Rolurile Manageriale in Turism

Extras din referat Cum descarc?

Managerii reprezinta un grup de persoane imputernicite, special pregatire, care orienteaza, coordoneaza si dirijeaza activitatea tuturor membrilor unei organizatii spre indeplinirea intocmai a obiectivelor prestabilite. Ei sunt angajatii care detin in cadrul organizatiilor functii de conducere ce implica atributii care conditioneaza derularea corespunzatoare a componentelor procesului de manA!agement: previziunea, organizarea, coordonarea, antrenarea si control -evaluarea; ei reprezinta factorii principali ai oricarui proces de conducere, influentand direct, prin activitatea si deciziile lor, actiunile si comportamentul altor persoane. 
Conceptul de "manager' sau "cadru de conducere' se regaseste in literatura de specialitate prin definiri si opinii diferite, mai ales din punctul de vedere al sferei sale de cuprindere. Astfel, specialistul american PDrucker include in"cadre' nu numai conducatorii propriu-zisi ci si specialistii si alte persoane care pot lua decizii cu influenta asupra activitatii firmei, exceptandu-i totodata pe maistri. 
P.Bolinet este de parere ca un conducator este o persoana care isi obtine rezultatele prin altii, intr-un mod asemanator, M. Parker Follet defineste managerul ca o persoana care stapaneste "arta de a determina realizarea unorscopuri cu ajutorul oamenilor'. 
A. Tabachiu considera ca orice persoana care ocupa o functie de conducere intr-o organizatie socio-economica reprezinta un cadru de conducere, indiferent de treapta ierarhica pe care se afla. 
Specialistii din tara noastra considera ca definirea managerului necesita separarea acestuia de aparatul de specialitate. Ei converg spre parerea ca managerul este reprezentat de persoana care exercita procesul de conducere in virtutea obiectivelor, competentelor si responsabilitatilor cuprinse in functia pe care o ocupa. 
Calitatea procesului de management si, implicit, a rezultatelor obtinute de o unitate economica depind intr-o masura apreciabila de conducatorul ei. Din acest punct de vedere, specialistii afirma ca nu exista firme cu rezultate bune sau rele, ci bine sau rau conduse.
Apreciind importanta decisiva a conducatorului pentru succesul firmei de afaceri, James Burnham in lucrarea "The managerial Revolution ' (publicata la New York in 1941) a impus in mod transant notiunea de manager ca vector al inovatiei si eficientei. El a definit managerii ca un grup social capabil sa organizeze o intreprindere in spirit novator si expansionist, a accentuat cu pregnanta rolul esential, dinamic al managerului performant si a pus in evidenta primatul managerial. 
Ideea de mare valoare si actualitate lansata de lucrarea lui Burnham este aceea ca orice societate are nevoie de buni manageri; numai asa economia ei poate sa prospere prin expansiune, modernitate, competitivitate si eficienta. 
In acelasi context, Alfred Chandler sustine ca firma de afaceri moderna a devenit o institutie viabila abia dupa ce"mana vizibila' a conducerii s-a dovedit a fi mai eficienta decat " mana invizibila ' a fortelor pietei in coordonarea fluxului de resurse din cadrul economiei, intreprinderile nu pot dobandi o rentabilitate durabila fara ca managerii lor sa aplice o strategie si fara a crea ierarhia de conducere capabila de a lua locul pietei de desfacere in planificarea, coordonarea si urmarirea activitatilor proprii; altfel spus, managerii decid sansele de supravietuire a firmelor. 
Managerul este in esenta liantul, catalizatorul, forta care conduce schimbarea, coordonarea si controlul intr-o organizatie. Sarcina lui este sa realizeze ambianta propice pentru ca efectul grupului sa fie orientat in sensul in care indivizii vor contribui la obiectivele grupului cu cel mai scazut volum al unor resurse (input-uri) ca: bani, timp, efort, disconfort si materiale. 
Cine sunt insa cei mai buni manageri? Aceasta este o problema a valorilor. Cei mai buni manageri fac ca lucrurile"sa mearga' cum trebuie. Am putea spune ca exista o singura functie a managementului si aceasta consta in faptul ca managerii pun lucrurile in miscare. Poate ca pare prea simplist, dar acesta este un truism. 
Misiunea managerilor intr-o organizatie este aceea de a transforma sarcinile acesteia in actiuni concrete in vederea atingerii unor obiective. Ei actioneaza pentru reducerea risipei si maximizarea eficientei, isi motiveazasubordonatii sa munceasca si muncesc cu placere si pasiune pentru organizatie, isi exercita munca de conducere fara a-si exterioriza strident prezenta, dar daca munca lor discreta nu ar fi corespunzatoare, s-ar instala haosul. 
Managerii valorosi nu sunt supraoameni, sunt pur si simplu profesionisti abili care pot determina oamenii sa munceasca. Ei sunt oameni receptivi, care actioneaza pe baza cunostintelor acumulate dintr-o varietate de surse; acestea le permit sa inteleaga lectiile trecutului si sa anticipeze viitorul.


Fisiere in arhiva (1):

  • Rolurile Manageriale in Turism.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!