Turism

Extras din referat

Turismul este un sector important al economiei mondiale si are o tendinta de crestere permanenta la nivel international.
Industria turismului cuprinde o gama variata de intreprinderi publice si private, generatoare de beneficii economice si sociale, de noi locuri de munca pentru diferite categorii de angajati, oferind oportunitati de angajare mai cu seama pentru femei.
Industria turismului este extrem de fragmentata, fiind constituita din diferite intreprinderi mici si mari, atit din sectorul public, cit si din cel privat. Evoluarea ei necesita coordonare, investitii, instruire si marketing, ceea ce determina coordonarea dintre Guvern, autoritatile administratiei publice locale, intreprinderile comerciale si comunitati.
Turismul constituie o activitate economica ce se rasfringe asupra majoritatii sectoarelor sociale. Acest moment urmeaza a fi constientizat de institutiile vizate si de intreaga populatie. A devenit iminent faptul de a demonstra ca turismul nu se refera doar la unele persoane, care isi petrec anual vacantele, ci, prin serviciile prestate, poate avea un impact pozitiv asupra intregii societati.
In prezent aportul turismului in economia nationala este relativ nesemnificativ. Nivelul calitativ scazut al capacitatilor de cazare si venitul obtinut din activitatea turistica plaseaza Republica Moldova printre tarile in care turismul este slab dezvoltat.
In ultimii 10 ani, evolutia circulatiei turistice in Republica Moldova manifesta o tendinta relativa de reducere a numarului de vizitatori, ca rezultat al efectelor negative din sfera economico-sociala a tarii.
In pofida faptului ca numarul total al vizitatorilor s-a redus de la 140,4 mii in anul 1993 pina la 115,9 mii in anul 2002, se observa totusi o tendinta de crestere a acestui indicator incepind cu anul 1999. Astfel, numarul turistilor in anul 2002 a crescut cu 55,5 mii in comparatie cu anul 1998. 
Evolutia circulatiei turistice in cadrul turismului international organizat reflecta aceeasi tendinta. In perioada anilor 1995 - 2002 atit sosirile, cit si plecarile de vizitatori, sint in descrestere.
Datele statistice releva tendinta de descrestere a numarului de vizitatori straini in Republica Moldova, de la 104,1 mii de vizitatori in anul 1995 pina la 71,8 mii in anul 2002, iar raportul plecarilor si sosirilor de vizitatori confirma faptul ca Republica Moldova se manifesta constant ca tara emitenta in cadrul turismului international.
De remarcat, totusi, tendinta de crestere a numarului de vizitatori in cadrul turismului intern in perioada anilor 1995 - 2002.
Numarul de vizitatori in cadrul turismului intern organizat a sporit de la 16,4 mii in anul 1995 pina la 44,1 mii in anul 2002, iar ponderea in totalul vizitatorilor s-a majorat de la 13,6% in anul 1995 pina la 38,1% in anul 2002. Aceasta tendinta reflecta cresterea cererii populatiei pentru oferta turistica interna. 
Valorificarea activitatii turistice prin volumul incasarilor provenite din activitatea turistica ne permite sa urmarim contributia relativa a turismului la dezvoltarea economiei nationale (diagrama 1.).


Fisiere in arhiva (1):

  • Turism.doc

Imagini din acest referat

Ne pare rau, pe moment serviciile de acces la documente sunt suspendate.


Hopa sus!