Stațiunea de agrement Căciulata - Călimănești

Cuprins referat

Capitolul I - Turismul balnear
- 1.1 Continutul si particularitatile turismului balnear
- 1.2 Serviciile de tratament balnear
- 1.3 Factorii naturali terapeutici
- 1.4 Evolutia statiunilor balneoclimaterice din Romania
Capitolul II - Resurse balneo-climaterice ale statiunii Calimanesti-Caciulata
- 2.1 Scurt istoric al statiunii
- 2.2 Cadrul fizico-geografic
- 2.2.1 Relieful
- 2.2.2 Clima 
- 2.2.3 Vegetatia
- 2.2.4 Hidrografia
- 2.2.5 Fauna
- 2.3 Factori naturali de cura
- 2.4 Alte resurse turistice
Capitolul III - Studiul bazei tehnico-materiale pentru turismul din statiunea Calimanesti-Caciulata
- 3.1 Analiza bazei tehnico-materiale
- 3.1.1 Baza de cazare
- 3.1.2 Baza de alimentatie
- 3.1.3 Baza de tratament 
- 3.1.4 Baza de agrement
- 3.2 Circulatia turistilor in statiunea Calimanesti-Caciulata
- 3.2.1 Numarul de turisti
- 3.2.2 Numarul de innoptari
- 3.2.3 Sejurul mediu
- 3.2.4 Densitatea circulatiei turistice
Capitolul IV - Prezentarea turismului balnear in statiunea Calimanesti-Caciulata
- 4.1 Tehnici de promovare a turismului balnear in statiunea Calimanesti-Caciulata
- 4.2 Directii de relansare a turismului in statiunea Calimanesti-Caciulata
- 4.3 Agrement, excursii in imprejurimi
Concluzii si propuneri:
Bibliografie


