Previzualizare referat:

Extras din referat:

Cel mai mic << petec de pamant >> al fostei Iugoslavii a facut o mutare inteleapta stand departe de razboiul croato-bosniac si punand accentul pe dezvoltare.

Astazi, Slovenia este o tara bogata si linistita, un amestec profitabil intre cultura est-europeana si cea vest-europeana. Daca unele orase amintesc de gloria apusa a Imperiului Habsburgic sau a Republicii Venetiene, in Alpi turistii decopera o veselie tipica mai degraba bavarezilor.

Pana in anul 2004, Slovenia era doar un stat fost comunist - cel mai bine lansat spre o economie de piata, dar totusi un simplu stat din Estul Europei. Acum, pentru a calatori in Slovenia trebuie sa indeplinesti conditiile Schengen.

Acolo unde Slovenia se invecineaza cu Austria si Italia (pe laturile de Vest si Nord ale granitei) se gaseste Muntele Kanin, cel mai estic din Pirinei, cu un sezon de schi de sase luni pe an si care detine cea mai mare rezervatie naturala din Europa si trei dintre marile prapastii ale continentului. Centru de sporturi de iarna care functioneaza in zona emite un fel de pasaport de schi prin care turistii pot schia timp de o saptamana in oricare dintre cele trei state vecine sau in toate trei, la alegere.

Partii renumite se afla si mai la nord, langa Maribor sau in jurul capitalei, Ljubljana, pana la granita cu Ungaria.

Slovenia este destinatia ideala pentru pasionatii de alpinism sau speologie, fiind renumita pentru formatiunile geologice si pentru pesterile raspandite pe intreg teritoriul. Pesterile partial scufundate sunt atractia peisajului ce face trecerea de la capitala spre litoral.

Pestera Postojna, devenita obiectiv turistic in secolul al XIII-lea isi revendica titlul de cea mai vizitata din Europa (26 milioane de vizitatori !). In apropiere, pentru a intregi spectaculosul si ineditul zonei se poate vizita o alta pestera, Skocjan, centru al unui parc UNESCO de dimensiuni uriase.

Zona de coasta la Marea Adriatica, ingusta si transformata in rezervatie naturala, se remarca si prin cei 47 km de litoral. Atrage prin clima mediteraneana, verile cu temperaturi ridicate, compensate doar de altitudinea la care se afla cea mai mare parte din teritoriu.

La nord-vest de capitala se afla o alta zona montana Pohorije, dominata de Maribor, aceasta fiind principala regiune viticola a tarii. Maribor adaposteste in pivnitele sale cel ami vechi vin din lume, etichetat cu peste 400 de ani in urma.

Cele prezentate in aceasta scurta introducere se doresc a fi tot atatea argumente pentru a considera Slovenia o destinatie de vacanta deosebit de atractiva, cu un potential turistic inca neexploatat la maximum in tara noastra. Totodata au reprezentat si elementele decisive in alegerea temei de proiect << Slovenia, surpriza placuta a coastei dalmate >>.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Slovenia.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
7/10 (2 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
9 pagini
Imagini extrase:
8 imagini
Nr cuvinte:
2 312 cuvinte
Nr caractere:
11 996 caractere
Marime:
139.17KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Turism
Tag-uri:
turisti, obiective, servicii
Predat:
Facultatea de Management Turistic si Comercial , Universitatea Crestina "Dimitrie Cantemir" din Bucuresti
Materie:
Turism
Profesorului:
Andreea Baltaretu
Sus!