Stadiu Cunoasterii in Domeniul Agroturismului si a Marketingului

Cuprins referat Cum descarc?

Introducere
1. Turism in zonele rurale.
1.1 Aparitia turismului in Romania.
1.2 Evolutia si organizarea pe plan mondial a activitatilor de agroturism
1.3 Situatia actuala a turismului rural din Romania.
1.4 Turismul rural in contextul economic actual....
1.5 Mediul rural ca destinatie turistica.
1.6 Conceptul de turism rural si agroturism
2. Elemente de ordin legislativ si organizatoric 
2.1 Categorii de facilitati
2.2 Autorizarea ca agent economic
2.3 Tipuri de structuri de primire turistice cu functiuni de cazare
2.4 Clasificarea pensiunilor
2.5 Protectia consumatorului
3. Marketingul turistic si importanta lui pentru turismul rural
3.1 Importanta marketingului turistic
3.2 Conceptul de marketing turistic
3.3 Realizari in agroturismul european
4. Cererea in agroturism
4.1 Cererea si consumul turistic 
4.2 Circulatia si fluxurile in agroturism
5. Oferta agroturistica in cadrul teritoriului romanesc
5.1 Baza materiala specific turistica - capacitatea de cazare
5.2 Particularitati si resurse ale ofertei agroturistice
5.3 Elementele determinante ale ofertei judetului Cluj 
6. Perspectiva de dezvoltare a agroturismului in Romania
6.1 Comunitatea locala si agroturismul
6.2 Propuneri in dezvoltarea agroturismului
6.2.1 Consideratii generale privind posibilitatile de dezvoltare
a agroturismului in spatiul rural
6.2.2 Masuri si actiuni pentru dezvoltarea turismului rural 
6.2.3 Agroturismul si dezvoltarea social - economica a satului romanesc
6.2.4 Studii si programe de finantare a turismului rural
6.2.5 Noile orientari in politicile europene de dezvoltare a agroturismului


Extras din referat Cum descarc?

