Turism Litoral in Romania si Grecia

Extras din referat Cum descarc?

Turismul a devenit in zilele noastre o activitate la fel de importanta precum cea desfasurata in alte sectoare-chei din economia mondiala (industrie, agricultura, comert).
Turismul durabil inseamna abilitatea destinatiei turistice de a ramane competitiva impotriva tuturor problemelor aparute, de a atrage vizitatorii pentru prima oara si sa-i fidelizeze ulterior, de a ramane unica din punct de vedere cultural si a fi intr-un permanent echilibru cu mediul ambiant.
Turismul joaca un rol important in UE, datorita potentialului sau economic si de ocupare a fortei de munca, precum si implicatiilorsale sociale si de mediu.
Rolul jucat de turism, atat pentru sectorul afacerilor, cat si pentru cetateni, a crescut considerabil in ultimele decenii. Conform estimarilor Directia Generala Intreprindei si Industriea Comisiei Europene, turismul reprezinta peste 5 % din produsul intern brut (PIB) al UE-27. Sectorul cazarilor turistice asigura 2,4 milioane de persoane in UE-27 si totalul ocuparii locurilor de munca in cadrul intregului sector al turismului la nivelul UE-27 este estimat a fi intre 12 si 14 milioane de persoane (conform estimarilor preliminare din conturile satelit ale turismului).
Dintre toate tipurile de turism international ,cel mai important este turismul balnear maritim sau litoral,care concentreaza cca 80% din fluxurile anuale,indeosebi in Europa si America de Nord.
El inregistreaza amplitudinea maxima in sezonul estival ,diferentiat dupa durata de insolatie de la 3 luni(zona Marii Baltice) pana la 6 luni(zona Marii Mediterane)In unele zone de pe Glob(California ,Florida ,Canare) turismul balnear maritime se practica tot timpul anului pentru cura climatica in timpul sezonului rece.
Principalele destinatii
" In 2011, Spania a fost principala destinatie turistica din UE pentru nerezidenti (persoane din strainatate), cu 239,4 milioane de nopti petrecute in structuri de cazare colectiva, reprezentand aproape un sfert 23,2 %) din totalul pentru UE-27. In intreaga UE, primele trei cele mai populare destinatii pentru nerezidenti au fost Spania, Italia (178 de milioane de nopti) si Franta (123 de milioane de nopti), care impreuna au reprezentat 52,5 % din totalul noptilor petrecute de nerezidenti in UE-27. Destinatiile cel mai putin cautate au fost Luxemburg, Lituania si Letonia; pentru a interpreta aceste cifre, este necesar sa se tina cont de marimea statelor membre mentionate (a se vedea figura 3 si tabelul 4)."1
Numarul de nopti (pentru rezidenti si nerezidenti) poate fi analizat in perspectiva, in raport cu dimensiunea populatiei unei tari, obtinandu-se astfel un indicator al intensitatii turistice. Conform acestui calcul, in 2011 insulele mediteraneene Malta si Cipru, precum si destinatiile alpine si orasele din Austria au reprezentat destinatiile turistice preferate din UE-27.
1- http://epp.eurostat.ec.europa.eu/statistics_explained/index.php/Tourism_trends/ro 
ROMANIA
Romania este o tara situata in sud-estul Europei Centrale, pe cursul inferior al Dunarii, la nord de peninsula Balcanica si la tarmul nord-vestic al Marii Negre. Pe teritoriul ei este situata aproape toata suprafata Deltei Dunarii si partea sudica si centrala a Muntilor Carpati. Se invecineaza cu Bulgaria la sud, Serbia la sud-vest, Ungaria la nord-vest, Ucraina la nord si est si Republica Moldova la est, iar tarmul Marii Negre se gaseste la sud-est.
Statiunea Mamaia 
Mamaia este o statiune turistica de vara a litoralului romanesc, pe malul vestic al Marii Negre. Este situata in nordul Municipiului Constanta, Romania, din care face parte. Are foarte putini locuitori permanenti (7 la recensamantul din 2002), fiind insa suprapopulata pe parcursul verii.
Considerata o perla a litoralului romanesc, este situata pe cordonul de nisip ce separa apele sarate ale marii de apele dulci ale lacului Siutghiol. Plaja Mamaia este cea mai mare plaja a litoralului romanesc, cu o lungime de 10 km - de la Hotelul ,,Parc" la ,,Hanul Piratilor" - si o latime ce variaza intre 100 si 200 m la nord si 50-100 m la sud.
Mamaia este o construita pe un grind litoral intre Marea Neagra si limanul numit Siutghiol (Sut-Gol: "lacul laptos" in turceste). Grindul are o lungime de 8 km, insa o latime de doar 300 m. Plaja foarte lunga, cu o latime de pana la 250 m, este acoperita cu un nisip foarte fin, parte mineral, parte cochilifer. De-a lungul acesteia se afla multe magazine, restaurante, terase, cluburi si discoteci.
Clima
Climatul maritim caracteristic acestei zone a Marii Negre prezinta o stabilitate termica a atmosferei. Temperatura medie in lunile iunie -august depaseste 25o C. Precipitatiile reduse favorizeaza dezvoltarea turismului in zona (sub 400 mm/an), astfel numarul de zile insorite pe litoral se ridica la 140 zile/an. Durata de stralucire a soarelui atinge vara 10-12 H/zi. Nebulozitate redusa. Vanturile dominante bat din directia N-E iar brizele de mare si de uscat racoresc vara aerul.


Fisiere in arhiva (1):

  • Turism Litoral in Romania si Grecia.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!