Turismul Balnear in Caras-Severin

Extras din referat Cum descarc?

Situat in partea de sud-vest a Romaniei, judetul Caras-Severin se afla asezat intre urmatoarele puncte extreme: in nord Vf. Rusca, in sud Dealul Capriva, punctul cel mai vestic se gaseste la nord-vest de localitatea Iam, iar punctul cel mai estic este Vf. Scarisoara. Catre sud-vest judetul se invecineaza cu Iugoslavia, in sud-est cu judetul Mehedinti, in est cu judetul Gorj, in nord-est cu judetul Hunedoara, iar in nord-vest cu judetul Timis. Limitele judetului sunt in cea mai mare parte conventionale.
Judetul Caras-Severin dispune de un potential turistic valoros. Structura complexa a reliefului creeaza cele mai bune premise pentru implementarea unui turism variat. De tranzit, montan si balnear.
Turismul de tranzit este favorizat de magistralele rutiere si feroviare ce strabat judetul, prin care se face legatura cu intreaga tara, precum si cu marile centre ale Europei centrale si occidentale. Judetul dispune de asemenea de un aeroport la Caransebes, care deserveste si turismul, inclusiv cel international.
In ceea ce priveste Dunarea, aceasta asigura o buna legatura cu cu sudul tarii noastre si cu Europa.
Turismul montan a avut conditii deosebite de dezvoltare, intrucat in suprafata judetului predomina relieful montan, care are o pondere de 65,4% fata de celelalte forme de relief. In general, muntii sunt impaduriti, oferind oaspetilor un cadru natural de o frumusete unica, obiective de un deosebit interes turistic si stiintific.
Tusimul montan organizat in Banat isi are radacinile catre catre inceputul secolului XX. In anul 1935, la 16 martie, a luat fiinta la Caransebes, Clubul turistic banatean, asociatie romana turistica, sportiva si educativa. Astfel s-au facut primele marcaje turistice, construindu-se totodata, si primele cabane pe Muntele Mid si pe Semenic.
Turismul balnear cunoaste, de asemenea, o mare afluenta datorita calitatilor multiple ale izvoarelor de la Baile Herculane si bazelor moderne de cazare si tratament.
Acestor doua forme li se adauga, cu o pondere tot mai mare, turismul de weefend, un numar mare de solicitanti provenind nu doar din judetele invecinate si din tara, dar si din strainatate.
Baile Herculane se numara printre cele mai vechi bai termale din Romania. In 2003, baile au serbat 1850 de ani de existenta.
Localitatea beneficiaza de cinci grupe de izvoare termo-minerale care au un debit constant si temperaturi intre 35o-62o. Ansamblurile balneare pot fi grupate in patru mari perioade istorice: prima - antica, a doua - inceputul secolului XVIII, a treia - secolul XIX, a patra - secolul XX.
Perioada antica (romana) Legiunile romane au descoperit izvoarele termo-minerale cand au construit castrul Ad Mediane (Mehadia). Ca si alte izvoare termo-minerale din imperiu si acestea au fost dedicate lui Hercule. Dupa retragerea administratiei imperiale aureliene in 271, izvoarele au fost abandonate.
Secolul XVIII La inceputul secolului XVIII, izvoarele, desi nu erau captate in constructii durabile, erau, totusi, frecventate de catre localnici si de catre straini (administratie, armata, etc.) pentru tratarea diverselor afectiuni. Dupa razboiul turco-ruso-austiac din 1716-1718, cand regiunea Banatului devine parte a Imperiului habsburgic, austriecii redescopera ruinele romane si reconstruiesc, din lemn, diverse stabilimente. Acestea vor arde in timpul razboiului turco-ruso-austriac din anii 1737-1739.
Secolul XIX Dupa acest ultim razboi, un regiment format numai din soldati romani a fost plasat la granita Imperiului habsburgic. In 1801 incep constructiile durabile ale stabilimentelor pentru tratament, majoritatea existand si in prezent. Aceasta este prima faza de constructii, cand apar sanatoriile militare, cand se construieste primul nucleu al localitatii de azi. In 1810, baile sunt vizitate de imparatul Francisc I, care apreciaza, in mod deosebit, calitatile curative ale apelor. In 1817, localitatea isi schimba denumirea din Baile Mehadiei in Baile Herculane. A doua faza a constructiilor, alaturate, acum, vechiului nucleu, este caracterizata prin adoptarea noilor programe de arhitectura de vilegiatura sub indrumarea sau chiar proiectarea arhitectului Wilhelm von Doderer, autorul proiectului Palatului Peles de la Sinaia. Aceste noi stabilimente - cazinoul, marile hoteluri si parcul public central - au fost incepute ca urmare a vizitei din 1852 a imparatului Franz Joseph, care, ca si predecesorul sau, a apreciat calitatile curative ale izvoarelor termale. In 1886 se construieste cladirea Bailor Neptun dupa planurile arhitectului I. Alpar, bai care, la acea vreme, erau considerate unele din cele mai moderne din Europa. Gara localitatii a fost construita in 1886 pe linia ferata ce facea legatura dintre Timisoara si Orsova.


Fisiere in arhiva (1):

  • Turismul Balnear in Caras-Severin.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!