Turismul intre 2007 si 2009

Extras din referat Cum descarc?

INTRODUCERE
Turismul este una din cele mai dinamice ramuri ale economiei la ora actuala si reprezinta o importanta contributie la formarea PIB-ului, la diminuarea ratei somajului prin atragerea populatiei neocupate in cadrul sectorului tertiar, recalifica forta de munca si poate genera cresterea economuca si a bunastraii a unor zone ce intra sub egida sa.
In ultimii 20 de ani turismul romanesc a cunoscut o dezvoltare fara precendent datoara deschiderii granitelor dupa caderea regimului comunist, iar intrarea in Uniunea Europeana si in spatiul Schengen au condus la o crestere importanta. 
Insa criza financiara actuala nu ocoleste acest sector, fiind necesare gasirea acelor metode menite sa sustina nivelul la care s-a ajuns si chiar depasirea acestuia. Insa in ciuda incertitudinii economice mondiale in 2007 "turismul si-a dovedit rezinstenta si capacitatea de adaptare", a declarat secretarul general al OMT, Francesco Frangialli.
TURISMUL INTERNATIONAL
Numarul de turisti la nivel mondial a atins in 2007 un nou record, de 898 milioane de vizitatori, in urcare cu 6,2% fata de anul precedent, o crestere ce a depasit estimarile analistilor, a anuntat marti Organizatia Mondiala a Turismului (OMT), surprinzator chiar si pentru OMT care estima ca numarul turistilor va creste cu 4% fata de 2006 si ca va atinge 846 milioane de turisti. In ciuda actualei crize financiare, OMT mentine previziunile pe termen lung, estimand o crestere a numarului de turisti, la 1,6 miliarde de persoane, in 2020.
Astfel turismul extren a inregistrat in 2008 o crestere de 2% la nivel global, fata de cresterea mult mai spectaculoasa din 2007. Incetinirea cresterii a fost cauzata de criza economica si finainciara, conducand la un declin al numarului de calatorii ale populatiei cu precadere in al patrulea semestru al anului. Oricum, in ciuda acestui fapt balanta se inclina pozitiv pentru numarul turistilor datorita unei cresterei puternice din prima jumatate a anului. Pentru 2009 analisti au previziuni sumbre, OMT-ul declarand pentru 2009 ca ar putea "cel mult sa se mentina".
Calatoriile de afaceri au marcat cel mai drastic declin, in contextul in care companiile, in special cele din sectorul financiar-bancar, au redus bugetele si au scazut numarul conferintelor si al seminariilor.
Dupa o crestere sustinuta de 5,7% in primele patru luni ale anului, cu un maxim de 7% in mai, cresterea turismului international a inceput sa se tempereze, in iunie inregistrandu-se o crestere de 1,5%. 
Cea mai dinamica piata de desfacere a pachetelor turismtice in Europa a reprezentat-o Irlanda, inregistrand o crestere de 12% la plecarile externe, urmata de Rusia si Polonia (cu 10% fiecare).
TURISMUL IN ROMANIA
In 2008 se constata o crestere cu 3,6% a capacitatilor din structurile turistice cu functiuni de cazare (de la 283.701 locuri la 295.898 locuri), cresterea cea mai importanta respectiv 4.215 locuri, fiind in pensiuni urbane si rurale . Acest fenomen poate fi explicat prin volumul mai redus al efortului financiar necesar investitiilor in pensiuni turistice si cresterii interesului pentru aceasta forma de turism.
Este de remarcat efortul investitional in dezvoltarea si modernizarea structurilor turistice de categorie superioara , ritmul de crestere a capacitatilor in aceste categorii fiind de +17,8% la 5 stele, +38% la 4 stele, +3,5% la 3 stele. S-au redus capacitatile din structurile neclasificate cu 3,3%. Acesta este un semnal pozitiv ce ne indreptateste sa afirmam ca in zona infrastructurii turistice au loc fenomene cu efecte favorabile asupra dezvoltarii turismului in tara noastra.


Fisiere in arhiva (1):

  • Turismul intre 2007 si 2009.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* Prețul este fără TVA.

Hopa sus!