Studiu privind Potentialul Turistic al Judetului Neamt

Extras din referat Cum descarc?

Judetul Neamt ocupa o pozitie central-estica in ansamblul teritorial national, respectiv in zona central-vestica a regiunii istorice a Moldovei. Teritoriul sau, suprapunandu-se partial Carpatilor Orientali, Subcarpatilor Moldovei si Podisului Moldovenesc in suprafata de 5896 km2 , reprezentand 2,5 % din suprafata totala a tarii si respectiv locul 18 din totalul judetelor tarii, se incadreaza in categoria judetelor cu o suprafata medie.
Geografic, judetul Neamt este incadrat intre 46'40" si 47'20" latitudine nordica si 25'43"si 27'15" longitudine estica, limitele sale teritoriale fiind cu: judetul Suceava - la Nord; judetele Vaslui si Iasi - la Est; judetul Bacau - la Sud; judetul Harghita - la Vest.
Judetul Neamt a fost infiintat in actualele limite administrative prin Legea nr.2/1968 privind organizarea administrativa a teritoriului Romaniei si are in componenta sa 81 localitati, dupa cum urmeaza: 5 orase si municipii - din care 2 municipii: Piatra Neamt si Roman, 3 orase: Targu Neamt, Bicaz si Roznov si un numar de 76 comune si 347 de sate.
Principalele unitati de relief sunt dispuse in trepte cu inaltimi ce descresc de la vest spre est - 1907 m in varful Ocolasul Mare din masivul Ceahlau si 169 m in lunca Siretului, unitatea montana constituind principala forma de relief (51% din suprafata judetului).
Municipiul resedinta al Judetului Neamt, Piatra Neamt este situat la: 349 km de Bucuresti; 755 km de Belgrad, 712 km de Budapesta, 262 km de Chisinau, 918 km de Bratislava, 135 km de Iasi, 321 km de Cluj, 241 km de Brasov, 77 km de Oradea si 319 km de Sibiu.
DATE ISTORICE 
Cu un cadru natural variat si generos, care asigura legaturi facile intre zonele montana, subcarpatica si de podis, teritoriul judetului Neamt a constituit o straveche si permanenta vatra de locuire. Descoperirile arheologice ne duc in timp in perioada paleoliticului superior, relevand o intensa populare a acestor tinuturi. In aceasta evolutie istorica un loc important este rezervat celei mai stralucite civilizatii preistorice a Europei: Complexul Precucuteni - Cucuteni - Tripolie(aprox. 4.200 - 2.600 i.e.n.) care isi are vatra de formare in aceasta regiune.
Cetatile dacice de la Piatra Soimului, Cozla si, mai ales, Batca Doamnei, cu zidurile si sanctuarele lor de piatra, dovedesc ca aici a existat asezarea dacica Petrodava, localizata in aceasta zona de Ptolemeu in secolul II d.Hr. 
Cele mai vechi urme de locuire umana de pe teritoriul actual al judetului Neamt dateaza din paleoliticul superior (cca. 100.000 ani i.e.n.), ele fiind evidentiate indeosebi pe Valea Bistritei, unde s-au descoperit numeroase situri arheologice. 
Urme ale culturii au ramas materializate in diverse zone, atestand popularea acestor meleaguri: 
-paleoliticul superior ( urme de vetre, unelete de silex, vase ) pe terasele Bistritei respectiv satele Ceahlau, Piatra Neamt, Piatra Soimului, Romani.
-cultura epipaleolitica - pe platoul inalt al Ceahlaului, Cheile Bicazului.
-asezari atestand prezenta omului neolitic in zonele Bodesti, Frumusica, Izvoare, Podoleni, Hangu. 
-Resturi de cetati dacice : pe Batca Doamnei.
Epoca bronzului si apoi epoca fierului, caracterizate prin aparitia si dezvoltarea metalurgiei, sunt evidentiate prin asezarile de pe cuprinsul bazinelor Bistritei si Moldovei. Treptat, ele au lasat locul societatii tracice si apoi civilizatiei dacice. Acesteia din urma ii apartin asezarile descoperite in zona orasului Piatra Neamt, la Batca Doamnei, Cozla, care au oferit importante informatii referitoare la nivelul inalt de dezvoltare economico-sociala, militara si spirituala atins de civilizatia dacica din aceasta parte a tarii.
Aparitia popoarelor migratoare a modificat puternic evolutia populatiei daco-carpice existente in sec. IV e.n. pe teritoriul actual al judetului. Influenta acestora, dar si cea a civilizatiei romane sau romano-bizantine, a dus la aparitia, intre secolele V-VII e.n., a culturii Costisa-Botosana, care a coincis, pentru aceasta parte a tarii, cu perioada formarii poporului roman. Dintre asezarile ce dateaza din aceasta perioada, merita amintita pe cea de la Davideni, unde a existat intre sec. V-VIII o comunitate romanica, aflata intr-un proces de crestinare.
Comuna Costisa este un nume inscris in multe lucrari de istorie deoarece aici a fost atestata cultura materiala din prima jumatate a epocii bronzului (circa 1900-1600 i.e.n.), care poarta numele de "cultura Costisa", caracteristicile acestei culturi fiind decoratiile facute prin incizii, formand triunghiuri hasurate, cu varful in jos. Populatia din aceasta asezare a continuat sa vietuiasca si in epocile viitoare, fapt demonstrat de descoperirile arheologice din sec. V-VI e.n. facute la Manoaia, sat component al comunei Costisa, localizat la 3 km Nord de centrul comunei. Semnificative pentru perioada secolelor VIII-IX sunt asezarile de la Bornis-Dragomiresti, Izvoare-Bahna, Poiana-Dulcesti si Brasauti-Dumbrava Rosie, care apartin culturii Dridu.
Evolutia asezarilor rurale a dus la formarea, incepand cu a doua jumatate a sec. XIV, a primelor centre cu nuanta urbana: Piatra lui Craciun, Roman si Neamt Cu timpul, targul Piatra capata o mai mare importanta, aceasta si datorita constituirii aici a unei Curtii Domnesti (Cetatea domneasca de la Piatra Neamt construita de domnitorul Stefan cel Mare in a doua jumatate a secolului XV), iar Romanul devine unul dintre cele mai insemnate centre (Cetatea Romanului edificata de Roman I, in secolul XIV), facand parte din sistemul defensiv al Moldovei, aici fiind intemeiata in 1408 si o episcopie. La fel de vechi ca si Piatra sau Roman, orasul Neamt va deveni mai cunoscut odata cu ridicarea, pe Culmea Plesului, a Cetatii Neamtului ridicata de Petru I Musat si intarita de Stefan cel Mare. Tot din perioada medievala dateaza inceputurile Manastirii Neamt, unul dintre cele mai vechi si mai vestite centre religioase din tara, alaturi de Manastirile Bistrita, Secu, Sihastria, Agapia sau Varatec. 
Continua crestere a productiei de marfuri si a celei agricole, dar si intensificarea schimburilor comerciale, face ca dezvoltarea economica a tinutului sa fie din ce in ce mai


Fisiere in arhiva (1):

  • Studiu privind Potentialul Turistic al Judetului Neamt.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!