Turismul în județul Arad - strategii de dezvoltare

Extras din referat Cum descarc?

Judetul Arad, poarta de vest la hotarele Romaniei, isi intinde cei 7.658 km2 ai sai (suprafata judetului: 775.409 ha; suprafata municipiului Arad: 4.618 ha), din inima Apusenilor pana in campia larga si neteda a Muresului si Crisului. Se invecineaza cu judetele Bihor, Alba, Hunedoara si Timis. Hotarul de vest al judetului se confunda cu o parte a granitei de vest a tarii. Ca suprafata este al saselea judet din tara. Din punctul sau cel mai sudic Labasint (45? 58' lat. N) pana in punctul cel mai nordic Berechiu (45? 38' lat. N) - distanta masoara aproximativ 90 km, iar din extremitatea estica satul Tarnavita (28? 39' long. E) si cea vestica orasul Nadlac (20? 45' long. E) sunt 160 km. 
Amplasament: judetul Arad este situat in vestul Romaniei, la intersectia unor importante artere de circulatie nationale si internationale. Poarta de intrare intre Europa occidentala si sud-estul continentului, judetul Arad dispune de 4 puncte de trecere a frontierei la granita cu Ungaria: Nadlac, Varsand si Turnu pentru trafic rutier de persoane si marfa, Curtici pe cale feroviara.
Populatia totala (recensamant 2002): 461.789 locuitori din care 82,2% sunt de nationalitate romana, 10,7% maghiara, 3,8% rromi, 1,0% germani, 1,3% slovaci, 0,4% ucraineni, 0,3% sarbi, 0,3% alte nationalitati.
Relieful variaza de la zone joase de campie, sub 100 m, la cele colinare si muntoase (cea mai mare altitudine se afla in Muntii Bihorului - Vf.Piatra Aradului - 1.428,8 m). Zone deosebite: Muntii Zarand, Codru-Moma, Bihorului, Metaliferi, Defileul Crisului Alb intre Varfurile si Aciuta, Depresiunea Sebisului, Gurahont, Halmagiu, Dealurile Lipovei, Campia Muresului, Crisurilor, Lunca Muresului.
Hidrografie: principalele cursuri de apa sunt Muresul si Crisul Alb. Muresul, al doilea rau ca lungime si ca suprafata hidrografica din Romania, dupa Dunare, strabate judetul pe o lungime de 250 km. Apele de adancime sunt de mai multe tipuri: termale, semitermale bicarbonate, carbogazoase, feruginoase, sulfatate clorurosodice, fiind utilizate in scopuri curative. Lacuri ce permit desfasurarea activitatilor de agrement: Taut, Ghioroc.
Clima: continental - moderata, cu slabe influente mediteraneene. Iernile nu sunt prea reci, verile sunt calduroase, cu un regim climateric in functie de altitudinea reliefului. Temperaturile medii anuale sunt 11? C in zonele de campie si 5 - 6? C pe culmile muntilor.
Judetul Arad se remarca in cadrul Regiunii Vest prin potentialul ridicat de a-si dezvolta in perspectiva turismul de afaceri si de tranzit, datorita apropierii de granita de vest a Romaniei si a numerosilor investitori straini prezenti in judet.
Potentialul turismului aradean nu se reduce insa, doar la aceste doua forme de turism. Numeroasele obiective turistice naturale, culturale, istorice,etnografice prezente pe teritoriul judetului, ofera posibilitatea practicarii urmatoarelor forme de turism :
- turism ecologic si de agrement (Parcul Natural Lunca Muresului, parcuri dendrologice, rezervatii forestiere, botanice, speologice, faunistice), fond cinegetic si piscicol bogat, lacuri (Ghioroc, Taut), trasee montane in Muntii Zarandului, Codru Moma
- turism balnear (prezenta resurselor de apa geotermala in statiunea Moneasa si a apei minerale in staiunea Lipova, precum si in alte localitati unde exista stranduri amenajate : Curtici, Sofronea, Dorobanti, Macea)
- turism cultural si istoric ( cetati, castele, monumente arhitectonice, lacasuri de cult-biserici de lemn,manastiri din sec.XVI-XVIII)


Fisiere in arhiva (1):

  • Turismul in Judetul Arad - Strategii de Dezvoltare.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 5 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!