Templul Borobudur - criterii de identificare ale potențialului turistic cultural-istoric

Extras din referat Cum descarc?

Un numar de obiective budiste si hinduse sunt situate aproximativ la 40 km (25 mile) nord vest fata de provincia Yogyakarta, pe o suprafata ridicata intre doi vulcani gemeni, Sundoro-Sumbing si Merbabu-Merapi, si raul Progo. Conform mitului local, aceasta zona, cunoscuta ca fiind Campia Kedu, este considerata un loc sacru al Ins.Java
. 
Templul Borobudur, situat la 42 de km nord-vest (7? 36?29"S, 110? 12?14"E), de provincia Javaneza, Yogyakarta, Indonezia, este cel mai mare templu budist din lume. Este construit in forma de piramida cu baza patrata de 118 m lungime.
Spre deosebire de alte temple care au fost construite pe o suprafata plana, Borobudur a fost construit pe un deal cu roci dispuse in straturi (bedrocks), avand 265 m (869 ft) deasupra nivelului marii.
In 1931, un artist german si elev al scolii hinduse, arhitect budist, W.O.J. Nieuwenkamp, a dezvoltat o teorie conform careia, Campia Kendu a fost odata un lac si Borobudur a reprezentat initial o floare de lotus plutind pe suprafata acestui lac. Arhitectura Borobuduru-ului sugereaza ea insasi o descriere de lotus, in care posturile in care apare Buda in Borobudur semnifica Lotus Sutra, simbol specific culturii budiste, intalnit adesea in textele budiste (Mahazana). Se presupune ca cele trei platforme circulare situate in varf ar reprezenta o frunza de lotus. Teoria lui Nieuwenkamp a fost contestata de multi arheologi deoarece imprejurimile naturale care inconjura monumentul reprezinta un pamant uscat. 
Lotus Buddha
2. Subiectul sau tema culturala
Borobudur a fost considerat un "kumagara" (structura acoperita) si acceptat a fi salasul lui Buddha Sakyamuni pe cand se afla in pantecele mamei sale. Ctitorii templului au vrut ca invataturile lui Buddha sa fie reprezentate vizual. In acelasi timp s-a dorit sugerarea prezentei puterii lui Sakyamuni prin intermediul structurii cladirii. Intentia ctitorilor templului Borobudur a fost exprimarea esentei cosmice si atotputernice a lui Buddha.
Etimologie
Numele de Borobudur provine din cuvintele in sanscrita "Vihara Buddha Uhr" si care inseamna Manastirea budista pe deal (inaltime).
In Indonezia, templele sunt cunoscute sub denumirea de candi, sau chandi. Termenul este folosit si pentru a descrie o structura veche. Originile numelui Borobudur sunt neclare. Numele 'Borobudur' a aparut pentru prima data in cartea lui Sir Thomas Raffles, cu privirea la istoria Ins. Java, si care scria despre existenta unui monument numit borobudur. Nu exista insa nici un document vechi care sa mentioneze acest nume. Singurul manuscris vechi javanez care face aluzie la acest monument este Nagarakertagama, scris de Mpu Prapanca in 1365, si care mentioneaza Budur ca fiind un sanctuar budist. 
Se pare ca numele 'Bore-Budur', si cel de 'BoroBudur au fost scrise de Raffles in gramatica engleza, si faceau referire la un oras apropiat de Bore; daca se ia in considerare limbajul javanez, monumentul ar fi trebui sa se numeasca BudurBoro.
O alta interpretare vine de la cuvantul javanez biara (= manastire), care se refera la monument ca fiind "manastirea lui Budur".


Fisiere in arhiva (1):

  • Templul Borobudur - Criterii de Identificare ale Potentialului Turistic Cultural-istoric.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!