Sighisoara - Prezentare

Extras din referat Cum descarc?

1. Localizare
Municipiul Sighisoara beneficiaza de o avantajoasa pozitie geografica in partea centrala a Romaniei, fiind situat in culoarul Tarnavei Mari. Coordonatele geografice ale orasului sunt: 46o 12' 38" latitudine nordica si 24o 46' 40" longitudine estica. 
Din punct de vedere al reliefului, municipiul Sighisoara este situat intr-o zona colinara in cadrul Podisului Tarnavelor. Micromorfologia ii confera rolul de pozitie cheie pe valea Tarnavei Mari. Pe o suprafata neomogena topografic, se ridica Dealul Cetatii (475 m) de pe care "coboara" orasul, intinzandu-se dinspre N-V spre S-E.
Dealul Cetatii, pe care se afla cetatea medievala, este inconjurat de alte dealuri mai inalte, asezate ca un imens amfiteatru natural: spre Nord Dealul Garii (528 m), spre Vest Dealul Stejaris (524 m), spre Sud Dealul din Mijloc (511 - 603 m), iar spre Est Dealul Bradet (524 m).
Dispozitia vetrei orasului se face pe cateva nivele de altitudine - intre 350 m pe lunca Tarnavei Mari si 475 m pe Dealul din Mijloc.
Diferenta de inaltime in zona orasului de la nivelul Tarnavei este de aproximativ 125 m, astfel ca Dealul Cetatii domina intreaga vale din amonte a Tarnavei Mari.
2. Potentialul Turistic
In municipiul Sighisoara se opresc anual un mare numar de turisti care viziteaza in special cetatea. Din pacate, nu exista suficiente modalitati de informare pentru turistii care nu vin in grup organizat cu ghid. Muzeul ofera informatii sub forma de pliante asupra a ceea ce se poate vizita, precum si circuitul in cetate cu ghizi, dar numai la solicitarea celor care doresc acest lucru. Ar fi necesara realizarea unor harti cu traseele de vizitat din cetate si a unui punct de informare a turistilor: locuri de cazare, obiective de vizitat, unde se poate servi masa, ce se poate vizita in afara orasului Sighisoara etc.
Oferta turistica este alcatuita din Muzeul din Turnul cu Ceas, Colectia de Arme Medievale, Camera de Tortura, Biserica Manastirii, Biserica din Deal, standuri ale artistilor si artizanilor locali, restaurante cu terasele lor si casele vechi impreuna cu oferta de servicii.
De aceea este necesara functionarea cat mai eficienta a Biroului de turism, care sa puna la dispozitia turistilor informatiile solicitate si sa ofere mai mult material promotional: harti, pliante, brosuri, CD - uri, albume etc.
Tinand cont de amplasamentul orasului, de existenta cetatii medievale, ca si a teraselor care ofera petrecerea unor ore unice intr-un mediu deosebit de pitoresc, credem ca viitorul orasului Sighisoara depinde de o dezvoltare mai mare a ofertei turistice. Legatura cu agentiile de turism, conducerea eficienta de catre ghizi profesionisti si crearea unor trasee in zonele limitrofe Sighisoarei (cetatile fortificate Apold, Saschiz, Biertan, Castelul Cris, Dumbraveni, Viscri, Malancrav, etc.) vor fi punctele de referinta in dezvoltarea turistica si a orasului. In acest sens trebuie avuta in vedere curatenia zonei si cresterea calitatii la deservirea din magazinele cetatii si a orasului de jos. Ar fi de interes si dezvoltarea mestesugurilor (impletitul din materiale vegetale, olaritul, produse din lemn) caracteristice zonei si nu imprumutate sau aduse din alte tari. Trebuie pastrat aspectului medieval al cetatii si trebuie sa se evite modificarile moderne la exteriorul cladirilor, care ar schimba caracteristica de cetate unicat in tara noastra.
De asemenea in Sighisoara, de-a lungul unui an, se desfasoara o serie de festivaluri cu o puternica rezonanta pe plan national si international.
Festivalul de Arta Medievala, care are loc de obicei la sfarsitul lunii iulie, este organizat de Fundatia de Arta Medievala Sighisoara. Festivalul se doreste a fi o prezentare a Sighisoarei asa cum era ea in Evul Mediu, in cadrul acestei manfestari avand loc spectacole de muzica, dans si teatru medieval, la care sunt invitati sa participe artisti din tara si din strainatate.
Festivalul International de Muzica Academica si Cursurile muzicale de vara, organizat in prima decada a lunii august (1-10 august) de catre Fundatia "Elan" din Bucuresti, Fundatia "Pro Helvetia", Fundatia "Elan - Casa Albert" Sighisoara si Primaria 
municipiului Sighisoara. La acest festival concerteaza in fiecare an artisti romani si straini, iar la cursurile organizate participa studenti din tara si din strainatate. 
Festivalul ProEtnica, Zilele Comunitatilor Etnice in Romania se va desfasura ca de obicei in ultima saptamana a lunii august, aducand pe scena peste 800 de reprezentanti ai celor 18 comunitati etnice din Romania. Festivalul ProEtnica este organizat de Centrul Educational Interetnic pentru Tineret si reprezinta o oglinda a convietuirii multietnice de pe aceste meleaguri.
Festivalul de fanfara ,,Paul Schuller" se desfasoara in luna septembrie, in organizarea Casei de cultura.
Festivalul de muzica veche, organizat de Casa de cultura are loc in luna decembrie.
Festivalul de poezie si critica ,,Agora" este organizat de Casa de cultura.
Asezarea orasului la intersectia unor drumuri importante din tara (Brasov - Sighisoara - Tg. Mures - Cluj, Miercurea Ciuc - Odorhei - Sighisoara - Agnita -
Sibiu, Sighisoara - Medias - Sibiu) a avut ca rezultat afirmarea Sighisoarei de-a lungul secolelor ca un centru important comercial, mestesugaresc, administrativ si cultural. La acestea se adauga in ultimul timp si importanta lui ca centru turistic, avandu-se in vedere nu numai interesul pentru orasul medieval bine pastrat, ci si ca loc de plecare pentru vizitarea zonei din jurul Sighisoarei, cu obiective turistice deosebit de importante (pe langa bisericile fortificate din Biertan si Viscri, ambele incluse in patrimoniul mondial UNESCO, amintim monumentele istorice din Saschiz, Archita, Roades, Apold, Cris, Malancrav, Dumbraveni, Medias si Seleus). Orasul a avut marea sansa ca, in perioada avantului industrial, cele mai multe intreprinderi de industrie usoara sa fie amplasate in afara perimetrului orasului vechi, pe platforma industriala, unde au fost construite si majoritatea blocurilor de locuinte, astfel incat centrul vechi al orasului sa fie afectat numai in mica masura. Cetatea Sighisoara, " cea mai frumoasa si mai bine pastrata cetate oraseneasca din Transilvania", a primit de-a lungul timpului apelative ca "Perla Transilvaniei", "Margaritar al Transilvaniei", "Nurnberg transilvanean". Sighisoara este si astazi un veritabil oras-muzeu, oferind vizitatorului modern sansa de a realiza o intoarcere in timp, in atmosfera medievala de acum cateva sute de ani.


Fisiere in arhiva (1):

  • Sighisoara - Prezentare.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!