Turismul Rural - Bran-Moeciu

Extras din referat Cum descarc?

INTRODUCERE
Turismul reprezinta un fenomen economico-social specific civilizatiei moderne, influentat de evolutia societatii, dinamica sa intergandu-se procesului general de dezvoltare. Prin natura lui, turismul se prezinta ca o activitate economica situata la influenta altor ramuri, ceea ce determina o serie de dificultati in definirea lui.
Prin continut si roul sau, privit ca fenomen caracteristic civilizatiei actuale, turismul constituie una dintre componentele majore ale vietii economico-sociale ce polarizeaza interesul unui numar mare de tari pentru cunoasterea dinamicii si contiuntul sau.
Studiile in domeniu scot in evidenta impactul acestuia asupra societatiilor, culturilor diferitelor tari de referinta, actiunea sa manifestandu-se de la stimularea dezvoltarii economiei, perfectionarea structurilor sociale si pana la valorificarea superioara a resurselor, imbunatatirea conditiilor de viata, intensitatea actiunilor fiind proportionala cu nivelul de dezvoltare si politica fiecarei tari.
De asemenea, turismul isi aduce o importanta contribuie in cadrul schimburilor internationale, el situandu-se printre principalele ramuri ale economiei mondiale. El joaca rolul de agent dinamizator, desfasurarea lui presupunand o cerere specifica de bunuri si servicii, cerere ce determina o adaptare a fortei materilizata prin dezvoltarea bazei tehnico-materiale si stimularea productiei ramurilor participante la construirea, dotarea spatiilor de cazare, agrement, modernizarea retelei de drumuri.
Turismul antreneaza un numar foarte mare de persoane, pe plan social manifestandu-se ca un mijloc de ridicare a nivelului de cultura, civilizatie, instruire, prin stimularea schimburilor de valori, acesta facilitand imbogatirea orizontului cultural.
Atat in practica turistica internationala, cat si in literatura de specialitate, se constata o indreptare a populatiei oraselor spre recreere catre mediul rural. In acelasi timp se remarca faptul ca formele de turism organizate in mari centre aglomrate, cu programe fixe, rigide, cu deplasari dintr-un mediu aglomerat in altul nu mai satisfac aspiratiile, motivatiile turistilor unei insemnate parti din randul populatiei urbane. Ca urmare, cautarea mediului rural pentru odihna si recreere este o tendinta generala in practica mondiala a turismului.
Cu toate ca tara noastra dispune de zone cu un bogat potential turistic cu resurese naturale deosebite, acestea nu sunt eploatate si puse in evidenta.
Prin prisma experientei acumulate de state precum Franta, Germania, Italia se vor desprinde directii de promovare a altor perimetre rurale din Romania, cum ar fi zona Bran-Moeciu, care desi desine resurse turistice variate nu le exploateaza corespunzator.
In cadrul acestei lucrari se vor face propuneri pentru promovare si dezvoltarea turismului rural din zona Bran-Moeciu.
Capitolul I - Prezentare generala
1.1 Asezare, limitele geografice ale zonei
Comuna Bran se afla in partea de S-V a judetului Brasov, la intrarea in culoarul Rucar-Bran si are altitudini cuprinse intre 700-900 m. Comuna Bran, atestata pentru prima data in 1367, este specifica satului montan romanesc si este formata din 5 sate: Poarta, Predelut, Sohodol, Simon, Bran. Leagan al agroturismului romanesc, Branul este o veche asezare rurala cu specific oieresc care s-a dezvoltat armonios in complexul popular de pe aceste meleaguri ale cantecelor traditionale.
Comuna Moeciu este situata in centrul tarii, la extremitatea sudica a judetului Bra!sov, intre masivele Piatra Craiului si Bucegi, in culoarul Rucar-Bran. Aflata la o alti!tu!dine cuprinsa intre 800 si 1200 m, ocupa o suprafata de 103,4 km, cu o populatie de 5.575 locuitori si dispune de o suprafata impadurita de 5482 ha.
Aceasta asezare a fost ates!tata documentar in anul 1405, in cadrul acesteia existand ca monumente istorice de arta si arhitectura: Biserica ortodoxa-romana "Sf. Nicolaie" din secolul al XVIII-lea si "Adormirea Maicii Domnului", din 1818.
Comuna Moeciu face parte din unitatea geografica social-economica a locali!ta!ti!lor branene. Este situata la 30 km distanta de resedinta de judet - Brasov - pe DN 73 si are in com!po!nenta sase sate care au fuzionat in 1968: Moeciu de Jos, Moeciu de Sus, Cheia, Drumul Carului, Magura si Pestera.
Comuna Fundata este asezata la 11 km de la Bran si are in componenta sa 3 sate: Fundata, Fundatica si Sirnea. Comuna Fundata este amplasata la cea mai mare altitudine din Romania (1250-1360 m).
1.2 Cadrul natural
Culoarul Bran-Rucar reprezinta o zona depresionara, cu dispozitie NNE-SSV, cuprinsa intre zidul Pietrii Craiului la vest si masivul Leaota la est; in judetul Brasov se incadreaza sectorul ei nordic - Culoarul Branului -, in timp ce sectorul sudic - Culoarul Rucarului - revine judetului Arges. Genetic, este o depresiune tectonica de scufundare, aparuta pe seama unei flexuri a cristalinului Fagaras-Leaota, invadata de ape in timpul Jurasicului (cand s-a depus o cuvertura de roci calcaroase, in mare parte recifale) si al Cretacicului mediu (depozite de gresii si conglomerate de Bucegi), modelata subaerian - inclusiv carstic - in timpul regresiunilor marine. Culoarul Bran are configuratia unui amfiteatru ce coboara in trepte de la sud spre nord, de la circa 1350 m (cumpana apelor dintre bazinul Oltului si al Dambovitei, cu pasul Giuvala), pana la circa 900 m in apropiere de Bran. Bordure acestui amfiteatru este fromata dintr-o serie de martori: Varful Coarbei 1140m, Varful Sirnea 1226m, Vatarnita 1320m, Pasul Bran 1343m, Fundata 1361m, Simion 1009m. Acest ansamblu morfologic prezinta trasaturile unei suprafete de nivelare - denumita si Platforma Branului - adanc fragmentata de reteaua hidrografica (raul Turcu cu afluentii sai) si din care nu au mai ramas in forma tipica decat cateva petice, la altitudinea de circa 1100 m.


Fisiere in arhiva (1):

  • Turismul Rural - Bran-Moeciu.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 5 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!