Turismul Religios

Extras din referat Cum descarc?

Tinand cont de apartenenta fiecarui om la un grup religios, exceptand atei, urmatoarele cuvinte reprezentand unele zone de pe suprafata globului ar trebuie sa-i spuna ceva fiecaruia cum ar fi: Vatican, Jerusalim, Mecca, Medina, Betleem, Nazaret, Meteora si Tibet.
Ierusalimul
A devenit in cursul istoriei piatra de incercare, a prestigiului si a gloriei , un simbol al puterii si al suprematiei, oras sfant a trei religii: iudaism, crestinism, si Islamism.Este atestat documentar din secolele VII-VI innainte de Hristos .
Distrus si recladit de 25 de ori de la regele Solomon si pana la Soliman Magnificul, Ierusalimul este astazi un oras modern, industrial si universitar dar si locul de intalnire a unor etnii atasate propiilor identitati.
Perioada romana
Intre anii 70-324 dupa Hristos, intoleranta religioasa si cruzimea romanilor au dus la revolta evreilor din 67-70 care sa incheiat in 70 prin ditrugerea de catre Titus a Ierusalimului si a celui de al Doilea Templu.Un mare numar de evrei au fost masacrati sau dusi in sclavie la Roma.In pofida distrugeri orasului la Ierusalim au continuat sa traiasca evrei si sa se roage la ruinele Templului.Sinagoga institutie intemeiata de exilatii din Babilon a luat locul Templului.
Perioada bizantina
Intre anii 324-638 cand Imparatul Constantin sa convertit la crestinism iar Imparateasa Elena a identificat locurile de desfasurare ale ultimelor episoade din viata Domnului Isus si a marcat aceste locuri prin sanctuare.
Prima biserica a Inaltarii a fost construita in secolul IV la initiativa unei femei romane credincioase pe nume Romenia iar exemplul ei a fost urmat de alti crestini bogati si astfel orasul a fost impanzit de edifice religioase care atrageau pelerini veniti din Marea Britanie si India.In anul 629 persii au fost invinsi de Imparatul Heraclius care a restabilit suveranitatea bizantina asupra Ierusalimului.In anul 638 Ierusalimul sa predat fara varsare de sange armatelor musulmane conduse de califul Omar.
Perioada musulmana
Intre anii 638-1099 , invazie care a favorizat intoarcerea evreilor care au fost alungati de Imparatul Heraclius.Pentru Islam, Ierusalimul era orasul lui Mahomed, care a fost purtat de un armasar legendar pentru a se inlta la ceruri.
Perioada dinastiei Omeiazilor 
Intre anii 660-750 sub conducerea califatului Omeiad, Tara lui Israel a devenit o provincie a vastului imperiu musulman.Ierusalimul nu avea pentru mahomedani nici rol de capitala si nici de centru cultural.
Abd al-Mallik, urmasul califului Omar, a construit intre anii 691-692 la Ierusalim Cupola Stanci, mai curand un monument decat o moschee iar fiul sau Al-Walida cladit moscheea El-Aksa intre anii 705-715 . Suleiman, cel de al doilea fiu al lui Abd al-Malik a intemeiat orasul Ramallah din care a facut capitala provinciei si centru commercial astfel incat Ierusalimul a decazut la rangul de mic oras dar datorita acestui fapt comunitatea evreilor sa intarit devenind cea mai importanta din tara.
Perioada dinastiei Abbasizilor
Intre anii 750-969 cand la instalarea dinastiei capitala a fost mutate la Damasc la indepartatul Bagdad.In aceasta perioada importanta Ierusalimului sa redus si mai mult deoarece Califul Harun al-Rasid nu a calcat niciodata prin Ierusalim dar a incurajat venirea pelerinilor in special prin permisiunea acordata lui Carol cel Mare de a lua legatura cu pelerini occidentali care doreau sa viziteze Ierusalimul.
Perioada dinastiei Fatimide
Intre anii 969-1071 sub domnia califului Al-Aziz crestini si evrei din Ierusalim sau bucurat de o libertate considerabila.Dar succesorul sau, califul Al-Hakim supranumit si "Califul nebun" pelerinajele la Ierusalim au fost interzise, sinagogile si bisericile au fost distruse, printrele numarandu-se si Sfantul Mormant.Abia dupa moartea lui Al-Hakim pelerinajele au putut fi reluate iar Sfantul Mormant si celelalte biserici au fost reconstruite.
Perioada cruciatilor
Intre anii 1099-1187 , Ierusalimul a fost cucerit in 1099 de o armata de 15000 de cruciati care au trecut orasul prin foc si sabie, au ucis fara deosebire pe evrei si musulmani, numeroase cartiere au fost parjolite inclusive cartierul evreiesc.Un mare numar de credinciosi au pierit in interiorul sinagogilor incendiate unde isi gasisera ultimul refugiu.Cruciatii i-au vandut pe musulmani ca sclavi in Europa.Sfarsitul perioadei cruciatilor in anul 1187 cand cruciatii au fost infrantii in batalia de la Hattin langa lacul Tiberiada, de catre Saladin, un curd armean de religie islamica, fondatorul dinastiei Aiubizilor a cucerit Ierusalimul care aramas sub stapanire musulmana.
Perioada mamelucilor
Intre anii 1250-1516 .In 1260 o invazie mongola a provocat fuga locuitorilor din Ierusalim.Dupa ce mamelucii au reusit sa-i invinga pe mongoli la Ein-Harod, orasul a trecut sub stapanirea lor pana la venirea otomanilor in 1516.In perioada dominatiei mamelucilor, Ierusalimul a devenit un oras de teologi musulmani cu numeroase medrese(scoli religioase), moschei si colegii.Cei care nu erau mahomedani erau persecutati in mod frecvent.Legislatia mamelucilor impunea purtarea de semen distincte pentru fiecare comunitate: evrei trebuiau sa poarte turbane galbene, samariteni turbane rosii, crestini turbane albastre iar musulmaniturbane albe.


Fisiere in arhiva (1):

  • Turismul Religios.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!