Timeshare

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Conceptul timeshare devine parte integranta a industriei turistice la nivel international, pe masura ce tot mai multe nume mari in domeniu, precum Starwood, Marriott, De Vere, TUI, Pierre & Vacances, Four Seasons, Thomas Cook si Hilton, aleg sa intre in sistemul timeshare.

Notiunea de timeshare a aparut in Europa anilor '60, atunci cand un intreprinzator din Alpii Francezi, incercand sa-si promoveze statiunea de ski, si-a indemnat clientii sa renunte la inchirierea camerelor si sa cumpere hotelul. Antreprenorul a reusit astfel sa-si creasca gradul de ocupare, iar ideea s-a raspandit, in scurt timp, in intreaga lume. Pionera industriei se numeste Hapimag, prima companie specializata pe timeshare, care a fost infiintata pe 23 septembrie 1963, in Elvetia.Sistemul timeshare a poposit pe tarmul Statelor Unite ale Americii, odata cu includerea de catre operatorul turistic Vacation Internationale a statiunii Kauai Kailani in oferta sa in 1969. Florida a fost primul stat american care a adoptat acest sistem.

Timeshare este o metoda de a cumpara cazarea pentru vacanta, care confera turistilor dreptul de a ocupa un apartament, o vila sau orice alt tip de locuinta, pe perioada uneia sau mai multor saptamani pe an. Locuintele se afla de obicei in complexe cu facilitati pentru petrecerea timpului liber intr-un mod cat mai placut (piscina, bazin de inot, sauna, terenuri pentru practicarea diferitelor sporturi, etc.). Pretul unui timeshare poate varia in functie de perioada din an, de destinatia aleasa si de tipul de apartament. La pretul timeshare-ului se adauga o taxa anuala, de asemenea, variabila pentru intretinere, precum si eventuale onorarii platite agentiilor de intermediere, avocatilor, dupa caz.

Perioada ce poate fi contractata in sistem timeshare este de o saptamana sau multiplu de aceasta. Pretul unui timeshare poate varia, intre 1.500 si 15.000 de euro pentru o saptamana, in functie de perioada din an dorita, de destinatia aleasa si de tipul de apartament. La aceste sume se adauga o taxa anuala, de asemenea variabila (de intretinere, impozite, asigurari etc), precum si eventualele onorarii platite agentiilor de intermediere. In orice caz, nu poate fi considera o investitie, in sensul obtinerii vreunui castig in momentul revanzarii, intrucat pentru aproximativ 95% dintre timeshare-uri valoarea lor scade pana la 20-50% din pretul initial platit. Drept urmare, pentru cei interesati, cumpararea unui timeshare la mana a doua este solutia cea mai una

De ce platesc totusi turistii cateva sute sau chiar mii de euro anual doar pentru a beneficia, in cele mai multe cazuri, de numai o saptamana de cazare pe an, cand, pentru aceeasi bani, pot cumpara un pachet turistic complet, cu toate serviciile incluse? In primul rand pentru ca cei care opteaza pentru acest tip de vacanta au certitudinea unor standarde ridicate de cazare, iar dreptul de folosinta poate fi vandut in orice moment daca posesorul sau nu mai este multumit.

De asemenea, proprietarii in sistem timeshare au mai multe posibilitati, pe langa folosirea personala a perioadei cumparate si inchirierea catre terte persoane, avand posibilitatea sa schimbe atat saptamana, cat si locatia cu celelalte persoane dispuse.

Dar poate cea mai mare realizare in acest domeniu a fost introducerea unui sistem de puncte, foarte popular printre proprietari datorita flexibilitatii sale, acestia putand opta pentru convertirea timpului de utilizare in puncte - care pot fi de asemenea inchiriate - in schimbul obtinerii altor beneficii, precum bilete de avion, cazari la hotel, pachete de vacanta, croaziere etc.

Daca se doreste o locatie mai buna sau marirea perioadei de sedere, exista si varianta inchirierii de puncte suplimentare de la ceilalti proprietari. In orice caz, punctele nefolosite intr-un an nu se pierd, ci se reporteaza. Anumiti intreprinzatori isi rezerva insa dreptul de a limita optiunile sistemului de puncte, pentru proprietatile aflate in administrarea lor.Proprietarii au la dispozitie o serie de agentii care intermediaza schimbul in sistem timeshare, dar pot face acest lucru si pe cont propriu, desi gasirea unei statiuni afiliate s-a dovedit a fi o munca destul de grea - din acest motiv au fost create cateva organizatii care isi propun sa faciliteze schimbul direct intre proprietari.

Revanzarea timeshare-ului

Timeshare-ul poate face obiectului instrainarii ulterioare catre alte terte persoane. In realitate valoarea reala a timeshare-ului revandut este cu mult mai mica decat pretul platit initial.

Cu ocazia instrainarii, vanzatorul poate propune un nou plan de vacanta folosind timeshare-ul detinut initial, astfel ca nu este exclus ca in realitate sa fi achizitionat dreptul de utilizare a doua bunuri imobiliare, in loc de unul.

Avantaje si dezavantaje

Principalul avantaj al acestui sistem este ca ofera turistilor posibilitatea de a achizitiona dreptul de folosinta pentru o perioada prestabilita sau nelimitata asupra unei proprietati scumpe, aflata oriunde in lume, pe care un turist nu ar putea sa o cumpere si sa o intretina singur.

Principalul dezavantaj consta in aceea ca valoarea unui timeshare la revanzare poata sa scada chiar si cu 50% din pretul initial.

Contractul ,,timeshare"

Pentru a intra sub protectia regulilor referitoare la timeshare, contractul avand ca obiect dobandirea unui drept de utilizare pe o durata limitata a unui bun imobiliar trebuie incheiat pe o perioada de minim 3 ani.

Contractul trebuie incheiat in forma scrisa si se redacteaza, in mod obligatoriu in limba statului in care este situat bunul imobiliar. Daca dobanditorul este cetatean strain sau are resedinta in strainatate, contractul se va redacta si in limba sau in una dintre limbile oficiale ale statului pe teritoriul caruia isi are resedinta ori al carui cetatean este dobanditorul, la alegerea acestuia, in cazul in care aceasta este o limba oficiala a Comunitatii Europene.

Inainte de semnarea contractului este foarte important ca turistii sa isi cunoasca drepturile si sa nu se lase prada unor promisiuni care par a fi imposibil de materializat.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Timeshare.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Da
Nota:
7/10 (5 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
4 pagini
Imagini extrase:
4 imagini
Nr cuvinte:
2 227 cuvinte
Nr caractere:
11 547 caractere
Marime:
20.02KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Turism
Tag-uri:
industrie, contracte
Predat:
la facultate
Materie:
Turism
Sus!