Rolul Agroturismului

Extras din referat Cum descarc?

Introducere 
Fiecare al patrulea european isi petrece vacanta in mediul rural, preponderent fiind familistii din orase. Turismul cu destinatie in localitatile satesti, datorita interesului crescind din partea turistilor, devine o afacere profitabila. Aceasta afirmatie este valabila si pentru Republica Moldova. Turismul rural si agroturismul reprezinta fenomene cu o anumita vechime, care au capatat valente noi in epoca moderna. Interesul pentru agrement si refacerea potentialului fizic si psihic in mediul rural a inceput sa creasca pe la mijlocul secolului XIX, ca o reactie a stresului datorat de viata urbana si de procesul industrializarii. In prezent inetresul pentru zona rurala si pentru viata la tara si petrecerea timpului liber in acest areal a crescut, el nefiind legat de exclusivitate, de arii de exceptionala frumusete naturala sau de atractii istorice, culturale sau religioase.
In perspectiva integrarii Republicii Moldova pe piata mondiala a turismului, dezvoltarea agroturismului trebuie sa constituie una din principalele directii ale dezvoltarii rurale, rolul agroturismului fiind complex, atat aducator de venituri cat si de mentinere a echilibrului ecologic si de dezvoltare sociala, pe multiple planuri.
Actualitatea temei. Spatiul rural dintotdeauna a fost reprezentat de mediul inca nealterat, valentele traditionale spirituale, cu precadere cele etnofolclorice, viata socio-economica si mediul inconjurator. Prin aceste calitati mediul rural ofera conditii favorabile dezvoltarii agroturismului. Cu toate ca agricultura a fost prima indeletnicire a omului, forma de turism in acest domeniu este recenta. Odata cu dezvoltarea intensiva a procesului de urbanizare, stresul si poluarea devin factori nocivi tot mai prezenti in orase. Orasenii resimt din cind in cind nevoia de a se intoarce la natura si de a gasi echilibrul fizic si psihic pe care orasul nu le poate oferi. Tot mai multi turisti doresc sa cunoasca pe viu ospitalitatea, obiceiurile gastronomice, artizanatul, portul si folclorul popular, indeletnicirile si ritualurile satesti. Chiar si terapia muncii fizice este in egala masura punct de atractie. 
Desi dezvoltarea turismului rural si agrar este intens mediatizata, iar antreprenorii apreciaza aceasta forma de turism ca una din oportunitatile de dezvoltare si diversificare a afcerilor, trebuie de remarcat ca nu sunt nici pe departe valorificate eficient toate oportunitatile de care dispune Republica Moldova. Pentru impulsionarea acestui domeniu este necesar de valorificat la maxim resursele disponibile.
Actualitatea si complexitatea problemei, punctele forte si slabe care trebuie studiate in continuare au determinat alegerea temei respective.
Nivelul de cercetare stiintifica. Suportul metodologic si teoretic al tezei il constituie nemijlocit lucrarile fundamentale ale teoreticienilor de peste hotare dar si cele ale savantilor autohtoni precum: Nicolae Platon, Sfetlana Lazar, Serafim Florea, Alexandru Jolondovschi. La colectia bazei teoretice privind conceptul de agroturism, functiile si factorii de crestere a potentialului agroturistic, a fost posibila in urma studierii unor monografii ca: Agroturism organizare - eficienta de Craciun Stefan; Turism rural, Agroturism, Turism durabil, Ecoturism - Vasile Glavan; Turismul - fenomen social economic si cultural - Ionescu Ion; Dictionar de terminologie turistica - Stancioiu Aurelia Felicia. In calitate de suport metodologic a fost utilizata legislatia nationala cu privire la reglementarea activitatii in spatiul rural, anuare statistice, publicatii etc.
Scopul si obiectivele lucrarii. Scopul lucrarii consta in elaborarea bazelor teoretice pentru evidentierea rolului turismului agrar in dezvoltarea industriei locale si valorificarea resurselor turistice in mediul rural, determinarea potentialului de crestere a ramurii precum si argumentarea unor propuneri de eficientizare a utilizarii patrimoniului tarii. Reiesind din scopul propus in teza am formulat urmatoarele obiective:
1. Cercetarea literaturii specializate in tema data;
2. Studierea complexa a legislatiei ce reglementeaza activitatea in spatiul rural;
3. Analiza conceptului si notiunii de "agroturism";
4. Evidentierea factorilor care contribuie la dezvoltarea turismului agrar;
5. Examinarea formelor de organizare a agroturismului in Republica Moldova;
6. Determinarea rolului agroturismului in dezvoltarea spatiului ruralm in R.M;
7. Familiarizarea cu conceptul de dezvoltare durabila a agroturismului;
8. Cunoasterea strategiilor de dezvoltare a turismului in sectorul agrar;
9. Formularea unor recomandari si instrumente de valorificare a potentialului


Fisiere in arhiva (1):

  • Rolul Agroturismului.doc

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* Prețul este fără TVA.

Hopa sus!