Turismul în Bucovina

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Turismul este ansamblul de activitati prin care omul isi petrece timpul liber in alta localitate sau tara pentru a vizita oameni si locuri, monumente si muzee, pentru a-si imbunatati cunostintele generale, pentru a se distra si a face sport, pentru odihna si tratament etc., precum si industria creata pentru satisfactia tuturor bunurilor si serviciilor solicitate de turisti la locul de destinatie, la un inalt nivel calitativ si in conditiile protectiei si conservarii resurselor turistice, in special si a mediului inconjurator. Turismul este considerat ,in primul rand, ,,o forma de recreere alaturi de alte activitati si formule de petrecere a timpului liber".

Regiunea Bucovina sau "Tara de Sus" in partea de nord a zonei Moldova se intinde din partea de nord-est a Muntilor Carpati in partea sa de vest, si pana la raul Prut, avand judetele Suceava si Botosani, cu o populatie de peste un milion de locuitori.

Identitatea regiunii Bucovina este egal influentata de vecina Moldova (orasul Suceava a fost candva capitala Moldovei) si de istorica zona Bucovina, pe vremuri sub dominatie austriaca, astazi impartita intre Ucraina si Romania.

Cel mai mare oras din Bucovina, Suceava, a servit ca si capitala a principatului Moldova de la sfarsitul secolului XIV pana pe la mijlocul secolului XVI, cand aceasta s-a mutat la Iasi.

Partea vestica a Bucovinei a fost sub regim Habsburgic Austriac din anul 1775, si a fost cedata Romaniei in anul 1919.

Peisajul este de o variata frumusete, corespunzand reliefului care coboara gradual de la vest la est: muntii (versantul estic al Carpatilor Orientali), coline (Subcarpatii) si platouri inalte (Platoul Moldovei).

Regiunea muntoasa este alcatuita din masive, grupe de masive si complexe de culmi, separate intre ele prin culoare adanci astfel: Masivele Suhard si Calimani, Muntii Pietrosu Bistritei, Grintiesu Brostenilor, Stanisoarei; Masivele Giumalau-Rarau; Obcinile Bucovinei si Mestecanis. Intre acestea, culoarul depresionar Dorna-Campulung Moldovenesc-Gura Humorului;

Aici este situat cel mai complex si mai intins masiv de origine vulcanica din Romania - Masivul Calimani (2102 m), aici se afla cel mai spectaculos sistem de culmi muntoase paralele ( Obcinile Bucovinei 1100 m, si cele mai interesane sisteme depresionale cu turbarii si ape subterane mineralizate (Depresiune Dornelor) si depresiuni de contact dintre unitatile muntoase si cele deluroase - Depresiunea Radauti, Solca, Cacica si vaile ale Moldovei, Bistritei, Sucevei si Siretului. O serie intreaga de izvoare minerale sunt exploatate in zona la Vatra Dornei, Poiana Negrii iar peisajul deosebit si aerul ozonat, ca si alti factori de cura au favorizat crearea statiunilor climaterice (Gura Humorului, Campulung Moldovenesc) si Balneoclimaterice (Vatra Dornei).

Climatul este agreabil, cu influente baltice ( temperaturi mai joase, precipitatii abundente) si orientale (contraste intre iarna si vara). In muti zapada coboara timpuriu, fiind o zona favorabila sporturilor de iarna.

Ponderea vegetatiei o alcatuiesc padurile care ocupa peste 52% din suprafata judetului, cu o compozitie de 79,4% rasinoase si 20,6% foioase.

Fauna, bogata si pretioasa, include numeroase specii cu valoare cinegetica ridicata. Ursul si cerbul carpatin, capriorul, rasul, lupul, vulpea, jderul, hermina, dihorul, cocosul de munte, cocosul de mesteacan, fazanul, corbul, diverse specii de acvile, vulturi, bufnite.

Raurile de munte adapostesc specii rare de pesti - lostrita, pastravul curcubeu, lipanul, mreana, cleanul, scobarul s.a.

In zona se afla peste 20 de rezervatii naturale: forestiere (Codrul Multisecular de la Slatioara, Padurea Multiseculara de pe Masivul Giumalau, Padurea de la Zamostea, Tarnovul Mare de la Poiana Stampei si Saru Dornei); Rezervatii floristice (Fanetele seculare de la Ponoare - Bosanci, Fanetele seculare de la Frumoasa - Moara, Fanetele seculare de pe muntele Todirescu - Masivul Rarau, Mestecanisul pitic de la Lucina, Strugurele ursului de la Benea - Moldova Sulita , Complexul de nuferi din Salcea); Rezervatii mixte - Complexul natural - geologic de la Zugreni, Complexul geologic din Calimani, Turbaria de la Gradinita).

Tinuturile Bucovinei inglobeaza pagini de istorie, traditii si obiceiuri stravechi, monumente unice si mestesuguri specifice, ctitorii medievale care atesta o permanenta spirituala si istorica a locuitorilor acestor meleaguri.

Zona este presarata pe toata intinderea ei cu biserici si manastiri renumite pentru picturile exteriore si interioare, edificii unice in lume (au primit in 1975 premiul ,,Marul de Aur" acordate de Uniunea Internationala a Jurnalistilor si Scriitorilor din Turism). Manastirile au fost ridicate aproape toate in secolele XV - XVI in timpul domniei voievozilor Stefan cel Mare si Petru Rares. Fiecare dintre acestea are o culoare

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Turismul in Bucovina.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
8/10 (5 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
30 pagini
Imagini extrase:
30 imagini
Nr cuvinte:
8 823 cuvinte
Nr caractere:
51 123 caractere
Marime:
685.06KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Turism
Tag-uri:
obiective turistice, servicii, bucovina
Predat:
la facultate
Materie:
Turism
Sus!