Turismul in SUA

Extras din referat Cum descarc?

Statele Unite ale Americii(USA),unul dintre cele mai intinse state ale lumii (dupa Federatia Rusa,Canada si China),ocupa partea centrala a Americii de Nord si se desfasoara pe circa 4500 km. de la vest la est,intre Oceanele Pacific si Atlantic si peste 2600 km. de la nord la sud,intre Canada si Statele Unite ale Americii.
Relieful,in functia de evolutia si structura geologica,este variat si dispus de la vest la est,imprimind trasaturi distincte cadrului natural si socioeconomic dar si potentialului turistic.Astfel se diferentiaza Muntii Appalachi(Appalachian Mountains) la est si Muntii Stincosi(Rocky Mountains) la vest,masive care inchid,in partea centrala,Marile Cimpii si podisuri(Great Plains).
Muntii Appalachi se desfasoara pe o directie nord-sud,paralel cu tarmul Oceanului Atlantic,pe o lungime de 2500 km.Sunt vechi ,erodati , cu altitudinea maxima 2037 metri(Mount Mitchel) si coboara spre cimpia litorala printr-un piemont brazdat de riuri cu numeroase cascade in general,dispune pe o linie de denivelare numita "linia de cadere a apelor",interesante sub aspect turistic.
Marile Cimpii Centrale se desfasoara pe circa 1000 km intre Marile Lacuri la Nord si tarmul Golfului Mexic la sud si intre cele doua lanturi montane.Are un relief de tip podis cu o altitudine cuprinsa intre 500 metri in sud si 1500 metri in podisurile preriilor.
Muntii Stincosi sunt cei mai grandiosi prin altitudine(maxima 6198m in Mount McKinley-Alasca),extindere si configuratie.Se desfasoara de-a lungul Oceanului Pacific sub forma unor lanturi distincte(Muntii Coastelor,Muntii Cascadelor,Sierra Nevada,Muntii Stincosi Nordici,Centrali si Sudici),care include vaste podisuri interioare,desertice si inalte(1500-2000m.) cum sunt : Columbia,Marele Bazin cu Valea Mortii si Colorado.
Clima este variata,predominind cea temperat-continentala cu nuante oceanice pe cele doua coaste,atlantica si pacifica,excesiv continentala in podisurile interioare,subtropicala in sud si alpina-subalpina in munti.
Aceasta determina o vegetatie si o fauna variate,tipice zonelor climatice,ocrotite in numeroase parcuri si rezervatii naturale cu o tematica diversa,care ofera servicii turistice si alte servicii auxiliare vizitatorilor acestora.Printre cele mai importante sunt in statele Colorado,California,Florida,Nevada,Wyoming,Washington etc. De fapt,in SUA s-au delimitat circa 50 de parcuri nationale(12,2 mil.ha) cu tematica distincta si coordinate de Serviciul Parcurilor Nationale,ce le administreaza indifferent de statul caruia le apartin si altele la nivel de stat.
Intre acestea,parcuri ca Grand Canion(Colorado)inregistreaza circa 2 milioane turisti/an,iar Yellowstone(primul parc din lume,1872)si Yosemite,atrag peste 1milion de vizitatori.Alaturi de aceste parcuri s-au ocrotit si alte teritorii cu vestigii si locuri istorice,arheologice sau cu monumente nationale(parcuri nationale arhiologice,istorice,militare,ale cimpurilor de batalie-Battlefield,monumente nationale),toate integrate in mediul natural cu care se constituie ca parc.
Cele mai populare Parcuri Nationale sunt:Akkadia, (StatulMaine), Glacier (Montana),Grand Canyon(Arizona),Hawaii Volcanoes(Hawaii) ,Olimpic 
(Washington),Seqoia(California),Yellowstone(Wyoming,Montana),Yosemite(California),Navajoland(Arizona,New Mexic si Utah).
Hidrografia hidrosificata si bogata se impune prin frumusete si maretie inegalabila:Fluviul Mississippi,unul dintre cele mai lungi din lume,Colorado cu faimosul Canion sau aria Marilor Lacuri-cel mai important system lacustru cu apa dulce din lume.
Inainte de venirea europenilor,actualul teritoriu al USA a fost locuit de amerindieni si eschimosi(Alaska).Primii europeni care au ajuns pe tarmul estic al USA au fost normanzii(sec.X).Coastele rasaritene sunt vizitate in jurul anului 1000 de vikingi ,veniti din Islanda sub conducerea lui Leif Ericson.Dupa ce genovezul Cristofor Columb releva,in 1495,Europei,existenta noului continent,a inceput colonizarea de catre europeni,majoritatea englezi,francezi si olandezi,care au traversat Atlanticul


Fisiere in arhiva (1):

  • Turismul in SUA.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!