor in viata gospodariei si furnizarea acestora de servicii si activitati (masa, cazare, interactiune cu mediul socio-natural) proprii gospodariei taranesti, fara a-i conturba acesteia specificul.
In tara noastra se practica de multa vreme, in mod sporadic si neoficial, cazarea la localnici a vizitatorilor ocazional ai unei asezari rurale. Incepand din 1967-1968, in mod organizat s-au realizat primele actiuni turistice in mediul rural pentru grupuri de turisti aflati pe litoralul romanesc al Marii Negre. Din 1972 Centrul de Cercetari pt. Promovarea Turismului International, printr-un ordin al Ministerului Turismului, a trecut la identificarea unor localitati rurale reprezentative pentru satul romanesc cu scopul dea fi lansate si promovate in turism.
,,Vacantele rurale reprezinta, pana acum, singura alternativa viabila la destinatiile turistice prafuite si de proasta calitate. Ofertele din turismul clasic romanesc mai degraba ne invita sa cautam in strainatate destinatii de vacanta. Statiunile noastre montane sunt prafuite, litoralul este in mare parte manelizat, avem conditii proaste si preturi prea mari in comparatie cu calitatea serviciilor. Turismul rural poate reprezenta insa o alternativa viabila la aceste neajunsuri. 
Folosindu-se de resurse aflate la indemana - traditii, arta si meserii populare, peisaje naturale - mici investitori s-au apucat de proiecte turistice care s-au bucurat de succes. "Romania libera" prezinta doua idei pentru vacanta de vara, idei care au prins atat la romani, cat si la vizitatorii straini. In Muntii Apuseni, niste bordeie dintr-un catun au fost transformate in casute de vacanta, iar in Bucovina plutaritul pe Bistrita a ajuns distractie turistica." (Dan Gheorghe - ziarul Romania Libera)
Turismul rural din Romania castiga teren in fiecare an in fata turismului clasic. Traian Badulescu, purtatorul de cuvant al Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism, sustine ca in fiecare an cresterea este de cel putin 15% pe acest domeniu. "Cele mai cautate zone sunt Bran-Moeciu, Bucovina si Maramures, Apuseni, Marginimea Sibiului, iar in ultimul timp nordul Olteniei. Exista o diferenta insa intre preferintele clientilor: strainii sunt mai atrasi de traditii, in timp ce romanii cauta cu orice pret confortul", spune Traian Badulescu.
Situat in extremitatea nordica a Romaniei, la granita cu Ucraina, Maramuresul este compus din patru zone cu evolutie distincta din punct de vedere istoric, denumite "tari": tara Maramuresului, a Chioarului, a Lapusului si a Baii Mari. Maramuresul este zona unde traditiile stramosesti, portul popular si arta veche se pastreaza ca nicaieri in alta parte a Romaniei. Judetul este practic un imens muzeu in aer liber. In mod special in tara Maramuresului, oamenii inca mai utilizeaza obiecte casnice si unelte care in alte parti se pot vedea numai in muzee. De aceea elementul primordial al turismului in Maramures este viata satului.
Bisericile din lemn sunt adevarate capodopere de arta populara. Ele se intalnesc in aproape fiecare sat maramuresean, fiind chiar repere pe plan mondial: cea mai inalta constructie de lemn din Europa a fost pana nu demult biserica manastirii de maici de la Barsana - 62 m, fiind depasita de biserica manastirii de la Sapanta - 72 m. Cea mai veche biserica de lemn se afla la Ieud - 1364, desigur cu unele restaurari ulterioare. 
Portile sculptate din lemn nu mai necesita prezentari, fiind de mult timp un simbol al Maramuresului. Ele pot fi admirate de-a lungul satelor de pe Valea Izei, Marei sau Cosaului. 
La fel si portul popular traditional, cu mentiunea ca multi locuitori il imbraca zi de zi, nu doar de sarbatori, ca in alte zone.
Una dintre localitatile in care se practica turismul rural in Maramures, este si localitatea Rozavlea, o localitate integrata activ in reteaua turistica. Ea dispune de un variat potential turistic, atat natural cat si antropic.


Fisiere in arhiva (1):

  • Turismul Rural - Rozavlea, Maramures.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!