Introducere
Satul romanesc, ospitalitatea oamenilor, specificul romanesc(arhitectura, bucatarie traditionala, port popular, muzica, artizanat, sarbatori religioase si laice etc.), modul de viata traditional si nu in ultimul rand, potentialul turistic al Romaniei, reprezinta cateva puncte de atractie a turistilor care vor sa poposeasca pentru cateva momente de neuitat, in timpul de altadata, dupa care in perioada actuala tanjesc tot mai multi.
Azi, omul fiind inconjurat de procesele inovative, moderne, dar si folositoare de tehnologie, de stresul cotidian, de rutina zilnica, cauta un refugiu in care gaseste liniste, aer curat, alimente naturale, frumusetea si maretia naturii si unde poate descoperii viata de altadata de la tara, beneficiind in acelasi timp si de o vacanta instructiva pentru ceilalti membrii ai familiei care nu au avut contact cu aceasta. 
Contactul cu natura, absenta aglomerarilor urbane, linistea, si un mediu nemecanizat, contactul personal, direct, in opozitie cu anonimatul urban, un sens al continuitatii si stabilitatii, al unei istorii vechi si vii, posibilitatea cunoasterii profunde a unei zone si a oamenilor satului, sunt cateva caracteristici ale turismului rural original, ce include si agroturismul. 
Turismul rural este un factor de progres social, amelioreaza nivelul de trai, intretine mestesugurile, sustine productiile agricole, deschide spiritele si face sa evolueze mentalitatile. Este o prioritate in dezvoltarea locala. El a evoluat si s-a diversificat in timp si spatiu, atat in ceea ce priveste oferta, devenind o componenta a politicilor de dezvoltare rurala, cat si in ceea ce priveste cererea, odata cu modificarile de comportament (preferinte, obiceiuri) ale amatorilor de turism. 
1. Turism in zonele rurale
1.1 Aparitia turismului in Romania
Primele "initiative" si "cautari" in ruralul romanesc, avand caracter turistic mai bine conturat, dateaza inca din anii 1920-1930, procesul fiind stopat, in forma incipienta, de evolutiile ulterioare, nefavorabile din punct de vedere politic. 
Intre 1968-1975, au fost introduse forme de amenajare turistica, asemanatoare cu cele ale modelului francez (crearea asociatiilor locale ale gazdelor) si au fost identificate asezarile rurale reprezentative din punct de vedere turistic, selectionate prin prisma valorilor etno-folclorice si culturale detinute si a atractivitatii cadrului natural. Astfel, in anul 1972, in urma unui studiu initiat de Ministerul Turismului, au fost identificate 118 localitati rurale al caror potential turistic justifica promovarea lor in turismul intern si international. Dintre acestea in 1973, printr-o decizie promovata de acelasi for au fost selectionate si declarate, experimental, sate de interes turistic, 13 localitati rurale: Leresti, Rucar, Fundata, Sirnea, Sibiel, Rasinari, Tismana, Vaideeni, Halmagiu, Bogdan-Voda, Vatra-Moldovitei, Murighiol si Sf. Gheorghe, stabilindu-se cadrul de organizare, functionare si indrumare a activitatii turistice, precum si modalitati de reclama necesare promovarii ofertei acestora.
Evolutiile pozitive au fost, din pacate, de scurta durata, ele fiind stopate de restrictiile impuse turistilor staini, in special cele care decurgeau din Decretul nr. 225 din 1974, care prevedea interdictii privind cazarea turistilor straini in locuintele particulare. Acest fapt echivala, practic, cu anularea intentiilor de promovare a turismului rural si a agroturismului, in pofida existentei unor exceptii de la decret (acceptate la solicitarea Ministerului Turismului), in cazul satelor Leresti, Rucar, Sibiel si Murighiol. (Petrea Rodica, 2000)
Dupa anul 1990, au inceput actiuni de promovare a turismului rural si a agroturismului la nivel organizatoric, legislativ, formativ, de cercetare si de cooperare internationala. 
Primele intreprinderi turistice, in domenilui turismului rural si a agroturismului, s-au constituit in prosperele asezari rurale din culuarul Bran-Rucar (Bran, Rucar, Fundata), extinzandu-se apoi si in alte regiuni. Astfel, prima casa din Romania care a obtinut atestarea de pensiune agroturistica a fost vila "Santa Maria" asezata pe o culme de deal, intre crestele Bucegilor si Pietrei Craiului, avand derept proprietar pe doamna Mioara Stoian. Astazi, dupa un deceniu de activitate sunt cunoscute consumatorilor de turism un numar mare de pensiuni turistice si agroturistice omologate in circuitul ANTREC. Potrivit ANTREC (www.antrec.ro, data accesarii 15.08.2006), in zona judetului Cluj exista un numar de 17 pensiuni agroturistice. 
In anul 1990, sub auspiciile Ministerului Agriculturii, a fost infiintata Comisia Zonei Montane (creata prin H.G.438/1990), sub conducerea dl.Radu Rey (care a incercat sa reproduca modelul austriac, adica dezvoltarea activitatii agricole si in paralel a turismului rural), reorganizata in 1993, sub denumirea de Federatia Romana pentru Dezvoltare Montana (FDRM), care a continuat activitatea de evaluare a resurselor din regiunile montane si de coordonare a dezvoltarii socio-economice a acestora.
In anul 1994, cu sprijinul Uniunii Europene, prin intermediul programului "Phare", a fost infiintata Asociatia Nationala pentru Turism Rural, Ecologic si Cultural din Romania (ANTREC). La scurt timp dupa formare, ANTREC a devenit organizatia-fanion in procesul de relansare si afirmare a turismului rural si agroturismului romanesc, ceea ce este si in prezent.
Un aport insemnat in promovarea turismului rural l-au avut si societatile comerciale cu activitati in acest domeniu, precum, Fundatia"Tara Dornelor" din Vatra Dornei, ,,Branimpex" din Bran, Asociatia Turistica ,,Botiza"(Maramures), Fundatia Turistica"Agro-Tur OVR" din comuna Vadu-Izei (Maramures), ,,Renasterea Satelor Romanesti"-Radaseni (Suceava), ,,Trans Tour"S.R.L. din Praid (Harghita), S.C."Dragus" din Covasna etc.( Petrea Rodica, 2000)


Fisiere in arhiva (1):

  • Stadiu Cunoasterii in Domeniul Agroturismului si a Marketingului.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!