Turism International - Principatul Monaco

Extras din referat Cum descarc?

Principatul Monaco, cunoscut cu numele de Munegu in dialectul local, este a doua cea mai mica tara din lume, situata intre Marea Mediterana si Franta, pe Riviera franceza numita si Coasta de Azur. Constand mai ales din vechiul oras Monaco si zonele construite ulterior, este si cea mai dens populata tara din lume cu 16.769 loc./km2. Are o populatie de 32 700 de locuitori si o suprafata de 1.95 km2. Acesta se invecineaza cu Franta si are lunime de 4.4 km. Lungimea coastei este de 4.1 km. Clima este mediteraneana iar temperaturile medii anuale sunt de +8oC in ianuarie si +23oC in iulie.
Monaco este una din cele mai mici tari din Europa, care din 28 mai 1993 a devenit membra a Natiunilor Unite. In 2004, Monaco s-a alaturat Consiliului Europei si este implicata in multe alte institutii specializate. Monaco este membra a cel putin 20 de organizatii interguvernamentale.
Stanca abrupta a Monaco-ului si portul sau natural au fost o sursa de lupte aprige inca din antichitate. Ligurienii au fost primii care s-au stabilit aici, urmati de romani si barbari.
In 1297 familia genoveza Grimaldi a revendicat Monaco, incepand o dinastie de lorzi si printi 
care dureaza de peste 700 de ani. Monaco si-a castigat independenta in 1489 si in 1524 a fost pusa sub protectia Spaniei, iar in 1611 sub cea a Frantei. Intre 1815-1860, Monaco s-a aflat sub protectia Sardiniei. Odata cu fondarea Monte Carlo-ului pe platoul Spelugues in 1866, si cu darea in folosinta a caii ferate in 1868, Principatul a cunoscut o perioada de dezvoltare, devenind un stat ultra-modern, jucand un rol cheie pe scena internationala.
Printul Rainier al III-lea, care a condus Monaco din 1949 pana in 2005, a avut una dintre cele mai lungi domnii din dinastia Grimaldi. Nunta sa cu Grace Kelly, atragatoarea actrita hollywoodiana, a eclipsat prin granduare cele mai fastuoase ceremonii ale secolului XX. Din acesta casatorie a rezultat trei copii pe nume Albert, Caroline si Stephanie. Printul Albert, mare iubitor al sportului, la un momentdat si-a reprezentat tara la una dintre editiile Jocurilor Olimpice de iarna, luand startul in intrecerea de bob.
Monaco este o monarhie constitutionala incepand din 1911, cu puteri sporite conferite suveranului, apropiate de cele ale unei monarhii absolute. Actualul suveran este Printul Albert al II-lea de Monaco. Executivul este compus din Ministrul de Stat (seful guvernului), care prezideaza peste un Consiliu de Guvernamant (Cabinetul). Ministrul de Stat este un cetatean francez ales de Print din mai multi candidati propusi de Guvernul francez. Sub constitutia din 1962, printul imparte puterea cu un parlament unicameral. Cei 24 de parlamentari sunt alesi prin vot universal pe o perioada de 5 ani. Lucrarile locale sunt vegheate de un Consiliu Comunal care are 15 membri alesi si este condus de primar.
Monaco a primit primul ambasador din alta tara pe 16 februarie 2006 din partea Frantei. Aceasta vine dupa atata timp chiar daca principatul a avut reprezentare in alte state si in Consiliul Natiunilor Unite.
Micul Principat Monaco este inghesuit intre coastele sudice ale Alpilor Maritimi si Marea Mediterana, pe Coasta de Azur, intre Nisa si Menton. Statul autonom este alcatuit din 4 cartiere, dintre cele mai vechi, Monaco-Ville, se ridica pe o stanca ascutita, care patrunde adanc in mare. Aici se afla catedrala si Muzeul de Oceanografie, precum si Palatul Princiar, resedinta faimoasei familii Grimaldi. Monaco-Ville se invecineaza la nord cu cartierul La Condamine, unde se afla portul, piata si gara. Nordul statului este ocupat de Monte Carlo. Opera si mai ales cazinoul sunt locul de intalnire al celor bogati si frumosi. Cazinoul este considerat unul dintre cele mai desavarsite din lume. Al patrulea cartier, cel mai nou, este Fontvieille.
Una din principalele surse de venit ale Principatului Monaco este turismul; in fiecare an multi turisti sunt atrasi de clima placuta si de cazinoul sau. In 2001 un nou mare proiect a dus la extinderea portului folosit de navele de croaziera, dar si de ambarcatiunile private. Principatul a reusit sa creeze afaceri prospere in domenii ce sunt prietenoase mediului, precum cosmetica naturista.
Fiind un lider mondial in lux si bani, Monaco este una din cele mai scumpe locatii de pe Pamant. Principatul este cunoscut si ca un rai al taxelor si multi dintre rezidentii sai sunt milionari ai altor tari. Luxul si frumusetea sunt asociate cu Monaco precum si boutiqurile sale ce poarta nume celebre (Chanel, Prada, Armani, etc.), restaurante luxoase si familia regala, Statul nu impune impozite pentru persoane private. Monaco retine taxe in diferite sectoare precum tutunul sau serviciile postale. Reteaua telefonica, Monaco Telecom, impune un monopol pe piata si este detinuta in proportie de 49% de Cable and Wireless, 45% de stat si aduce si ea un mare profit statului. Standardele de viata sunt ridicate, in mare comparabile cu cele din zonele prospere ale marilor metropole frantuzesti.
Monaco nu este membru al Uniunii Europene insa este strans legat de aceasta prin acorduri cu Franta, asadar moneda a devenit cea din Franta, Euro. Pana in 2002 Monaco isi batea propriile monede, francii monegasti.


Fisiere in arhiva (2):

  • Turism International - Principatul Monaco
    • Monaco power.pptx
    • Monaco.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!