Extras din referat
1.Definire
Restaurantul este local public care îmbina activitatea de productie cu cea de
servire la masa, punând la dispozitie clientilor o gama diversificata de
preparate culinare, produse de cofetarie-patiserie, bauturi si unele produse
pentru fumatori.
1.1. Restaurantul clasic este local public cu profil gastronomic, în care se
serveste un larg sortiment de preparate culinare (gustari calde si reci,
preparate lichide calde, mâncaruri, minuturi, salate, dulciuri de bucatarie),
produse de cofetarie, patiserie, înghetata, fructe, bauturi nealcoolice si
alcoolice, produse din tutun etc. Pentru crearea unei atmosfere animate
distractive poate dispune de formatie muzical-artistica. Organizeaza servicii
suplimentare: banchete, receptii etc.
1.2. Restaurantul specializat serveste un sortiment specific de preparate
culinare si bauturi care se afla permanent în lista de meniu, în conditiile unor
amenajari si dotari clasice sau adecvate structurii sortimentale (pescaresc,
vânatoresc, rotiserie, zahana, dietetic, lacto-vegetarian etc.) care formeaza
obiectul specializarii.
1.2.1. Restaurantul pescaresc este o unitate gastronomica care se
caracterizeaza prin desfacerea, în principal, a unui sortiment variat de
preparate culinare din peste. Este decorat cu obiecte sugestive din activitatea
de pescuit si de prelucrare a pestelui.
1.2.2. Restaurantul vânatoresc este o unitate gastronomica specializata în
producerea si servirea de preparate culinare din vânat (iepure, caprioara, porc si mistret, urs, gâste, rate salbatice etc.), care este organizata si
functioneaza pe principii similare restaurantului clasic, având însa prin
amenajare, dotare si prezentarea personalului elemente specifice, particulare.
1.2.3. Rotiseria este un restaurant de capacitate mica (20 - 50 de locuri la
mese), în care consumatorii sunt serviti cu produse din carne la frigare rotisor
(pui, muschi de vaca si porc, specialitati din carne etc.), chebab cu garnituri,
unele gustari reci (pe baza de oua, brânza, legume etc.), salate, deserturi,
precum si bauturi racoritoare, cafea, vin (în special vin rosu servit în carafe),
un sortiment redus de bauturi alcoolice fine.
Spatiul de productie se afla chiar în interiorul salii de consumatie si este
dotat cu rotisor sau frigarui si cu vitrina frigorifica în care se afla expusi
pui si alte specialitati din carne pentru fript în fata consumatorilor.
1.2.4. Restaurant-zahana este o unitate gastronomica în care se servesc, la
comanda, în tot timpul zilei, produse (specialitati din carne de porc, vaca,
batal, miel) si subproduse din carne neportionata (ficat, rinichi, inima, splina,
momite, maduvioare etc.), mici, cârnati etc., pregatite la gratar si alese de
consumatori din vitrine de expunere sau din platourile prezentate de ospatari la
masa. Mai poate oferi: ciorba de burta, ciorba de ciocanele, tuslama, tochitura,
salate combinate de sezon, muraturi, dulciuri de bucatarie, bauturi alcoolice
(aperitive si vinuri).
1.2.5. Restaurantul dietetic/lacto-vegetarian este o unitate gastronomica în
care se desfac în exclusivitate sortimente de preparate culinare pe baza de lapte si produse lactate, oua, paste fainoase, orez, salate din legume, precum si
dulciuri de bucatarie, lactate proaspete, produse de patiserie, înghetata si
bauturi nealcoolice calde si reci; restaurantul dietetic ofera preparatele sub
îndrumarea unui cadru medical.
1.2.6. Restaurantul familial sau pensiunea este o unitate cu profil
gastronomic care ofera, în mai multe variante, meniuri complete la pret
accesibil. Preparatele si specialitatile solicitate în afara meniurilor se
servesc conform preturilor stabilite în listele de meniu. Bauturile alcoolice,
racoritoare, apa minerala si bere sunt limitate la un numar redus de sortimente.
Poate functiona si pe baza de abonament. La nevoie se poate organiza si ca sectie
în cadrul unui restaurant clasic.
