Structurile cu funcție de alimentație publică

Referat
7/10 (1 vot)
Domeniu: Turism
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 10 în total
Cuvinte : 4199
Mărime: 24.23KB (arhivat)
Publicat de: Felix Mitroi
Puncte necesare: 6

Extras din referat

1.Definire

Restaurantul este local public care îmbina activitatea de productie cu cea de

servire la masa, punând la dispozitie clientilor o gama diversificata de

preparate culinare, produse de cofetarie-patiserie, bauturi si unele produse

pentru fumatori.

1.1. Restaurantul clasic este local public cu profil gastronomic, în care se

serveste un larg sortiment de preparate culinare (gustari calde si reci,

preparate lichide calde, mâncaruri, minuturi, salate, dulciuri de bucatarie),

produse de cofetarie, patiserie, înghetata, fructe, bauturi nealcoolice si

alcoolice, produse din tutun etc. Pentru crearea unei atmosfere animate

distractive poate dispune de formatie muzical-artistica. Organizeaza servicii

suplimentare: banchete, receptii etc.

1.2. Restaurantul specializat serveste un sortiment specific de preparate

culinare si bauturi care se afla permanent în lista de meniu, în conditiile unor

amenajari si dotari clasice sau adecvate structurii sortimentale (pescaresc,

vânatoresc, rotiserie, zahana, dietetic, lacto-vegetarian etc.) care formeaza

obiectul specializarii.

1.2.1. Restaurantul pescaresc este o unitate gastronomica care se

caracterizeaza prin desfacerea, în principal, a unui sortiment variat de

preparate culinare din peste. Este decorat cu obiecte sugestive din activitatea

de pescuit si de prelucrare a pestelui.

1.2.2. Restaurantul vânatoresc este o unitate gastronomica specializata în

producerea si servirea de preparate culinare din vânat (iepure, caprioara, porc si mistret, urs, gâste, rate salbatice etc.), care este organizata si

functioneaza pe principii similare restaurantului clasic, având însa prin

amenajare, dotare si prezentarea personalului elemente specifice, particulare.

1.2.3. Rotiseria este un restaurant de capacitate mica (20 - 50 de locuri la

mese), în care consumatorii sunt serviti cu produse din carne la frigare rotisor

(pui, muschi de vaca si porc, specialitati din carne etc.), chebab cu garnituri,

unele gustari reci (pe baza de oua, brânza, legume etc.), salate, deserturi,

precum si bauturi racoritoare, cafea, vin (în special vin rosu servit în carafe),

un sortiment redus de bauturi alcoolice fine.

Spatiul de productie se afla chiar în interiorul salii de consumatie si este

dotat cu rotisor sau frigarui si cu vitrina frigorifica în care se afla expusi

pui si alte specialitati din carne pentru fript în fata consumatorilor.

1.2.4. Restaurant-zahana este o unitate gastronomica în care se servesc, la

comanda, în tot timpul zilei, produse (specialitati din carne de porc, vaca,

batal, miel) si subproduse din carne neportionata (ficat, rinichi, inima, splina,

momite, maduvioare etc.), mici, cârnati etc., pregatite la gratar si alese de

consumatori din vitrine de expunere sau din platourile prezentate de ospatari la

masa. Mai poate oferi: ciorba de burta, ciorba de ciocanele, tuslama, tochitura,

salate combinate de sezon, muraturi, dulciuri de bucatarie, bauturi alcoolice

(aperitive si vinuri).

1.2.5. Restaurantul dietetic/lacto-vegetarian este o unitate gastronomica în

care se desfac în exclusivitate sortimente de preparate culinare pe baza de lapte si produse lactate, oua, paste fainoase, orez, salate din legume, precum si

dulciuri de bucatarie, lactate proaspete, produse de patiserie, înghetata si

bauturi nealcoolice calde si reci; restaurantul dietetic ofera preparatele sub

îndrumarea unui cadru medical.

