Turismul în Sucevița

Extras din referat Cum descarc?

Regiune: BucovinaJudet: SuceavaCel mai apropiat oras: Radauti
Urmand soseaua DN 17 A, de la vechiul oras bucovinean Radauti, spre vest, dupa 18 km de drum asfaltat si bine intretinut, din care primii 8 km in linie dreapta, trecand tangential pe partea sudica a comunei Horodnic, dupa o cotire a soselei spre stanga si, dupa inca un km, o alta spre dreapta, strabatand comuna Marginea- vestita localitate a ceramicii negre -, se ajunge in vechea asezare Sucevita , comuna ce a facut si face parte din nordul Moldovei, regiune numita dupa 1775 Bucovina(,,Tara fagilor").
Asezata intr-o zona mirifica, la confluenta Obcinei Mari cu Depresiunea Radautilor,"Sucevita se intinde pe ambele parti ale soselei DN 17 A Radauti-Campulung Moldovenesc, intre kilometrii 15 si 17,5 pe partea stanga a paraului cu acelasi nume, iar dupa trecerea podului peste acest parau denumit la ,,Tcaciuc"- dupa numele locuitorului din vecinatatea lui - continua pe partea dreapta a aceluiasi parau, terminandu-se ca asezare, la kilometrul 21, in prelungire pana la creasta Obcinei Mari, la locul numit ,,Palma" - denumire data dupa un monument ce reprezinta un drum srijinit de o palma omeneasca, ridicat de constructorii acestei sosele- sau pasul Ciumarna, la altitudinea de 1100 m."
In cadrul judetului, Sucevita se afla la distanta de 18 km de municipiul Radauti, unde se afla si cea mai apropiata statie CFR, precum si cea mai apropiata autogara, la distanta de 54 km de municipiul Suceava, resedinta a judetului si la distanta de 57 km de orasul Campulung Moldovenesc, trecand, spre vest, peste pasul Ciumarna si Trei Movile, soseaua care face legatura cu Transilvania prin Pasul Tihuta. Din punct de vedere administrativ, teritoriul comunei Sucevita este situat in partea central-nordica a judetului Suceava.
Modalitati de acces: DN 17 A
Comuna Sucevita , asezata intr-o zona mirifica, geografica la confluenta Obcinei Mari cu Depresiunea Radautilor, strajuita de frumoasele piscuri ale Furcoiului, Poiana Tarscior, Poiana Ovazului, Palma; localitatea Sucevita este un unicat, inegalabil demn de invidiat pentru cei ce vin si-o viziteaza.
Comuna Sucevita face parte din asezarile foarte cunoscute ale Romaniei in primul rand datorita Manastirii Sucevita ,care a dat de altfel si numele localitatii.Manastirea Sucevita incheie capitolul glorios al artei moldovenesti din secolele XV-XVI si spre deosebire de monumentele care o preced ea nu mai este opera unui ctitor,ci a unei familii de boieri care a dat tarii un mitropolit si doi domnitori: Movilestii.
Satul Sucevita este o seculara asezare romaneasca situata la poalele Obcinii Mari, la limita vestica a Depresiunii Radauti, a fost si este cunoscut in tara si nu numai datorita locuitorilor ei harnici si gospodari, dar si existentei aici a Manastirii Sucevita - ctitorie a Movilestilor.
Istorie
Prima mentiune documentara este legata tot de familia Movila si de asezamantul ridicat aici, si este din 6 august 1582. Dupa cum spunea si cronicarul Miron Costin: ,,au murit Ieremia-Voda in anul 7116 (1606). Ramasu-i-au pomana in tara, manastirea anume Sucevita, de dinsul facuta." Existenta Manastirii si-a pus amprenta, in intreaga istorie a satului, asupra dezvoltarii lui, mai ales din punct de vedere istoric, cultural si in actualitate, turistic.
Aspectul care trebuie relevat este acela ca aici, in permanenta, au venit si vin vizitatori atrasi deopotriva de existenta monumentului istoric(una din cele cinci ,,perle'' ale Bucovinei), dar si de inegalabilul peisaj geografic. Culmile domoale, de 400-1000 metri, ale Obcinii Mari acoperite cu o vegetatie arboricola predominant formata din conifere dau zonei un farmec aparte, de liniste si deconectare, sustinute de un aer curat, ozonat, atractiv care ,,cheama'' la plimbare si relaxare.
Natura a fost darnica si cu o retea hidrografica relativ bogata. Paraiasele cu apa limpede, de pe toti versantii, sunt colectati de Paraul Sucevita care strabate satul de la vest la est continuandu-si apoi cursul in comuna Marginea, Volovat, prin marginea Municipiului Radauti si apoi se varsa in Raul Suceava.
Cultura
Pornind de la mostenirea culturala locala si valorificand traditiile locale in contextul dezvoltarii actuale a comunei, s-au constituit si pregatit formatii artistice de amatori la nivel de comuna: ansamblul ,,Cetina" al Scolii cu clasele I-VIII ,,Dimitrie Vatamaniuc", Sucevita si grupul folcloric ,,Flori de munte" al Caminului Cultural Sucevita. Manifestarile locale devenite traditionale ,,Zilele Culturii Sucevitene", ,,Targul de Turism", ,,Festivalul Fructelor de Padure", ,,Festivalul de Toaca", ,,Balul Gospodarilor" si ,,Festivalul Obiceiurilor de Iarna" sunt tot atatea prilejuri de afirmare a talentelor locale si de crestere a coeziunii sociale locale.
Concomitent s-a initiat un veritabil program de revenire a traditiei portului popular local prin ,,Balul Gospodarilor" si sustinerea mesterilor care lucreaza obiecte de imbracaminte populara, precum si alte produse de artizanat, imbogatirea colectiei etnografice aflata in incinta scolii din comuna.
Formatiile de amatori ale comunei au participat si la diferite manifestari la nivel judetean precum si la programe artistice sustinute in cadrul pensiunilor turistice. Pentru viitor ne propunem o mai mare diversificare a genurilor existente in programele artistice, valorificarea creatiei populare locale autentice in cadrul manifestarilor artistice, in vederea cunoasterii mostenirii culturale si a afirmarii tinerelor talente locale.


Fisiere in arhiva (1):

  • Turismul in Sucevita.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!