Turismul Rural in Comuna Moeciu

Extras din referat Cum descarc?

Turismul rural in comuna Moeciu
Atat in practica turistica internationala, cat si in literatura de specialitate, se con!sta!ta o indreptare a populatiei oraselor spre recreere catre mediul rural. In acelasi timp se re!marca faptul ca formele de turism organizate in mari centre aglomerate, cu programe fixe, rigide, monotone, cu deplasari dintr-un mediu aglomerat in altul (adeseori mai aglo!me!!rat si mai trepidant) nu mai satisfac aspiratiile, motivatiile, optiunile turistilor, ale unei in!!semnate parti din randul populatiei urbane, ca urmare cautarea mediului rural pentru odih!!na si recreere este o tendinta generala in practica mondiala a turismului si in ultimii ani si in Romania.
Treptat insa, turismul rural a inceput sa fie privit ca o posibilitate concreta de dez!vol!tare a perimetrelor rurale. Aceasta s-a dovedit a fi o sansa reala pentru zonele rurale defavorizate, dar si pentru toate regiunile rurale: valorificarea unui bogat potential natural si cultural, descongestionarea zonelor turistice aglomerate, imbunatatirea nivelului de trai al populatiei acestor perimetre, stabilizarea fortei de munca locala prin crearea de noi locuri de munca in domeniul serviciilor, constructiilor, cresterea rapida a echipamentelor de cazare datorita cheltuielilor mici necesare dotarii lor, accesul unor categorii sociale defavorizate la aceste oferte de petrecere a concediilor, etc.
1. Comuna Moeciu - prezentare generala
Comuna Moeciu este situata in centrul tarii, la extremitatea sudica a judetului Bra!sov, intre masivele Piatra Craiului si Bucegi, in culoarul Rucar-Bran. Aflata la o alti!tu!dine cuprinsa intre 800 si 1200 m, ocupa o suprafata de 103,4 km, cu o populatie de 5.575 locuitori si dispune de o suprafata impadurita de 5482 ha. 
Aceasta asezare a fost ates!tata documentar in anul 1405, in cadrul acesteia existand ca monumente istorice de arta si arhitectura: Biserica ortodoxa-romana "Sf. Nicolaie" din sec. XVIII si "Adormirea Maicii Domnului", din1818.
Comuna Moeciu face parte din unitatea geografica social-economica a locali!ta!ti!lor branene. Este situata la 30 km distanta de resedinta de judet - Brasov -, pe DN 73 si are in com!po!nenta sase sate care au fuzionat in 1968: Moeciu de Jos, Moeciu de Sus, Cheia, Drumul Carului, Magura si Pestera. Accesul in Moeciu din Bucuresti pe drumul eu!ropean E60, dis!tan!ta intre localitati fiind de 182 km. Accesul pe cale ferata se face fo!lo!!!si!nd re!tea!ua Bu!cu!resti-Brasov (166 km) si Brasov-Zarnesti (cca. 30 km). Cat priveste ac!!cesul cu au!to!bu!zul, acesta se face din Autogara II-Bartolomeu, plecarile efectuandu-se zil!!nic, din 30 in 30 de minute, sambata si duminica din ora in ora, desi nu este foarte con!for!tabil si circula cu viteza relativ redusa.
Profilul de baza al comunei este unul agricol, in special zootehnic, si este dat de ocupatiile pas!!torale ale locuitorilor, de altfel vestiti crescatori ai ovinelor si bovinelor). De-a lungul timpului locu!i!to!rii acestei asezari si-au castigat un bun renume cu produsele lactate fabricate din retete stra!vechi. Comuna este slab industrializata, sectorul de stat fiind reprezentat in trecut de trei so!cie!ta!ti ce activau in domeniul transportului de calatori, intretinerii pasiunilor si ex!plo!!atarii fondului forestier. 
Clima din zona Moeciu este temperata de depresiune intramontana caracterizata prin veri ra!coroase si ierni reci. Temperatura medie anuala este de 5?C, iar in zonele ve!cine se inregistraza valori cuprinse intre 4?C (Rucar), 7?C (Brasov), 8?C (Cam!pu!lung). In lu!!na iulie, care este cea mai calduroasa din an, temperatura ajunge la 25-27?C, iar in luna ianuarie temperatura variaza intre -10 si -15?C. Zona Moeciu es!te bogata in pre!!cipitatii, nu!marul mediu al zilelor ploioase fiind de 120 zile/an. In sezonul rece, nu!!marul mediu de zile cu ninsoare este de 60 zile!/!a!n, iar grosimea stratului de za!pa!!da este de 40-50 cm. Van!turile pre!do!mi!na!n!!te in zona au o viteza de 3-5 m/s. 
Deschiderea depresiunii catre capete conditioneaza permanenta miscare a maselor de aer, inversiunile termice fiind prezente pe vaile adanci ale raurilor. Sunt prezente si bri!!zele de munte-vale. Din analiza factorilor climatici reiese amplitudinea termica redusa, ada!post de vanturi puternice, umezeala relativ redusa, strat de zapada bogat si indelungat, in!solatie ridicata cu valente turistice deosebite.


Fisiere in arhiva (1):

  • Turismul Rural in Comuna Moeciu.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!