Sculpturi Baroce la Periam

Extras din referat Cum descarc?

Abstract
Localitatea Periam veche vatra romaneasca, port la Mures, amplasata in apropierea orasului Sannicolau Mare, este atestata documentar inca din anul 1330. Dispune de resurse naturale si antropice dar se remarca prin monumentele baroc repreyentate de biserica Ioan de Nepomuk precum si statuia Sfantului dar si Rastignirea.
Cuvinte cheie:
Periam, sculptura, baroc, Ioan de Nepomuk
Introducere
Barocul- concept si fenomen estetic universal cu aparitii periodice, diferentiate, se contureaza pe plan central-european in secolul XVII-lea, fiind inclus in seria categoriilor esentiale ale spiritualitatii ca si o forma mentis, pe langa clasicism si romantism constituind un tip utopic de contemplatie a existentei "un mod fundamental de-a trai si-a simti"
In ce priveste originea termenului de "baroc" dintre ipotezele elaborate, cea mai plauzibila pentru termenul adoptat in istoria artei este cea care fixeaza ideea de straniu, ciudat sau bizar, la inceput intr-o acceptiune negativa. Raspandirea prejudecatilor si a acceptiei negative legate de baroc fiind puse in legatura cu persistenta esteticii clasice, al carei rigorism compromitea conceptul de baroc inca din secolul XVII-lea cand s-a constituit dualitate : clasic= perfect; baroc= imperfect.
Desemnand la inceput un concept negativ, o nonvaloare, termenul de baroc va suferi mutatii devenind un concept pozitiv, acceptat ca atare, nemaifiindu-i constestata apartenenta la patrimoniul spiritual al umanitatii.
Elementul de baza al acestei epoci este polarizarea sentimentelor si tendintelor: pe de o parte, sentimentul de vanitas, al zadarniciei si inutilitatii lumii, pe de alta parte prin compensatie dorinta de traire senzoriala, formulata in anticul "carpe diem".
Barocul Central-European-Barocul Banatean
Arta baroca se apropie de sufletul credinciosului, reflectand chiar in conceptia lui Giulio Carlo Argan religiozitatea acestuia si nu o religiozitate a artistului. Fenomenul artistic baroc opereaza la nivelul constiintei colective cu valori simbol ce fac parte din traditia milenara a Europei centrale, reinterpretarea acestora constituind individualitatea stilului in raport cu universalismul perioadei precedente.
Epoca denumita convential baroca este cea mai bogata in expresii din intreaga civilizatie occidentala, varietatea de expresii fiind sporita de intensa circulatie a formelor, in aceasta constand "unitatea" in diversitate a artei baroce. Acest "internationalism" nefiind prin nimic contrariat de diferentele religioase care vor contrasta cu nationalismul secolului urmator, cand creatorii de valori artistice vor trai izolati in cercul stramt al culturii careia ii apartin.
Noul mod de percepere a artei intr-un spirit total diferit a adus nevoia reorganizarii invatamantului si creearea unor institutii specifice, acele "academii" in care artistii sa-si desavarseasca pregatirea, dar si loc de dezbateri teoretice.
Antagonismele politice ce dau nastere razboailor nu au reusit sa ridice o bariera de nepatruns in calea mesterilor itineranti ce calatoresc in cautarea de comenzi intrand astfel in contact cu civilizatii diferite.
Aparitia sculpturii baroce in Banatul secolului al XVIII-lea
Furnizand imagini artistice pentru discursul ideologic promovat, arta secolului al XVIII-lea in Banat se constituie intr-o varianta locala a stilului baroc, desigur cu analogii atat pe teritoriul tarii noastre, in Principate, Transilvania, cat si in zonele de unde a proliferat initial. Varietatea formelor si a continutului tematic a determinat evolutia barocului diferentiindu-se treptat in cadrul aceluiasi stil, nuante caracteristice unor anumite zone, atat de diferite de impulsul creator ce le-a dat nastere. Dar tocmai aceasta diversitate a formelor este importanta, in acest aspect sesizandu-se trasaturile ce o deosebesc de arta practicata in provinciile vecine, cu care exista un permanent contact si import de mesteri.
In toata provincia se observa o intensa activitate de modernizare concretizata prin ridicarea unor lacase de cult unde nu existau si prin adaugarea unor elemente baroce de decor la cele existente. Initiatorii si mecenatii construirii acestor edificii erau in primul rand persoane provenind din randul familiei imperiale, dar si din randul demnitarilor laici si clerici.
Aceste repere ale evolutiei provinciei Banat, odata cu anexarea la conglomeratul format de natiunile din cadrul imperiului, contureaza un fenomen de circulatie caracteristic si altor provincii cu tendinte modernizatoare.
Material si metoda
Studiul de caz s-a efectuat in localitatea Periam, scopul lui fiind identificarea unor monumente sculpturale baroce specifice,barocului rural banatean ca si resurse antropice pentru dezvoltarea si promovarea unor noi forme de turism genealogic, cultural istoric, ecumenic,ca si mijloace de agrement pentru pensiunea a carui proiect este in derulare si va constitui noul meu loc de munca.
Rezultate si discutii
Localitatea Periam, avand coordonatele 46? 05' N si 20? 87' E, se afla amplasata la intersectia Dj 682 Beba Veche -Arad cu Dj 692 Timisoara - Dn6, la 45 km de Arad, 50 Km de Timisoara.
Accesul la punctele de trecere a frontierei se face prin Sannicolau Mare - 19 km pana la punctual Cenad cu Ungaria, 38 km pana la Jimbolia - punct de trecere in Serbia si 20 km pana la Nadlac - punct de trecere cu Ungaria, prin Igris si traversarea raului Mures cu podul plutitor.
Este un important nod de cale ferata, avand acces la Timisoara, Arad, Sannicolau Mare si Lovrin.
Zona de agrement Periam - Port este un fost catun transformat in sat de vacanta, amplasat in albia Raului Mures, in Aria Protejata Lunca Muresului. Accesul spre Periam Port este asigurat pe Dc 30 la o distanta de 5,2 km, de unde se poate traversa raul Mures in judetul Arad, comuna Semlac, pe un pod plutitor.
Teritoriul administrativ al comunei cuprinde o suprafata de 6447,28 ha, din care 4701,30 arabil. Intravilanul localitatiloor este de 380,18 ha in Periam si 9,88 ha in Periam Port, deservind un numar de 1610 locuinte permannte cu 1442 gospodarii. Teritoriul administrativ al comunei Periam, se invecineaza cu urmatoarele localitati
o nord - se invecineaza cu raul Mures, granita naturala cu judetul Arad;
o est - se invecineaza cu digul transversal de compartimentare, limita cu judetul Arad, unde este amplasat teritoriul administrativ al comunei Secusigiu, localitatea Satu Mare;
o sud - est se invecineaza cu comuna Varias; 
o sud - vest se invecineaza cu comuna Pesac;
o nord - vest - se invecineaza cu comuna Sanpetru Mare.


Fisiere in arhiva (1):

  • Sculpturi Baroce la Periam.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!