Studiu comparativ România - Franța

Extras din referat Cum descarc?

I. Scurta prezentare a Frantei
Franta este cea mai mare tara (ca suprafata) din Europa Occidentala, cu doua fatade maritime (Oc. Atalntic si Marea Mediterana).
Cele doua tari analizate Franta si Romania prezinta mari diferente in plan economic, social si politic. Franta este o tara aflata cu mult inaintea Romaniei in ceea ce priveste economia si agricultura (domenii studiate in proiectul nostru), din aceasta cauza putem intui diferentele majore pe care le vom obtine pentru indicatorii de la nivelul economiei nationale si de la nivelul agriculturii, de-a lungul proiectului. 
Franta este membra din G8 , grupul celor mai industrializate natiuni, fiind considerata in 2005 cea de-a sasea economie mondiala dupa Statele Unite, Japonia, Germania, China si Regatul Unit.
Aglomeratii urbane principale (mii loc.): Lzon (1262), Marseille/ Marsila (1087), Lille (950), Bordeaux (685), Toulouse (608), Nantes (491), Nice (475), Toulon (438), Grenoble (400), Strasbourg (388), Rouen (380). Francezi: 3,6 mil. Imigranti (6,3% din populatia tarii), intre care 22% portughezi, 20% algerieni, 14% spanioli, 13% italieni, 8% marocani, tunisieni, iugoslavi, turci, senegalezi, malieni (1990). Cele mai mari densitati ale populatiei se inregistreaza in regiunea pariziana (890 loc/km2, 2% din suprafata Frantei, 19% din populatia tarii), in regiunea Nord-Pas de Calais (320 loc/km2), Marseille-Nice (290 loc/km2), Lyon-St. Etienne (280 loc/km2), in Alsacia (196 loc/km2). Valori mult sub media pe tara se intalnesc in Auvegne si Franche-Comte (50-70 loc/km2), in Champagne-Ardenne (52 loc/km2), in regiunea Limousin (43 loc/km2), in insula Corsica (30 loc/km2).
Situata in primele 5 puteri ale economiei mondiale Frantei cu o puternica industrie miniera mai ales datorita carbunilor si miniereurilor de fier, Franta apeleaza in prezent mai ales la materii prime din import. Ca alternativa la epuizarea zacamintelor de combustibili minerali fosili, Franta si-a dezvoltat o puternica atomoenergie.
Industria prelucratoare este foarte diversificata, fabricand aproape intreaga gama a produselor din domeniu. Se remarca insa, indeosebi prin productia de avioane (Toulouse, Bordeaux, Marsilla), autoturisme (Paris si imprejurimile), nave maritime (Le Havre, Marsille), chimie si petrochimie (maile porturi), textile (Lyon, Lille), produse alimentare (vinuri, zahar si produse zaharoase, lactate, etc). 
Sunt inca bine reprezentate siderurgia (fonta si otel), mai ales in Lorena, si metalurgie neferoasa, in principal industria aluminiului (in Muntii Alpi, unde se poate folosi energia electric obtinuta in hidrocentrale).
Agricultura franceza este dezvoltata si performanta, aceasta tara fiind unul dintre cei mai mari producatori europeni si totodata mondiali de cereale (indeosebi grau) si de floarea-soarelui.
In privinta productiei vegetale, se remarca insa prin cultura vitei de vie si implicit productia de struguri, Franta fiind cel mai mare exportator mondial de vinuri. Are vinuri renumite in intreaga lume: cele de Bordeaux, Bourgogne, Champagne etc. Franta este cel de-al doilea crescator European de bovine, pentru carne si lapte, si detine acelasi loc pe continent la unt si branzeturi. Se cresc de asemenea ovine si porcine.
Reteaua de cai de transport este diversificata si moderna, dar polarizata indeosebi din capitala tarii. Franta a avut in ultimele decenii ale secolului al XX-lea, realizari remarcabile in domeniul transportului feroviar de mare viteza, asa-numitul TGV. Dispune totodata de o insemnata retea de autostrazi si alte cai rutiere modernizate. Transporturile pe apa atat fluvial, cat si maritime, sunt de asemenea bine dezvoltate. Franta are o mare retea de cai navigabile interne, principalele porturi fluvial fiind Paris (pe Sena), Strasbourg (pe Rin), si Lyon (pe Ron). Dispune totodata de o important flota comerciala maritimp si de unele dinte cele mai mari porturi de pe glob: Marsille si Le Havre. Aeroporturile Parisului (Charles de Gaulle si Orly) se inscriu printer cele mai mari din lume. Franta este a treia tara ca prezenta in spatiul cosmic, seria de rachete "Ariane" fiind lansata de la o baza situata in Guyana.
Franta este una dintre tarile cele mai vizitate si cu cele mai mai venituri din turism. Intre cele mai importante atractii turistice se inscriu: Parisul si imprejurimile, alte orase cu monumente si muzee (intre care Chartres, Reims, Lyon), valea Loarei Statiunile situate pe Coasta de Azur (Cannes, Saint-Tropez, Nisa etc), statiuni montane si de sporturi de iarna din Alpi (Chamonix), insula Cosica. Intre numeroase atractii ale Parisului se inscriu catedrala Notre Dame, muzeul Luvru (cel mai renumit din lume), Turnul Eiffel, iar in imprejurimi palatal Versailles.
Comertul este foarte active, Franta avand o pondere de peste 5% in cometul mondial. Exporta o gama larga de produse si import in deosebil hidrocarburi.
Balanta comerciala este echilibrata. Principalii parteneri fiind tarile CEE. Turismul ae o contributie insemnata (peste 20 miliarde USD annual) la balanta de plati. Ajutorul financiar extern acordat de Franta insumeaza 7,5 miliarde USD anual.
II. Indicatori la nivelul economiei nationale
a) Suprafata
Franta: 551.659 de km2;
Romania: 238.391 de km2.
Franta are o suprafata de 551.659 de km2, in comparatie cu aceasta Romania are o suprafata de 238.391 km2, la mai putin de jumatate din suprafata Frantei. Exprimata in hectare suprafetele celor 2 tari sunt de 54.919 ha, respectiv 23.839 ha 
In ceea ce priveste suprafata observam o diferenta majora intre cele doua tari, putem astfel intui pe mai departe diferentele dintre ceilalti indicatori utilizati care depind intr-o anumita masura de suprafata.


Fisiere in arhiva (1):

  • Studiu Comparativ Romania - Franta.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 5 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!