Turismul Greciei

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Neindoielnic, Grecia este una dintre cele mai stralucite civilizatii ale Antichitatii. Marturie stau neasemuitele sale simboluri. Templele se impun prin simplitate si perfectiune artistica. Probabil ca cel mai impozant monument este Cetatea Acropole din Atena, care cuprinde Partenonul, Propileele, templul Zeitei Atena Nike, Erehteionul, cu vestitele cariatide. Sculpturile si picturile sunt si ele perfecte. Literatura greaca este plina de nume cu greutate: Homer, Hesiod, Eschil, Pericle, Sofocle, Euripide, Aristofan. Filozofii greci sunt reprezentativi: Tales din Milet, Heraclit, Pitagora, Socrate, Platon, Diogene, Aristotel. Istoria este ilustrata de Herodot, Tucidide. Muntele Athos, simbol al crestinismului, este un permanent loc de pelerinaj pentru credinciosii din intreaga lume

Capitala

Atena, oras situat in Atica, la poalele colinei Acropole (156 m) si la 5 km de mare; populatia de 3 096 775 loc.

Primele vestigii ale unei asezari umane pe Acropole dateaza din mileniul 3-2 i.Hr. Polis hegemon al Aticii (sec 8-7 i.Hr.), Atena devine, in sec. 5 i.Hr., dupa respingerea invaziei persane si dupa intemeierea Ligii delio-atice, cel mai stralucit centru economic, politic, dar mai ales cultural, al intregii lumi grecesti. In ciuda infrangerilor in razboiul peloponesiac (404 i.Hr.) si a cuceririi macedonene (388 i. Hr.), Atena ramane metropola spirituala a Greciei, pozitie pastrata si sub dominatia romana. In timpul stapanirii bizantine si indeosebi a celei turcesti, Atena ajunge la nivelul unei umile asezari rurale cu 2-3000 loc. La 18.09.1834 devine capitala Greciei independente.

Oras contemporan

O mare portiune din activitatea greceasca industriala este concentrata in Atena. Exista fabrici de textile, bauturi alcoolice, sapun, faina, chimice, produse de hartie, piele, si ceramica. Turismul este de asemenea important pentru economie.

In centrului orasului modern este Constitution Square, in apropiere este cladirea Parlamentului si cateva muzee. Printre institutiile orasului de educatie inalta sunt si Universitatea Nationala Capodistrian din Atena (1837), Universitatea Nationala de Tehnica din Atena(1836), si scolile de arta, afaceri, si agricultura. Atena are numeroase muzee printre care enumeram: Muzeul National de Arheologie, Muzeul Bizantin, Muzeul Acropolis, si Muzeul Benaki, cu colectiile lor remarcabile.

Deasupra Atenei pe colina Acropole vegheaza ruinele civilizatiei antice grecesti. Cel mai mare templu Parthenonul, a fost construit in onoarea zeitei patroane a orasului, Atena, in secolul V i.e.n In ciuda deteriorarilor provocate de intemperiile naturii si a distrugerilor umane, templul a rezistat in timp pana in zilele noastre. Desi este opera unui simpozion artistic si desi nu stim care este contributia concreta ale mainilor lui Fidias, Parthenonul este mai mult decat o realitate arhitectonica, este o realizare de un ordin care depaseste speciile artei si care totusi persista sa se identifice cu zestrea spirituala pe care nu putem sa i-o atribuim decat lui Fidias. Parthenonul este ideea unei forme care se numeste Fidias. Planul templului grec se defineste dupa felul in care coloanele sunt dispuse fata de o incapere centrala in care se afla imaginea de cult. Parthenonul reprezinta tipul cel mai echilibrat al evolutiei templelor.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Turismul Greciei.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
9/10 (6 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
8 pagini
Imagini extrase:
8 imagini
Nr cuvinte:
3 310 cuvinte
Nr caractere:
18 456 caractere
Marime:
19.82KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Turism
Tag-uri:
orase, obiective turistice, templu
Predat:
la facultate
Materie:
Turism
Sus!