De regula, asemenea unitati se organizeaza în statiuni turistice sau în
pensiuni turistice si pensiuni agroturistice.
1.3. Restaurantul cu specific este o unitate de alimentatie pentru recreere si divertisment, care, prin dotare, profil, tinuta lucratorilor, momente
recreative si structura sortimentala, trebuie sa reprezinte obiceiuri
gastronomice locale sau nationale, traditionale si specifice diferitelor zone.
1.3.1. Crama desface o gama larga de vinuri. Acestea se pot servi atât
îmbuteliate, cât si neîmbuteliate. Se realizeaza si se desface o gama specifica
de preparate culinare: tochitura, preparate din carne la gratar sau trase la
tigaie. Vinurile se servesc în carafe sau cani din ceramica. Este dotata cu
mobilier din lemn masiv, iar peretii sunt decorati cu scoarte, stergare etc.
Poate avea program muzical, tarafuri de muzica populara. Se poate organiza si ca
sectie în cadrul unui restaurant clasic.
1.3.2. Restaurantul cu specific local pune în valoare bucataria specifica
unor zone geografice din tara sau a unor tipuri traditionale de unitati (crame,
colibe, suri etc.).
Sunt servite vinuri si alte bauturi din regiunea respectiva, utilizându-se
ulcioare, carafe, cani etc. Efectul original al acestor unitati este realizat
prin îmbinarea cadrului natural cu cel arhitectural al sistemului constructiv, al
finisajelor inspirate dupa modelul popular, al elementelor de decoratie, al
mobilierului si obiectelor de inventar de conceptie deosebita, de gama
sortimentala a mâncarurilor pregatite si prezentarea personalului. La construirea
unitatilor se utilizeaza materiale prelucrate sumar, specifice regiunii
respective, cum sunt: piatra, bolovani de râu, lemn (brut sau prelucrat),
caramida, trestie, stuf, rachita etc. Ospatarii au uniforma confectionata în
concordanta cu specificul unitatii (costume de daci, de romani, ciobanesti etc.).
1.3.3. Restaurantul cu specific national pune în valoare traditiile culinare
ale unor natiuni (chinezesc, arabesc, mexican etc.), servind o gama diversificata
de preparate culinare, bauturi alcoolice si nealcoolice specifice. Ambianta
interioara si exterioara a saloanelor, programul muzical, uniformele personalului
de servire si celelalte sunt specifice tarii respective.
1.4. Restaurantul cu program artistic este o unitate de alimentatie pentru
turisti care prin dotare si amenajare asigura si derularea unor programe de
divertisment gen spectacol (muzica, balet, circ, recitaluri, scheciuri, programe
specifice barurilor de noapte etc.).
1.5. Braseria sau bistrou asigura în tot cursul zilei servirea
consumatorilor, în principal cu preparate reci, minuturi, un sortiment restrâns
de mâncaruri, specialitati de cofetarie-patiserie, bauturi nealcoolice calde si
reci, bauturi alcoolice de calitate superioara, un bogat sortiment de bere.
1.6. Beraria este o unitate specifica pentru desfacerea berii de mai multe
sortimente, în recipiente specifice (tap, halba, cana) de diferite capacitati si
a unor produse si preparate care se asociaza în consum cu acestea (crenvursti cu
hrean, mititei, cârnati, chiftelute, foetaje, covrigei, migdale, alune etc.),
precum si brânzeturi, gustari calde si reci, minuturi (din oua, legume),
specialitati de zahana (1-2 preparate), precum si bauturi alcoolice (coniac, rom,
sortiment restrâns de vinuri si bauturi nealcoolice).
1.7. Gradina de vara este o unitate amenajata în aer liber, dotata cu
mobilier specific "de gradina" si decorata în mod adecvat. Ofera un sortiment
diversificat de preparate culinare, minuturi, gratar, salate, dulciuri de
bucatarie si cofetarie-patiserie, un larg sortiment de bauturi alcoolice (vinuri
selectionate de regiune, îmbuteliate sau neîmbuteliate, bauturi spirtoase etc.) si nealcoolice, cafea, fructe, produse din tutun.
Preview document
Conținut arhivă zip
- Structurile cu Functie de Alimentatie Publica.doc