Tinutul Secuiesc

Extras din referat Cum descarc?

Tinutul Secuiesc este o zona din tara noastra, situata in estul si sud-estul Transilvaniei, locuita in majoritate de secui. In trecut zona a fost impartita in mod traditional in scaune, de unde devine numele szekely , in romana secui.
Cuprinde cea mai mare parte din judetele Covasna si Harghita, precum si partea de mijloc din judetul Mures, localitati din judetele Alba si Cluj, trei comune din judetul Neamt ( Bicaz-Chei, Bicazu Ardelean si Damuc) si o comuna din judetul Bacau, Ghimes-Faget.
Scaunele secuiesti
Scaunul Odorhei (filiale in Bradut si Cristur)
Scaunul Ciuc ( filiale Giurgeu si Casin)
Trei Scaune (filiale Sepsi, Miclaus si Kezdi)
Scaunul Mures
Tinutul Secuiesc este cunoscut in special pentru peisajul sau montan si pentru statiunile balneare cu izvoare de ape minerale si beneficiaza si de un bogat patrimoniu cultural. Unele dintre cele mai valoroase elemente de patrimoniu arhitectural si iconografic din tara, precum biserica fortificata de la Darjiu (inclusa de UNESCO in Patrimoniul Mondial), Capela ,,Sfantul Stefan" din Sanzeni (unul dintre cele mai vechi edificii religioase din tara, ridicat in secolul al XII-lea), frescele de la Ghelinta (unul dintre cele mai vechi monumente de pictura gotica narativa din Romania, din prima jumatate a secolului al XIV-lea) se impletesc cu un foarte bogat patrimoniu etnografic ce poate fi vazut nu doar in spatiile unor muzee (precum Muzeul Ciucului), ci adesea si pe viu, cu prilejul unor sarbatori religioase celebrate in diverse sate din regiune.
Scaunul Ciuc
Miercurea Ciuc a fost in istorie resedinta Scaunului Ciuc ( a avut cea mai puternica economie din regiune)
In centrul orasului gasim cladiri cu valori istorice construite in stilurile gotic, baroc, eclectic, secesionist sau neoclasicist, iar multe zone din oras sunt dominate de postmodernismul lui Imre Makovecz.
Muzeul din Miercurea Ciuc a luat fiinta in 1950 in Castelul Miko, care a mostenit materialul existent al Muzeului Secuiesc al Ciucului din anii 1930. 
Dupa revolutia din 1989 a fost rebotezat, reprimid numele de Muzeul Secuiesc al Ciucului.
Muzeul este si un important reper turistic al regiunii, expozitiile sale fiind vizitate annual de mai bine de 15000 turisti.
Curtea interioara a cetatii in timpul verii este un important loc de desfasurare a unor prestigioase programe culturale, de ex. Festivalul Muzicii Vechi, renumit si peste granite.
Sute de mii de maghiari participa in fiecare an la pelerinajul de Rusalii din Sumuleu Ciuc
Prima biserica franciscana a fost construita intre anii 1442-1448, ca urmare a comemorarii legendarer victorii a catolicilor asupra trupelor regelui unitarian Ioan Sigismund Zapolya. Acesta a fost mai multe ori distrusa in lungul istoriei, apoi reconstruita.
Statuia Sfantei Fecioare din secoulul al XIV-lea este o capodopera de sculptura in lemn.


Fisiere in arhiva (1):

  • Tinutul Secuiesc.ppt

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!