Rezervatia naturala Raul Tur

Extras din referat Cum descarc?

Scopul Rezervatiei Naturale ,,Raul Tur" este protectia si conservarea habitatelor naturale si a speciilor autohtone importante sub aspect floristic si faunistic, precum si mentinerea diversitatii peisajistice.
Aria protejata este situata in partea de nord-vest a Romaniei, de-a lungul cursului inferior al raului Tur dintre lacul de acumulare de la Calinesti Oas si granita de stat cu Ungaria si Ucraina pe o suprafata de 6212 hectare.
Habitatele umede: bratele moarte, padurile de lunca, mlastinile, fanetele si pasunile umede si baltile aflate pe teritoriul rezervatiei ascund o serie de raritati ale naturii.
Societatea Carpatina Ardeleana - Satu Mare, in calitate de custode al rezervatiei naturale ,,Raul Tur" si-a asumat responsabilitatea de a asigura o stare de conservare ridicata ariei protejate si realizarea unui management durabil al resurselor naturale in colaborare cu comunitatile locale, organizatii civice si autoritati publice locale.
In bratele moarte cu apa adanca si pe portiuni de rau domoale predomina nufarul galben. In apele mai mici asociatia vegetala este alcatuita din cornaci, pestisoare, iarba broastelui, foarfeca baltii si o planta carnivora: otratelul de balta. In mediile acvatice colmatate gasim tufarisuri de rachita si zalog. In apa vegeteaza specii de rogoz si popandaci, stanjenei.
Luciile mari de apa ale helesteelor, asemanatoare unor ape naturale si asociatiile vegetale aparute au creat conditii propice de viata unor animale pe cale de disparitie, care prin modul lor de viata sunt legate de mediul acvatic. In multe dintre helestee exista specii si asociatii vegetale periclitate de disparitie, ca de exemplu stufarisuri, papurisuri si campuri de inarita. Aceste asociatii, considerate rare in Europa constituie mediul de viata pentru numeroase animale nevertebrate, in special libelule.
Asezarile umane din Campia Turului s-au format numai pe terenurile mai ridicate, neinundabile, iar terenurile agricole s-au limitat tot pe aceste ridicaturi. Prin defrisarea unei parti a padurilor de lunca au luat nastere pasuni si fanete bogate, care alcatuiesc un peisaj mozaicat de o diversitate remarcabila. Vizitand aceste localitati calatorul poate admira castele (castelul Vecsey la Livada si castelul Perenyi la Turulung) si conace (conacul Galgoczy la Micula) romantice, precum si capodoperele arhitecturii populare ale zonei. Sunt de amintit si lacasele de cult ale bisericilor istorice (bisericile reformate din Halmeu, Lazuri sau Livada construite in secolul al XV.-lea).
Zonele cu ape stagnante sunt caracterizate de paduri mlastinoase, populate cu arini si frasini. Tulpina arborilor este ridicata din apa prin prelungiri ale radacinilor, ca niste picioare. Pe aceste picioare cresc numeroase specii de ferigi si muschi. Pe arbori urca plante cataratoare ca cupa vacii, hameiul, curpenul si vita salbatica. Este un habitat mozaicat cu fanete umede de lunca bogate in flori.
Pe terenurile inundate mai rar s-au format paduri de lunca de esente tari. Speciile care o alcatuiesc sunt: stejarul, frasinul, ulmul de camp si velnisul. Sunt paduri bogate in arbusti ca sangerul, crusinul, paducelul. Primavara sunt impodobite de o varietate bogata de flori: grausori, ghiocei, brebenei, viorele, pastite albe, ghiocei bogati, branduse de primavara.
Habitatele din lunca Turului sunt vestite in primul rand datorita diversitatii faunei de pasari. Dintre cele 188 de specii de pasari gasite in zona de ses a Turului, majoritatea duc o viata legata de bratele moarte si de helestee. In padurile de lunca cuibaresc berze negre, acvile tipatoare si alte specii rare de pasari rapitoare. Pajistile umede ofera habitat de reproducere cristelului de camp si nagatului.
Potentialul turistic principal al microregiunii consta


Fisiere in arhiva (1):

  • Rezervatia naturala Raul Tur.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

www.tu-info.ro


Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!