Serviciile Publice

Cuprins referat Cum descarc?

INTRODUCERE 2
SERVICIILE PUBLICE 6
Delimitari conceptuale 6
Caracteristici generale 8
-intangibilitatea 9
-inseparabilitatea 9
-variabilitatea 10
-standardizarea 10
-perisabilitatea 10
Clasificarea serviciilor publice 10
BIBLIOGRAFIE 14


Extras din referat Cum descarc?

INTRODUCERE
Serviciile destinate populatiei au in primul rand rolul de a satisface multitudinea trebuintelor oamenilor, influentand nivelul si calitatea consumului final. In acelasi timp insa, ele sunt implicate in sfera distributiei si a productiei.
Dupa natura relatiilor economice si financiare ce intervin intre prestator si beneficiar serviciile pentru populatie se clasifica in doua mari grupe si anume: servicii de piata (marfa) si servicii non-market (ne-marfa). Dupa caracteristicile beneficiarului pot fi identificate doua grupe ale serviciilor pentru populatie, si anume: servicii personale si collective (individualizate sau destinate colectivitatii in ansamblul sau). Din punct de vedere existential, serviciile de consum se structureaza in: servicii independente si servicii associate bunurilor, iar in functie de continutul activitatii pot fi: servicii cu caracter industrial sau servicii cu caracter neindustrial. Dupa nivelul de dezvoltare si importanta pentru consumul populatiei serviciile pot fi: organizate ca ramuri distincte ale economiei sau organizate ca activitati separate in interiorul unor sectoare.
Pentru analiza sincronica si diacronica a serviciilor pentru populatie se cer a fi utilizate atat sursele de informatii statistice cat si cele obtinute din cercetari directe.
Masurarea consumului de servicii al populatiei presupune parcurgerea a trei etape si anume: luarea in considerare in prima etapa a serviciilor de piata (marfa), in a doua etapa si a serviciilor ne-marfa (obtinandu-se "consumul total al populatiei") si in a treia etapa si a marjei brute a comertului cu amanuntul (obtinandu-se "consumul largit de servicii").
In tara noastra, la nivelul anilor 1999-2000, serviciile de piata reprezinta cca. 17%, consumul total de servicii are o pondere de aprox. 30%, iar consumul largit de servicii inseamna aprox. 47% din totalul cheltuielilor de consum ale gospodariilor.
Cheltuielile pentru locuinte si intretinerea acesteia, impreuna cu cheltuielile pentru transport si telecomunicatii, reprezinta cca. 60% din totalul platilor pentru servicii.
In ceea ce priveste tendinta, dupa 1990 se manifesta o evolutie fluctuanta, tendinta dominanta fiind totusi aceea de scadere (in preturi comparabile) atat pentru serviciile de piata, cat si pentru cele finantate public.
Serviciile prestate in turism si alimentatie publica reprezinta in totalul serviciilor de piata (exclusiv transporturi, posta si telecomunicatii) grupa cea mai importanta cu o pondere de 46,6% in 2000.
In ultimii ani, a inceput sa fie concurata din ce in ce mai puternic de grupa serviciilor recreative, culturale si sportive, intre care se remarca prin dinamism cele de radiodifuziune si televiziune.
O categorie de servicii, ce se adreseaza atat populatiei cat si agentilor economici o reprezinta asigurarile si reasigurarile, servicii ce sunt mai putin dezvoltate in tara noastra, dar care in tarile dezvoltate se remarca prin pondere si dinamism.
Serviciile finantate de la buget cuprind servicii publice: administrative, colective si personalizate.
Serviciile publice personalizate se refera la activitati social-culturale destinate sa asigure starea de sanatate a populatiei, educarea si ridicarea nivelului cultural-stiintific al oamenilor, crearea conditiilor pentru loisir si afirmarea personalitatii umane.


Fisiere in arhiva (1):

  • Serviciile Publice.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!