Stațiunea Pucioasa

Previzualizare referat:

Extras din referat:

ORASUL PUCIOASA este amplasat intr-o zona depresionara, pe cursul superior al raului Ialomita, in regiunea dealurilor subcarpatice, subunitatea Subcarpatilor cuprinsi intre raul Prahova si raul Dambovita, la circa 400 m deasupra nivelului marii, pe o distanta de 8,750 km lungime (de-a lungul vaii raului Ialomita) si pe o latime de 7,375 km (intre Pucioasa-Sat si Malurile).

Fig:1 :Fotografie de ansamblu Pucioasa

Localitatea este amplasata la 250 26' 22'' longitudine estica si 450 05' 07'' latitudine nordica, in partea de nord a judetului Dambovita, la 81 km de limita sudica si 42 km de cea nordica a acestuia. Se invecineaza cu orasul Fieni si comunele: Motaeni, Branesti, Vulcana Bai, Vulcana Pandele, Glodeni Deal si Virfuri.

SCURT ISTORIC:

Prima atestare documentara a localitatii Pucioasa dateaza din 20 septembrie 1649. Localitatea s-a format in jurul anului 1760 prin contopirea asezarilor serbanesti (atestata documentar la 26 septembrie 1538) cu Podurile de Jos si Podurile de Sus (mentionate documentar in 1461) si cu satul Zarafoaia. in 1791 localitatea figura pe o harta austriaca, iar in 1835 pe una ruseasca. Dupa anul 1828 s-a dezvoltat ca statiune balneoclimaterica, luand denumirea de Pucioasa, datorita apelor minerale sulfuroase concentrate de aici, numite popular pucioasa.

POTENTIALUL TURISTIC NATURAL

Din punct de vedere al regiunilor de dezvoltare, Pucioasa este situat in Regiunea nr. 3 Sud - Muntenia, in care se mai gasesc localitatile din judetele Prahova, Arges, Teleorman, Giurgiu, Ialomita, Calarasi si restul judetului Dambovita.

Din punct de vedere geomorfologic, orasul Pucioasa apartine zonei dealurilor subcarpatice. Orasul este situat pe trei terase, prima la nivelul raului Ialomita si ultima la baza dealului Patrana, intr-o zona depresionara, fiind imprejmuita de o serie de dealuri, care ii asigura o protectie naturala impotriva intemperiilor de ordin climatic.

Orasul este inconjurat de dealuri, cele mai inalte culmi din jur fiind Magura Bela (664,7 m) si Dealul Glodeni (615 m).

Clima

Datorita asezarii, orasul se afla la adapost de curentii reci din nord (ceea ce se reflecta in iernile blande de care avem parte), iar cantitatea de precipitatii este mai mare decat in alte localitati.

Principalele caracteristici ale climei orasului Pucioasa:

- Temperatura medie anuala: + 8,5 0C

- Temperatura minima absoluta a aerului: - 28 0C

- Temperatura maxima absoluta a aerului: + 40 0C

Media anuala a precipitatiilor: 700-800 mm/mp. Alaturi de climat un alt factor de cura major il reprezinta apele minerale sulfuroase (peste 1100 mg/l), sulfatate, calcice si sodice.

Apele minerale de la Pucioasa sunt utilizate in tratamentul afectiunilor reumatismale degenerative, a celor neurologice periferice, dermatologice si otorinolaringologice.

Procedeele si instalatiile din complexul sanatorial cuprind bai calde cu apa minerala la cada si bazin, piscine pentru kinetoterapie, instalatii pentru ergoterapie, inhalatii si aerosoli.

Izvoarele sulfuroase au o mare concentratie (1.152mg/l), sulfatate, clorurate, slab bicarbonate, calcice, sodice, magnezice ce au determinat dezvoltarea statiunii balneoclimaterice de interes general, cu functionare permanenta.

POTENTIALUL ANTROPIC AL ZONEI:

Localitatea este amplasata la circa 100 km de trei mari orase ale tarii: Bucuresti (unde se afla cel mai apropiat aeroport), Brasov si Pitesti.

Accesul rutier este lesnicios, localitatea fiind situata pe drumul national DN 71 Targoviste - Pietrosita - Sinaia, intretinut si bine semnalizat. Ca urmare, deplasarile sunt posibile din toate zonele tarii, iar pentru orase mari ca Ploiesti, Brasov si Bucuresti, durata deplasarii auto este foarte scurta, de 1 - 1,5 ore.

Accesul feroviar se realizeaza pe linia ferata Bucuresti - Titu - Targoviste - Pietrosita, cu gara in statiune si trenuri personale si accelerate(cu locuri rezervate) cu plecare din Bucuresti. in Pucioasa se pot rezerva bilete cu locuri rezervate pentru toate destinatiile din tara.

Accesul aerian, pentru potentialii turisti straini si romani se deruleaza prin aeroporturile din capitala.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Statiunea Pucioasa.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
9/10 (1 voturi)
Anul redactarii:
2009
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
8 pagini
Imagini extrase:
8 imagini
Nr cuvinte:
2 559 cuvinte
Nr caractere:
14 408 caractere
Marime:
938.87KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Master
Tip document:
Referat
Domeniu:
Turism
Tag-uri:
statiune, turism, obiectiv turistic
Predat:
Facultatea de Management Turistic si Comercial , Universitatea Crestina "Dimitrie Cantemir" din Bucuresti
Specializare:
Managementul afacerilor in turism
Materie:
Turism
Sus!