Transporturile Turistice

Previzualizare referat:

Cuprins referat:

1. Structura 2
2. Locul formelor de transport in structura traficului turistic 2
3. Transorturile turistice rutiere 4
3.1 Importanta si perspectivele transporturilor turistice rutiere 4
3.2. Tendintele de evolutie si oferta de servicii a transporturilor rutiere 5
3.3. Problematica organizarii transporturilor rutiere 5
3.4. Inchirierile de autoturisme (Rent a car) 6
4. Transporturile turistice feroviare 7
5. Transporturile turistice navale (maritime si fluviale) 11
5.1.Produsele turistice ale companiilor maritime 12
5. Bibliografie 14

Extras din referat:

In desfasurarea efectiva a traficului turistic, se apeleaza la o gama variata de mijloace de transport. Utilizarea uneia sau altuia dintre ele, ca si folosirea lor combinata, sunt determinate de factori legati de specificul calatoriei si particularitatile mijloacelor de transport, precum si de elemente tinand de psihologia turistilor. Dintre acestia pot fi mentionati ca fiind importanti: distanta de parcurs si durata calatoriei, caracteristicile itinerariilor, starea cailor de comunicatie si intensitatea traficului, regularitatea si securitatea curselor, motivul voiajului si componenta grupurilor, confortul calatoriei, nivelul tarifelor practicate.

2. Locul formelor de transport in structura traficului turistic

Tendintele in evolutia formelor de transport turistic locul fiecaruia in structura traficului turistic sunt dependente, in egala masura, de dinamica turismului si dezvoltarea generala a transporturilor de calatori. Ca urmare, exista diferente semnificative intre traficul international si cel intern, precum si intre tari si continente.

Pe ansamblul traficului turistic international se remarca o suprematie a transporturilor rutiere (circa 47%) dar ea tinde sa fie inlocuita de cea a transporturilor aeriene care, in ultimul deceniu, au inregistrat cea mai inalta dinamica, ritmurile lor de crestere devansandu-le pe cele ale sosirilor de turisti.

Fata de aceasta situatie generala, la nivelul continentului european - care concentreaza circa 60% din totalul circulatiei turistice - se constata o dominatie neta a transportului rutier (cu peste 70%), argumentata de poderea mare a calatorilor pe distente scurte si media de libertate pe care o confera calatorului acest mijloc de transport.

Referindu-ne la celelalte forme, transporturile navale au un rol mai important, ridicandu-se la 7-8% ceea ce arata o saturare a pietei, in timp ce transporturile feroviare cu toate eforturile de modernizare, se mentin la o cota relativ scazuta (3-4%) si pe o tendinta descrescatoare. (vezi fig.)

Fig. Evolutia distributiei circulatiei turistice internationale pe mijloace de transport (sursa: calculat pe baza informatiilor WTO, Tourisme mondial, 2002).

Analiza pe tari releva un adecvat mozaic in optiunea in optiunea turistilor pentru un anumit mijloc de transport. Preferintele manifestate reflecta, pa langa actiunea factorilor specifici calatoriei (pret, confort, rapiditate, securitate etc.), structura turistilor in functie de locul de origine si motivul deplasarii, precum si nivelul de dezvoltare a transporturilor din tarile respective In tarile din Extremul Orient, beneficiare ale fluxurilor turistice din Europa si America, transporturile aeriene sunt folosite in proportie de 90%. In tari ca Marea Britanie, Belgia, Olanda, Danemarca, pozitia geografica si dezvoltarea tr 858h71i ansporturilor navale se regasesc in proportia importanta a acestora in structura traficului turistic ale tari europene, intre care Franta, Italia, Spania se inscriu in tendinta generala specifica zonei de dominatie a transporturilor rutiere (vezi tabelul).

Distributia sosirilor de turisti straini pe mijloace de transport in cateva tari.

Bibliografie:

1. Rodica Minciu, Economia Turismului, Editura Uranus, Bucuresti,

2. Oscar Snack, Economia Turismului, Editura uranus

3. Gabriela Stanciulescu, Managementul Operatiunilor de Turism, Editura All Beck

4. Gh.Ionel,C.Crisan,Tehnica op.de turism international ed.Sport-Turism,1984

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Transporturile Turistice.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
8/10 (2 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
14 pagini
Imagini extrase:
14 imagini
Nr cuvinte:
4 951 cuvinte
Nr caractere:
31 247 caractere
Marime:
42.93KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Turism
Tag-uri:
transporturi, operatii turistice
Predat:
la facultate
Materie:
Turism
Sus!