1.2.6. Restaurantul familial sau pensiunea este o unitate cu profil

gastronomic care ofera, în mai multe variante, meniuri complete la pret

accesibil. Preparatele si specialitatile solicitate în afara meniurilor se

servesc conform preturilor stabilite în listele de meniu. Bauturile alcoolice,

racoritoare, apa minerala si bere sunt limitate la un numar redus de sortimente.

Poate functiona si pe baza de abonament. La nevoie se poate organiza si ca sectie

în cadrul unui restaurant clasic.

De regula, asemenea unitati se organizeaza în statiuni turistice sau în

pensiuni turistice si pensiuni agroturistice.

1.3. Restaurantul cu specific este o unitate de alimentatie pentru recreere si divertisment, care, prin dotare, profil, tinuta lucratorilor, momente

recreative si structura sortimentala, trebuie sa reprezinte obiceiuri

gastronomice locale sau nationale, traditionale si specifice diferitelor zone.

1.3.1. Crama desface o gama larga de vinuri. Acestea se pot servi atât

îmbuteliate, cât si neîmbuteliate. Se realizeaza si se desface o gama specifica

de preparate culinare: tochitura, preparate din carne la gratar sau trase la

tigaie. Vinurile se servesc în carafe sau cani din ceramica. Este dotata cu

mobilier din lemn masiv, iar peretii sunt decorati cu scoarte, stergare etc.

Poate avea program muzical, tarafuri de muzica populara. Se poate organiza si ca

sectie în cadrul unui restaurant clasic.

1.3.2. Restaurantul cu specific local pune în valoare bucataria specifica

unor zone geografice din tara sau a unor tipuri traditionale de unitati (crame,

colibe, suri etc.).

Sunt servite vinuri si alte bauturi din regiunea respectiva, utilizându-se

ulcioare, carafe, cani etc. Efectul original al acestor unitati este realizat

prin îmbinarea cadrului natural cu cel arhitectural al sistemului constructiv, al

finisajelor inspirate dupa modelul popular, al elementelor de decoratie, al

mobilierului si obiectelor de inventar de conceptie deosebita, de gama

sortimentala a mâncarurilor pregatite si prezentarea personalului. La construirea

unitatilor se utilizeaza materiale prelucrate sumar, specifice regiunii

respective, cum sunt: piatra, bolovani de râu, lemn (brut sau prelucrat),

caramida, trestie, stuf, rachita etc. Ospatarii au uniforma confectionata în

concordanta cu specificul unitatii (costume de daci, de romani, ciobanesti etc.).

1.3.3. Restaurantul cu specific national pune în valoare traditiile culinare

ale unor natiuni (chinezesc, arabesc, mexican etc.), servind o gama diversificata

de preparate culinare, bauturi alcoolice si nealcoolice specifice. Ambianta

interioara si exterioara a saloanelor, programul muzical, uniformele personalului

de servire si celelalte sunt specifice tarii respective.

1.4. Restaurantul cu program artistic este o unitate de alimentatie pentru

turisti care prin dotare si amenajare asigura si derularea unor programe de

divertisment gen spectacol (muzica, balet, circ, recitaluri, scheciuri, programe

specifice barurilor de noapte etc.).

1.5. Braseria sau bistrou asigura în tot cursul zilei servirea

consumatorilor, în principal cu preparate reci, minuturi, un sortiment restrâns

de mâncaruri, specialitati de cofetarie-patiserie, bauturi nealcoolice calde si

reci, bauturi alcoolice de calitate superioara, un bogat sortiment de bere.

1.6. Beraria este o unitate specifica pentru desfacerea berii de mai multe

sortimente, în recipiente specifice (tap, halba, cana) de diferite capacitati si

a unor produse si preparate care se asociaza în consum cu acestea (crenvursti cu

hrean, mititei, cârnati, chiftelute, foetaje, covrigei, migdale, alune etc.),

precum si brânzeturi, gustari calde si reci, minuturi (din oua, legume),

specialitati de zahana (1-2 preparate), precum si bauturi alcoolice (coniac, rom,

sortiment restrâns de vinuri si bauturi nealcoolice).

