Spatiul Urban. Studiu de Caz - Sectorul 5 al Municipiului Bucuresti

Cuprins referat Cum descarc?

Cuprins
Istoric 6
Cadrul natural 9
Spatiile verzi din sectorul 5 10
Unitatile conomice din sectorul 5 12
Dotarile urbane din sectorul 5 12
Populatia 12
Cadrul construit 13
Echiparea tehnica 13
Spatiul de locuit 14
Forta de munca 17
Concluzii 18
Bibliography 19


Extras din referat Cum descarc?

INTRODUCERE 
Tema dezbatuta de mine este Spatiul urban in sectorul 5 ,tema aleasa de mine pentru ca este o tema de actualitate si necesita atentie atat din partea autoritatilor publice cat si din partea cetatenilor .
Lucrarea de fata nu isi propune sa defineasca spatiul urban ci mai degraba sa arate specialistilor si nespecialistilor adevaratele caracteristici ale spatiului urban existente in sectorul 5 . 
Subiectul dezbatut este structurat pe mai multe capitole acestea referindu-se la un scurt istoric al zonei , elementele componente ale spatiului urban dar si informatii despre edificiile importante din sectorul 5. 
Spatiul urban - concepte ,caracteristici
Spatiul urban sau orasul este conceput ca o entitate care impreuna cu spatiul rural, compune spatiul geografic national ,caracterizandu-se printr-o mare densitate a populatiei si a constructiilor , o pozitie aparte in procesul schimbarilor de valori ,cu functie de concentrare ,transformare si redistribuire a bunurilor spirituale si materiale, cu un mediu ambiental puternic antropizat. 
Astfel , potrivit lui Lewis Mumford , unul dintre cei mai mari cercetatori ai fenomenului urbanizarii, ,,orasul este un fapt natural ca un cuib sau ca un furnicar . Dar, de asemenea, este si o opera de arta constienta care cuprinde in structura sa de ansamblu multe forme de arta mai simple si mai individuale. Gandirea prinde forma in oras si la randul lor, formele urbane conditioneaza gandirea.Deoarece spatiul , nu in mai mica masura decat timpul, este reorganizat in mod ingenios in orase , in liniile si in contururile zidurilor, in stabilirea planurilor orizontale si a inaltimilor, in utilizarea sau contrastarea conformatiei naturale , orasul inregistreaza atitudinea unei culturi si a unei epoci in fata evenimntelor fundamentale ale existentei sale. ,,
Pentru sociologi, orasul este asezarea umana relativ intinsa densa si permanenta , alcatuita din indivizi eterogeni din punct de vedere social.
Pentru economisti, orasul este un spatiu economic in care se concentreaza pe o suprafata relativ mica numeroase activitati si deci fluxuri de capital, de bunuri , de forta de munca , servicii ,etc. 
Pentru geografia urbana , orasul este o concentrare, intr-un anumit spatiu construit, de locuitori care isi desfasoara activitatiile fundamentale , din sectorul secundar si tertiar. 
O alta directie de definire a orasului este cea de convenienta , agreata atat de demografi , cat si de cercetatorii din domeniul administratiei publice, si se bazeaza de obicei, pe o clasificare a numarului populatiei. Dar numarul populatiei nu se exprima in mod necesar si direct in functie de structura , forma si functia orasului , ci variaza de la o cultura la alta si de la o epoca la alta .In realitate orasul, mai mult decat numarul de locuitori este caracterizat de numeroase functii care reflecta diferentele, uneori nete dintre diferitele cartiere : comerciale, industriale, culturale, birocratice, rezidentiale,etc. Nu este luata in calcul functia agricola , in timp ce prezinta o mare importanta sectorul comertului si transportului , organizarea financiara si politica. 
Geograful german Fr. Retzel considera ca in definirea orasului trebuie avute in vedere in activitatea profesionala , concentrarea locuintelor si numarul de locuitori. Sau ,W. Christaller considera ca in baza activitatii umane sta comertul , administratia, micile mestesuguri , si mai putin industria . 
Geograful roman Vintila Mihailescu (1941) aprecia ca orasul este un element legat de spatiul geografic, inauntrul caruia sunt concentrate bunuri materiale si spirituale ,,orasul este un organism legat de spatiul geografic, inlauntrul caruia el indeplineste o functie precisa (concentreaza , transforma si redistribuie bunurile materiale si spirituale )".
Sociologul Max Weber la inceputul sec XX , definea orasul ca fiind o entitate umana , caracterizata prin actiuni , relatii si institutii sociale complexe . Fernard Brandel , istoric contemporan caracteriza orasele ca pe ,,niste transformatori electrici , pentru ca ridica tensiunile , grabesc schimbarile , agita viata oamenilor". 
Spatiul urban este un spatiu perceput si locuit diferit de indivizi in functie de nivelul lor de viata , varsta si pregatirea lor, locul de rezidenta si de munca ,etc. In general , spatiul urban prceput corespunde spatiului locuit in care se misca locuitorii cartierului , centrul nefiind utilizat in acelasi mod si grad de catre toti citadinii, iar fenomenul de polarizare nu are aceeasi semnificatie pentru toti .


Fisiere in arhiva (1):

  • Spatiul Urban. Studiu de Caz - Sectorul 5 al Municipiului Bucuresti.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!