Spania

Cuprins referat Cum descarc?

1. FORMAREA SI EVOLUTIA STATULUI:
2. COORDONATE FIZICO-GEOGRAFICE:
3. INFRASTRUCTURA EXISTENTA 
4. MEDIUL COMERCIAL :
5. MEDIUL DE MARKETING
6. INDICATORI DEMOGRAFICI 
7. MEDIUL ECONOMIC
8. INDICATORI TEHNOLOGICI SI DE AFACERI
9. CARACTERISTICI ALE MEDIULUI SOCIO-CULTURAL
10.COORDONATE ALE MEDIULUI POLITIC 
11. CARACTERISTICI ALE MEDIULUI JURIDIC 
12. SITUATII DE RISC RIDICAT


Extras din referat Cum descarc?

1. FORMAREA SI EVOLUTIA STATULUI:
Pozitia privilegiata a spatiului spaniol dintre Atlantic si Marea Mediterana a dat prilejul marilor puteri ale vremii sa o cucereasca rand pe rand ori de cate ori li se ivea ocazia. Astfel in mileniul I, celtii au invadat acest teritoriu locuit de iberici si, prin contopirea celor doua natii, a rezultat populatia celtiberica. In tot acest timp teritoriul a fost mai intai colonizat de catre fenicieni si greci. Roma anexeaza Spania marelui Imperiu Roman si o transforma in provincia Hispania. Pentru o scurta perioada Hispania devine centrul cultural al imperiului in care se dezvolta crestinismul. Intre 568-586 are loc invazia vizigotilor, ceea ce inseamna sfarsitul Imperiului Roman in Spania. In 1479, Aragonul se uneste cu Castilia si se formeaza regatul Spaniei. In sec XIII-XIV, Spania cucereste Insulele Baleare, Sicilia, Sardinia, devenind o mare putere continentala si maritima. La sfarsitul secolului al XV-lea si inceputul secolului XVI, Spania este, alaturi de Portugalia, principalul promotor al descoperirilor geografice, punand bazele unui intins imperiu colonial.
Intre 1810-1826 are loc emanciparea coloniilor din America Latina. In sec XIX au loc o serie de razboaie, in urma carora Spania are de suferit. Din razboiul hispano-american din 1898, Spania ramane fara Cuba, Puerto Rico, Filipine si insula Guam, cedandu-le SUA. In Spania, in 1931 au loc alegeri si Spania devine republica, iar la putere vin liberalii care introduc votul universal, separa puterea de stat si secularizeaza averile manastiresti. Spania a ramas neutra in timpul si celui de al doilea razboi mondial, dar a suferit in urma unui devastator razboi civil. Trecerea la democratie dupa moartea dictatorului Francisco Franco in 1975 si modernizarea economica rapida au pus Spania intr-o lumina buna, iar in 1986 a intrat in U.E. 
Simboluri nationale: 
Imnul: La Marcha Real (,,Marsul regal"). Imnul national spaniol este unul dintre cele mai vechi din Europa. A aparut pentru prima data in 1761 cu titlul Marcha Granadera, dar fara autor. In 1770, a fost declarat de Carlos al II-lea al Spaniei, imn national.
Drapelul: In conformitate cu articolul 4.1 al Constitutiei Spaniole din 1978, drapelul national spaniol e format din trei benzi orizontale, de culoare rosie, galbena si respectiv rosie, banda galbena fiind de doua ori mai mare decat cele rosii. In centru pe verticala si deplasata putin spre lance din punct de vedere al orizontalei se afla stema Spaniei. 
Deviza: Plus ultra
Ziua Nationala: 12 octombrie, Ziua Hispanitatii
2. COORDONATE FIZICO-GEOGRAFICE:
2.1. Suprafata tarii: 
Spania are o suprafata totala de 504,782 km dintre care 499,542 km reprezinta uscat iar apa 5,240 km .
2.2. Structura administrativ teritoriala:
Se situeaza in extremitatea vestica a Europei, intre Portugalia si Franta, fiind marginita de Marea Mediteraneana, Oceanul Nord Atlantic si Muntii Pirinei. Cuprinde 83% din Peninsula Iberica, Insulele Balneare din Mediteraneana si Canare din Atlantic. Lungimea granitelor masoara 1 917,8 km.
2.3. Configuratie teritoriala:
Teritoriul este structurat in 8 areale, suprapuse in parte provinciilor istorice, existand 17 comunitati autonome: Andalusia, Aragon, Asturias, Insulele Balneare, Tara Bascilor, Insulele Canare, Cantabria, Castlia-La Mancha, Castilia-Leon, Catalonia, Extremadura, Galicia, La Rioja, Madrid, Murcia, Navarra si Valencia.
Teritoriul este dominat de platouri inalte si de lanturi muntoase.
2.4. Climat:
- Continental-uscata in Meseta Central, 
- Atlantica in NV,
- Mediteraneana in S si E.
2.5. Resurse naturale si geografice:
o diferite tipuri de carbuni;
o minereuri de fier, de mangan, de cupru si de staniu;
o polimetale, bauxita, volfram, uraniu si mercur (fiind in primele patru tari din lume din punct de vedere al acestor zacaminte);
o fosforite, sare si saruri de potasiu (concentrate in special in regiunea Granada si nordul Spaniei).
Categoriile de teren ale Spaniei se impart in : agricol 20615000 ha (40,7%), pasuni 9563000 ha (19%), paduri 13813000 ha (27,4%).
Daca la sfarsitul anilor '70 Spania era considerata o tara agrar-industriala, marea proprietate funcciara detinand ponderea principala in structura proprietatii agricole, dupa moartea dictatorului Francisco Franco si instaurarea pe tron a regelui Juan Carlos al II-lea, Spania a intrat intr-o noua etapa a dezvoltarii sale, parcurgand aat etapele democratizarii vietii politice, cat si pe cele ale dezvoltarii industriale, mai alea dupa aderarea la Uniunea Europeana. 
Productiile agricole reprezinta o sursa de export importanta pentru economia spaniola, cele mai extinse fiind cele de grau, orz si ovaz (in zona centrala), de porumb si orez (in nordul si sudul tarii). De asemenea, deosebit de dezvoltata este cultura de legume, zarzavaturi si masline (locul II in lume in productia de masline), de bumbac, tutun, sfecla de zahar, plante citrice si, nu in ultimul rand, viticultura (cu renumitele vinuri de Xeres, Malaga, Alicante etc).
Sectorul zootehnic este deosebit de bine reprezentat in economia spaniola, in special prin cresterea si exportul de ovine, cornute mari si porcine (Galicia, Catalunia si Estremadura). Totodata, o dezvoltare impresionanta a cunoscut-o pescuitul, fapt care a condus si la neintelegeri puternice cu celelalte state membre ale Uniunii Europene.
Principalele ramuri industriale sunt:
o industria extractiva si industria usoara (tesaturi de bumbac, lana matase);
o industria siderurgica (la Bilbao, Sagunto etc.)
o industria constructoare de masini, in special de automobile, tractoare locomotive, avioane si nave (Concernele CATERPILLAR, SEAT si VOLKSWAGEN);
o industria metalurgiei neferoase (cupru,plumb, zinc, aluminiu);
o industria chimica.
Industria alimentara produce:
o vinuri;
o ulei de masline;
o conserve de fructe, legume si peste;
o gama variata de produse de carne si derivate.
Companiile spaniole exporta toata gama de produse industriale si alimentare, in statele membre si asociate Uniunii Europene, im America Latina si S.U.A.


Fisiere in arhiva (1):

  • Spania.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!