1.7. Gradina de vara este o unitate amenajata în aer liber, dotata cu

mobilier specific "de gradina" si decorata în mod adecvat. Ofera un sortiment

diversificat de preparate culinare, minuturi, gratar, salate, dulciuri de

bucatarie si cofetarie-patiserie, un larg sortiment de bauturi alcoolice (vinuri

selectionate de regiune, îmbuteliate sau neîmbuteliate, bauturi spirtoase etc.) si nealcoolice, cafea, fructe, produse din tutun.

Preview document

Structurile cu funcție de alimentație publică - Pagina 1
Structurile cu funcție de alimentație publică - Pagina 2
Structurile cu funcție de alimentație publică - Pagina 3
Structurile cu funcție de alimentație publică - Pagina 4
Structurile cu funcție de alimentație publică - Pagina 5
Structurile cu funcție de alimentație publică - Pagina 6
Structurile cu funcție de alimentație publică - Pagina 7
Structurile cu funcție de alimentație publică - Pagina 8
Structurile cu funcție de alimentație publică - Pagina 9
Structurile cu funcție de alimentație publică - Pagina 10

Conținut arhivă zip

  • Structurile cu Functie de Alimentatie Publica.doc

Alții au mai descărcat și

Turismul rural în comuna Bran

Turismul rural, ecologic si cultural în comuna Bran Pe baza experienteiternationale si a practicilor întâlnite în ultimii ani, în România sunt...

Serviciile în Turism

Turismul reprezinta astazi, prin continutul si rolul sau, un domeniu distinct de activitate, o componenta de prima importanta a vietii economice...

Hotelurile Hilton

Hilton Hhonors Worldwide : Razboiul loialitatii Hotelurile Hilton privesc cele mai frecvente programe ale oaspetilor ca cel mai important...

Turism Rural

1.Itroducere in TRChiar dacă o definiţie a turismului rural ar putea părea ca fiind foarte simplă – acea formă de turism practicată în spaţiile...

Te-ar putea interesa și

Strategia Dezvoltării Turismului balneo-climateric în România

România este o ţară binecuvântată de Dumnezeu cu cele mai variate şi pitoreşti forme de relief: mare, fluviu, delta, munţi, dealuri şi podişuri,...

Program de Organizare și Comercializare a Unui Produs cu Temă

INTRODUCERE TURISMUL reprezintă prin conţinutul şi rolul său, un fenomen caracteristic civilizaţiei actuale, una din componentele majore ale...

Studiu privind Organizarea și Funcționarea unei Unități de Alimentație Publică cu Referire la Restaurantul Select

INTRODUCERE Comerţul de alimentaţie publică are ca obiect de activitate organizarea şi producerea de preparate culinare, a altor bunuri de consum...

Cercetări privind implementarea mărcii Q în pensiunile agroturistice din România - studiu de caz

INTRODUCERE Criza economică mondială va reduce drastic numărul de turişti care vor vizita România în acest an. Pentru banii turiştilor se va da o...

Restaurantul - Unitate de Alimentație

INTRODUCERE Emanciparea şi evoluţia populaţiei a făcut ca toate elementele care întregesc cursul unei zile să fie dezvoltate şi modernizate direct...

Managementul Resurselor Umane în Cadrul Hotelului Manhattan

Introducere Turismul reprezintă un fenomen economico – social specific civilizaţiei moderne, puternic ancorat în viaţa societăţii şi influenţat de...

Rentabilitatea în Turism

Introducere Factorii economici exteriori au facut ca în ultimii zece ani piata romaneasca a turismului sa se caracterizeze printr-o mare...

Tendințe actuale privind serviciile în alimentația publică

1. Coordonate istorice si conceptuale privind alimentatia publica 1.1 Aparitia turismului ca fenomen economic si social In cadrul sectorului...

Ai nevoie de altceva?