Turismul Curativ - Amenajarea Turistică a Centrului de Medicină Lifstyle Herghelia din Județul Mureș

Extras din referat

O afirmatie extrem de reala : putem avea orice, dar daca nu ne putem bucura pe deplin de ceea ce avem, de viata, totul e in zadar. "Sanatate, ca-i mai buna decat toate !". Daca tot o spunem, oare n-ar fi indicat sa si cunoastem ce inseamna cu adevarat sanatatea ? Si sa aplicam principiile sale ? Definitia Organizatiei Mondiale a Sanatatii este : "Sanatatea este acea stare perfecta de bine in care se gaseste un individ din punct de vedere organic, spiritual si social." 
Sanatatea reprezinta starea in care fiinta umana functioneaza optim in toate domeniile vietii sale, in care se simte fericita cu adevarat si in care se indreapta catre realizarea potentialului sau interior maxim. Pentru ca functionarea optima, fericirea si realizarea potentialului sa poata avea loc, este necesar sa avem sanatate fizica, mentala, emotionala sispirituala. Sanatatea fizica inseamna buna functionare a organismului uman - a creierului, a tuturor organelor, a sistemelor - ceea ce duce la o stare de vitalitate, putere interioara, claritate a mintii, atentie, constienta. Sanatatea mentala reprezinta deschiderea mintii catre tot ce este nou si cu adevarat folositor pentru crearea unei vieti armonioase. Inseamna deschiderea catre a citi, a auzi, a vedea, a discuta, a intelege, a aplica idei, informatii care s-au dovedit eficiente de-a lungul vremurilor sau care au fost descoperite de curand - toate acestea in scopul imbunatatirii continue a propriei vieti. Inseamna capacitatea de a gandi, a analiza, a crea, a lua cele mai bune decizii rationale care duc la linistea, multumirea si implinirea sufleteasca.
Sanatatea emotionala inseamna o buna gestionare a starilor interioare prin care trecem zi de zi, emiterea catre noi insine si in exterior a emotiilor considerate pozitive. Acest lucru este foarte important, el avand o influenta directa benefica asupra sanatatii fizice, asa cum s-a dovedit deja. Inseamna, in primul rand, acceptarea, grija, intelegerea - fata de noi insine, in primul rand, si apoi fata de tot ceea ce ne inconjoara.
Sanatatea spirituala reprezinta un cumul al celor trei tipuri enuntate anterior si, in plus: capacitatea de a-ti propune si de a duce la indeplinire scopul cel mai inalt al vietii tale; intelegerea naturii lumii interioare si exterioare (atat a ta cat si a mediului in care traiesti); abilitatea de a descifra si de a crea, pentru tine, sensul propriei tale vieti; credinta in Dumnezeu. Din pacate, in zilele noastre constatam ca de cele mai multe ori, sanatatea devine importanta pentru noi doar atunci cand lipseste. Atata vreme cat omul considera ca are ceea ce se numeste 'sanatate' din punctul de vedere al Modelului Medical (adica atata timp cat nu simte neplaceri in starea corpului), el are tendinta de a ignora toate ideile bune care il pot ajuta sa-si pastreze sanatatea pe termen lung.Tocmai de aceea, pastrarea sanatatii (conform Modelului Natural) in conditiile geo-atmosferice, economice, culturale si sociopolitice de astazi a devenit o 'arta'.
Preocuparea pentru sanatate a generat turismul curativ, care a existat dintodeauna; chiar daca a devenit important doar in secolul XVIII. Acesta este asociat de obicei localitatilor balneare vindecatoare prin proprietatile curative ale apelor minerale. Similar acestora sunt si baile in apa sarata a marii. Turismul curativ sau de ingrijire a sanatatii este o modalitate de fortificare a organismului uman, fiind practicat din cele mai vechi timpuri. Este un tip de turism nascut din necesitatile oamenilor de a-si reface si trata sanatatea, cautand sa valorifice efectele tamaduitoare ale apelor minerale. Astfel, pentru persoanele cu diverse afectiuni, exista posibilitatea unor cure cu ape minerale, cu veritabile calitati terapeutice. Si azi este practicat din plin de diferite categorii de oameni.
Insa nu doar apele cu proprietati curative ajuta la vindecarea anumitor boli. Trairea unui stil de viata sanatos aduce bunastare fizica si mentala. Pentru a observa mai bine acest lucru, tipul de amenajare turistica si ceea ce implica baza de cazare si de tratament, vom analiza Centrul de Sanatate din Herghelia, judetul Mures.
Centrul de Medicina Lifestyle Herghelia este situat la 15 Km de Targu Mures intr-o zona superba de dealuri si coline care confera un cadru prielnic pentru odihna, tratament si refacere. Avantajele de aici sunt: aerul curat, nepoluat, linistea precum si frumusetea padurilor de foioase care inmiresmeaza aerul cu parfumul lor bogat si confera racoarea atat de mult dorita in lunile de vara. Anual vin aici peste o mie de persoane atat din tara cat si din strainatate pentru a trata cu succes bolile civilizatiei (diabet, boli ale inimii, depresie, tulburari digestive, etc...) sau pur si simplu pentru a petrece un concediu reconfortant. Pe scurt Herghelia este asa cum o descriu multi dintre pacienti: " Locul in care raiul s-a pogorat pe pamant" sau "un colt de paradis".


Fisiere in arhiva (1):

  • Turismul Curativ - Amenajarea Turistica a Centrului de Medicina Lifstyle Herghelia din Judetul Mures.doc

Imagini din acest referat

Bibliografie

cursul de amenajare turistica, sem V, N. Cianga
http://floridecires7.blogspot.com/2009/06/centrul-de-sanatate-herghelia-in-poze.html
http://www.ziaruldemures.ro/fullnews.php?ID=12510 
http://www.saptamanaturistica.ro/detalii_articol.php?id=354 http://busolasprecer.wordpress.com/tag/herghelia/
http://ro.petitchef.com/retete/centrul-de-sanatate-herghelia-in-poze-si-detalii-fid-329011 
http://herghelia.org


Ne pare rau, pe moment serviciile de acces la documente sunt suspendate.


Hopa sus!