Turism Montan in Bulgaria

Extras din referat Cum descarc?

Bulgaria este situata in partea sud-estica a Europei, in estul Balcanilor. Se invecineaza cu Marea Neagra la est, cu Grecia si Turcia la sud, cu Serbia si Macedonia la vest si cu Romania la nord. 
Aeroporturile internationale Varna si Burgas fac din zona litorala a Bulgariei un loc accesibil, usor de atins ca destinatie de petrecere a vacantei pentru turitti din intreaga Europa. Marea Neagra este o mare calma, valurile lipsind aproape in totalitate.
In timpul regimului comunist s-a inceput constructia mai multor hoteluri de lux, constructii finantate de stat pentru membrii Partidului Comunist. Dupa 1989 sistemul intreprinderilor de stat s-a prabusit, odata cu regimul comunist. 
Potrivit datelor din anul 1997, tursimul international a reprezentat 4.85 % din P.I.B., acesta reprezentand 9.8 % din totalul exporturilor de bunuri si servicii din balanta de plati a tarii. Numai partea tursimului in exporturile de servicii reprezinta 29.6 %. Potrivit cercetarilor Uniunii Europene (programul PHARE) din 1994 oamenii care lucrau ( sau erau implicate ) in turism erau doar intre 98 000 si 120 000 ( incluzand muncitorii de sezon ), gradul de ocupare al fortei de munca in turism fiind de numai 3.0 %. Totodata, gradul de ocupare total al fortei de munca datorita activitailor din turism era de 284 000, turismul furnizand locuri de munca pentru 8.8. % din populatia activa a tarii, astfel, numai in agricultura ( productia diferitelor produse alimentare) turismul a furnizat mai mult de 58.000 de locuri de munca.In anul 1998, comparativ cu alte sectoare ale economiei, partea turismului probabil depasea 14-16% in ceea ce priveste forta de munca totala ocupata in turism si activitati ce rezulta din turism din totalul populatiei, cei directi implicate in activitati turistice depasind 5- 6%.
In perioada 1997-1998, numarul total al turistilor care au vizitat tara a deposit 12 %. In 1997, a existat o crestere de 6.6 % comparative cu anul anterior. Tinand cont de declinul economic profund al tarii, procentul turismului la P.I.B a crescut cu 2.2 %. In anul 1998, cu 4.85 % in anul 1997 si se astepta o crestere pe anul 1998 intre 5.7 si 5.8 % - dar, pe fondul crizei financiare rusesti in acest an s-a inregistrat un usor declin. O crestere de 20 % in numarul tursitilor a avut loc in anul 1999, cu aceasta bulgarii crezand ca declinul s-a sfarsit si, pana in anul 2008 Guvernul anticipa o crestere stabila a numarului anual total de turisti inre 8 si 10 %, ceea ce insemna o crestere in venituri de cca 10 - 12 %, ceea c ear fi acoradta turismului sansa de a atinge 15 - 19 % din P.I.B. si 18 - 19 % in exportul total de bunuri si servicii in 2008. Guvernul Republicii Bulgare considera turismul o prioritate, acest sector avand posibilitatea sa antreneze intreaga economie.
Turismul in Bulgaria a inregistrat cresteri spectaculoase atat la capitolul vanzari cat si la capitolul dezvoltarii infrastructurii de cazare. Statisticile anului 2007 arata repartitia pe nationalitati a turistilor care au vizitat Bulgaria, de aici reiesind foarte clar procentul uluitor pe care il detin turistii romani in aceste statistici. Acest lucru se explica in primul rand prin proximitatea Romaniei fata de Bulgaria, prin tarifele reduse comparative cu cele din turismul autohton si nu in ultimul rand prin ajustarea serviciilor dupa criteriile de selectie ale turistilor (ex. Sistemul All Inclusive).
In primele luni ale anului trecut, Institutul National de Statistica a inregistrat un numar total de 6,76 milioane de vizitatori pe teritoriul bulgar, in crestere cu 8,91%, iar dintre acestia, circa 3,89 milioane si-au petrecut vacantele si concediile in Bulgaria.
In intervalul ianuarie-septembrie, 1,36 milioane de romani au sosit in Bulgaria, in crestere cu 40% comparativ cu aceeasi perioada a anului 2006, Romania devenind, astfel, cel mai mare furnizor de clienti pentru turismul bulgar. Dintre acestia, circa 600.000 de vizitatori romani au fost in concediu sau in excursie, in timp ce 657.243 de romani au tranzitat teritoriul bulgar in drum spre destinatiile de vacanta din Grecia.


Fisiere in arhiva (1):

  • Turism Montan in Bulgaria.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!