Extras din referat

ARGUMENT
Turismul a devenit,dupa cum arata realitatea,unul dintre cele mai vaste fenomene sociale ale anilor nostrii cu implicatii inseminate asupra economiilor nationale ale multor tari si asupra relatiilor economice internationale, representand astazi cea mai mare afacere din lume.
Transformarile produse in viata social-economica a lumii (introducerea automatizarii, folosirea ciberneticii si techinicii de calcul in diverse sectoare economice, industrializarea agriculturii) au dus la o importanta concentrare a populatiei in centre urbane in cadrul carora se inregistreaza agomerari ale locurilor de scolarizare si de munca, ale cailor si mijloacelor de transport, ale familiilor in blocuri de locuinte, ale punctelor de distractie.
Societatea industriala ofera posibilitatea de crestere a productivitatii muncii cu multe efecte pozitive asupra membrilor societatii, dar si cu efecte negative manifestandu-se sub forma agresivitatilor biologice (poluare, lipsa de miscare, maladii frecvente) precum si a celor de ordin nervos (stres psihic, constraangerile din viata sociala si profesionala).De aici, dorita si tendinta oamenilor societatii contemporane de a-si petrece timpul liber calatorind sau visand la locuri linistite din natura, vizitand orase si sate din tara de bastina sau din alte tari.
Turismul de tratament ocupa o pozitie deosebita in cadrul turismului intern si international, cura balneara avand functii complexe putand fi adaptate la toate cerintele stiintei medicale datoritaa faptului ca prin terapia balneo-fizica se trateaza asa numitele <<boli ale civilizatiei>>.
Este bine cunoscut ca atat pe plan mondial cat si in tara noastra, se inregistreaza o crestere de viata, ceea ce presupune o solicitare a organismului, in special in mediul urban, conducand la aparitia a noi aspecte ale morbiditatii populatiei.
In asemenea conditii vacantele de sanatate si respectiv curele balneo-climaterice devin parte integranta a sistemului de ocrotire a sanatatii, un instrument prin care se pot realiza obiective multiple si complexe.
Factorii terapeutici naturali sunt considerati in prezent, pe de o parte remedii cu o valoare deosebita, in unele statiuni fiind indispesabil, de neinlocuit in realizarea unor efecte profilactice, terapeutice si de recuperare, iar pe de alta parte, o alternativa a terapiei cu mijloace farmacologice, medicamentoase.
In unele statiuni, serviciile de cura si tratament balneo-medical sunt considerate ca fiind servicii complementare, care se adauga motivatiei principale a turistului, dar in altele reprezinta profilul principal ce caracterizeaza activitatea turistica.
In aceasta lucrare s-a incercat o caracterizare si o analiza a factorilor care stau la baza formarii produsului turistic balnear, si pe o descriere concreta a statiunii balneo-turistice permanente Calimanesti-Caciulata.
CAPITOLUL I
TURISMUL BALNEAR IN STATIUNEA CALIMANESTI-CACIULATA
1.1.1 Continutul si particularitatile turismului balnear
In formele sale incipiente, turismul balneo-medical si intr-o masura considerabila turismul in statiunile climaterice a reprezentat o forma a turismului de lux, un privilegiu al claselor bogate.
In secolul al XIX-lea si in primele decenii ale secolului nostru s-a constatat chiar un "cult" al statiunilor balneare, frecventate nu atat din motive de ingrijire a sanatatii, cat mai mult din motive de prestigiu, din dnobismul caracteristic acestor clase sociale cu venituri ridicate.
Dezvoltarea economica si progresele stiintelor medicale au determinat o foarte accentuata largire si imbunatatire a asistentei medicale in numeroase tari in epoca postbelica corelate cu cresterea cheltuielilor destinate sanatatii si cu o importanta socializare a asistentei medicale in numeroase tari cu sistem economic-social diferit.
In conditiile de viata oferite de societatea moderna, industrializata si urbanizata, alaturi de bolile cronice degenerative, urmare a prelungirii duratei vietii, au crescut in importanta, in tabloul morbiditatii bolile de nutritie, afectiunile determinate de solicitarea ritmurilor biologice, precum si afectiunile si starile determinate de reducerea capacitatii de efort, datorate micsorarii cantitatii de miscare.
Fatade modificarile rapide si fundamentale ale structurii morbiditatii, medicina chimica, medicina de spital si de cabinet, cu toate progresele tehnice si farmaco-terapice extraordinare inregistrate in ultimele decenii, nu a putut si nu poate face fata problemelor complexe ale asistentei medicale a populatiei din diferite tari dezvoltate economic si social sau aflate in curs de dezvoltare rapida, ea ramanand deficitara, mai ales in domeniile preventive si de recuperare.
In acest contex medico-social, dezvoltarea si modernizarea statiunilor balneare 
Intr-o serie de tari europene, intre care si Romania, nu apare ca un fenomen conjunctural, cu valente exclusiv economice, ci ca o consecinta a solicitarilor crescande de cure cu facrori naturali terapeutici.
Explicatia trebuie cautata si in continutul imbogatit, innoit al medicinei balneare moderne, care isi gaseste astazi si o fundamentare stiintifica pentru multe din metodele traditionale folosite in trecut in mod empiric.Interesul pentru remediile naturale este in crestere si datorita costului extrem de ridicat al metodelor farmacoterapiei, eficientei limitate a multora dintre produsele industriei farmaceutice, toxicitatii si efectelor secundare ale acestora, puse in evidenta si subliniate tot mai clar in studii controlate si initiate de OMS.
Turismul balnear are rol esential in diminuarea sezonalitatii activitatii turistice, dovedindu-se a fi una din directiile importante ale atragerii de turisti straini si de crestere a incasarilor valutare, foarte importante pentru echilibrarea balantei de plati.Este de subliniat ca pe langa continuitate, acest tip de turism asigura o mai mare stabilitate a clientelei, favorizeaza cele mai lungi sejururi si poate fi considerat ca cel mai avantajos, sub aspect economic, deoarece <<produsul>> turistic specific lui, incorporand mai multa munca complexa, are si o valoare mai ridicata.
Cresterea rolului turismului balear in ansamblul turismului international al Romaniei, in conditiile cand multe alte tari fac eforturi mari pe linia valorificarii resurselor lor interne pe piata turistica externa, obliga la o grija continuu sporita pentru calitatea serviciilor, pentru utilizarea de instalatii moderne in cabinetele de tratament si pentru folosirea celor mai adecvate mijloace de agrement si distractie.
1.1. 2 Serviciile de tratament balnear 
In conditiile turismului modern se inregistreaza o continua crestere a cererii pentru tratamente balneo medicale, reflectate prin cresterea considerabila a numarului de curanti in majoritatea tarilor in care exista factori naturali de cura, susceptibile sa contribuie la promovarea acestei forme de turism.
In zilele noasre, cererea de servicii pentru tratament balneo-medicalare un continut nou, izvorat din necesitatile reale de ingrijire a sanatatii in urma recomandarilor si prescriptiilor personalului medical de specialitate, cat si ca rezultat al evaluarii conceptiilor de privitor la necesitatea tratamentelor si curelor profilactice pentru prevenirea imbolnavirii unor categorii de populatie predispuse pentru anumite maladii.


Fisiere in arhiva (1):

  • Statiunea de Agrement Caciulata - Calimanesti.doc

Imagini din acest referat

Ne pare rau, pe moment serviciile de acces la documente sunt suspendate.


Hopa sus!