Tipuri de Mese Festive

Extras din referat Cum descarc?

Mesele festive sunt organizate dupa amiaza sau seara, pentru sarbatorirea unor evenimente mai deosebite din viata unei persoane sau a unei colectivitati ca: ziua de nastere, casatoria, avansarea in functie, iesirea la pensie, ziua nationala, revelionul, incheierea unor tratative economice sau comerciale.
In functie de timpul in care se desfasoara si de forma de organizare si servire mesele festive pot fi: banchete, receptii, cocteil, dineuri.
La organizarea unei mese festive se va tine seama de urmatoarele elemente:
data si ora la care urmeaza sa se primeasca consumatorii;
gradul ierarhic sau rolul pe care il au persoanele participante in cadrul mesei festive;
evenimentul pentru care se organizeaza masa;
preferintele culinare ale persoanelor participante (orientativ);
valoarea la care pot fi asigurate serviciile si forma de decontare;
optiuni in ce priveste asigurarea cadrului de destindere: folosirea formatiei orchestrale, a aparaturii muzicale, program artistic, dans etc.
Pentru buna desfasurare a operatiunilor de pregatire a salii inainte de sosirea consumatorilor se vor lua urmatoarele masuri organizatorice:
- stabilirea meniului;
- asigurarea aprovizionarii cu materii prime si bauturi;
- inventarierea obiectelor necesare pregatirii si servirii preparatelor si bauturilor, completarea acestora;
- stabilirea formei de amenajare a salii cu mese, scaune, decoratiuni etc.
- selectionarea formatiei de lucru si a tinutei vestimentare a personalului.
Stabilirea meniurilor. La stabilirea meniurilor pentru mese festive se tine seama de particularitatile organizatorice, persoanele participante si de natura mesei. Astfel, pentru banchete care se desfasoara pe o durata mai mare de timp, meniul poate fi constituit din: gustari reci sau calde, preparate din peste, preparate din legume cu carne sau fripturi cu diverse garnituri si salate, sortimente de inghetata, dulciuri de cofetarie sau produse de cofetarie, bauturi calde nealcoolice, bauturi alcoolice aperitive, vinuri albe si rosii, vinuri spumante (sampanie), vinars (coniac) si lichioruri, sucuri racoritoare, apa minerala.
Aranjarea meselor:
Mesele pentru banchet se aranjeaza in mod diferit in functie de cerintele consumatorilor, meniul comandat, spatiu si forma salii in care se organizeaza. 
Se pot aranja mesele sub forma de I care este cea mai simpla si mai usor de aranjat, sub forma de E, F, L, O, T, U sau forma patrata. Se folosesc mesele obisnuite din sala de consumatie sau mese speciale demontabile de dimensiuni diferite. Acestea vor fi acoperite cu molton care trebuie sa aiba lungimea si latimea corespunzatoare blaturilor meselor. Alinierea si fixarea se face cu ajutorul se face cu ajutorul unor pufere sau cauciuc puse sub picioarele mai scurte. Peste molton se aseaza fetele de masa lungi de 10 - 12 m (fileuri). Se marcheaza locul pentru fiecare persoana (cuver) folosindu-se dimensiunile scaunelor de la mesele respective. Scaunele se aseaza paralel cu laturile mesei pe o parte si pe alta a acesteia sau numai pe o singura parte lasandu-se o distanta de 10 - 15 cm intre ele, pentru a se da posibilitatea circulatiei consumatorilor cat si a personalului, pentru servirea preparatelor, bauturilor si a debarasarii meselor. 
Servirea meniurilor si debarasarea succesiva a meselor. La servirea preparatelor si a bauturilor, in cadrul meselor festive se vor respecta regulile privind transportul, prezentarea si servirea acestora precum si succesiunea operatiilor.
Tinand seama de numarul mare de clienti care sunt serviti la o masa de banchet, de ordinea gastronomica si de periodicitatea servirii si consumarii preparatelor si bauturilor se vor folosi sistemele de servire directe: cu ajutorul clestelui sau lusului si la farfurie. In acest scop, fiecarui chelner i se repartizeaza grupuri de maximum 14-16 consumatori care pot fi serviti, indiferent de sex, varsta etc. Se va avea in vedere insa ca unul din chelneri sa inceapa servirea cu persoana de vaza stabilita cu organizatorul banchetului. Pentru a crea un cadru cat mai festiv al servirii, se organizeaza deplasarea chelnerilor in ,,sir indian" la iesirea din oficiu si prezentarea la mese. Pentru reusita acestei forme de servire, un rol deosebit il are seful de sala care trebuie sa conduca si sa coordoneze toate operatiunile ce se executa de catre intreaga formatie de chelneri. Astfel, in oficiu fiecare chelner preia platourile cu preparatele sau tavile cu bauturi, asezate pe antebratul si palma stanga acoperite cu ancarul impaturit.
Chelnerii sunt asezati unul in spatele celuilalt, primul fiind cel care va servi consumatorii de la masa cea mai indepartata de oficiu, iar ultimul de la masa cea mai apropiata. Ajunsi in dreptul grupului de consumatori stabiliti pentru a fi serviti, chelnerii asteapta de la chelnerul principal semnalul de incepere a operatiunilor de prezentare si servire, intr-un ritm care sa permita ca toti chelnerii sa termine servirea in acelasi timp.
Debarasarea meselor de obiecte de inventar folosite la consumarea preparatelor si bauturilor se efectueaza cu respectarea regulilor cunoscute. In conditiile in care servirea se efectueaza in ,,sir indian" operatiunile de debarasare se efectueaza in acelasi mod, folosit la prezentarea si servirea preparatelor si bauturilor.
Masa cocteil are un caracter protocolar, participa un numar redus de persoane si are o durata mai scurta.
Stabilirea meniurilor. Meniul pentru o masa cocteil cuprinde un numar mai restrans de sortimente care au un aspect deosebit si un rafinament gastronomic de inalt nivel.
Se pot servi:


Fisiere in arhiva (1):

  • Tipuri de Mese Festive.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!