Resurse turistice

Extras din referat

Introducere
Activitatea turistica intr-un areal este sustinuta de o serie de resurse turistice, care stau la baza crearii ofertelor tutistice si implicit a stabilirii potentialului turistic al regiunii. Exista doua tipuri de resurse turistice, naturale si antropice, precum si o categorie speciala a resurselor antropizate .
Resursele turistice actioneaza in evolutia turistica pe doua planuri : pe de-o parte prin crearea punctelor de atractie turistica, resursele in sine si pe cealalta parte in directia favorizarii sau restrictionarii dezvoltarii turismului in zona, prin modul in care caracteristicile reliefului sau conditiile naturale influenteaza modul de amplasare si dezvoltare a infrastructurii turistice.
Atractivitatea este determinata de mai multi factori, caracteristici alte elementelor naturale, dintre care se disting:
-  fizionomia: sunt mai atractive formele de relief sau alte elemente naturale care au un aspect cat mai bizar, cat mai inedit.
-  dimensiunea: cele mai atractive sunt elementele care prin grandoarea lor se impun in peisajul locului.
-  varietatea alcatuirii si genezei: prezenta unei varietati genetice determina o diversitate a formelor de relief specifice fiecarei etape.
-  gradul de individualizare: detasarea unui element in peisajul local atrage atentia mai mult asupra sa decat daca s-ar fi aflat intr-un loc in care caracteristicile sale sunt dominante in trasaturile zonei.
-  spectaculozitate: procesel creatoare spectaculoase impun o atractivitate aparte deseori prin riscurile pe care le presupun astfel de forme de turism , de exemplu cum este cazul unor vulcani celebrii care sunt in pericol de a erupe.
-  unicitate: existenta izolata a unui fenomen sau chiar singulara este un motiv de atractivitate important
-  simbol: insemnatatea istorica a unui obiectiv natural , poate atrage prin ceea ce a simbolizat el pentru o comunitate umana.
Resurse turistice naturale
Una dintre cele mai importante atractii turistice din America Cascada Niagara este un ansamblu de caderi de apa situate la granita dintre Statul New York din SUA si Provincia Ontario din Canada. Lacul Erie este legat cu Lacul Ontario prin Raul Niagara cu o diferenta de nivel de circa 58 m, cursul apei fiind despartit in doua brate de Insula Goat (Insula Caprelor). In zona nord americana cascada are o latime de de 363 m, apele cascadei cazand de la 21 m inaltime, iar in zona canadiana avand o latime de 792 m (in forma de potcoava) cu o inaltime a caderii de apa de 51 m. Cascada se afla intr-un continuu proces de eroziune, prin captarea unei parti a raului Niagara si dirijarea apei la o hidrocentrala, s-a redus debitul apei ce traverseaza cascada, diminuand din frumusetea ei, in schimb a fost incetinit procesul de eroziune. Debitul de apa atinge in medie 4.200 m/s pe an, aproape dublu decat debitul Rinului. Din anul 1880 zona este deschisa pentru turism, in 1885 Statul New York constituie partea americana ca Parcul National Cascada Niagara, iar in 1886, Canada constituie zona din partea sa deasemeni in parc national.
Paradis al Pacificului, cu simpatie numit si Statul Aloha, Hawaii este unul dintre cele 50 de state ale SUA, consacrat drept patrie a soarelui si valurilor, un loc al incantarilor exotice, destinatie cautata de surferi, un rai al lunilor de miere si locul ideal de odihna si distractie pentru milioane de oameni veniti din toate partile globului pentru a se bucura de frumusetile locurilor si de atmosfera relaxata ce domneste aici. Arhipelagul Hawaii este visul oricarui turist care iubeste soarele si ii place sa petreaca o mare parte din vacanta intins pe plaja, bucurandu-se de apele limpezi precum cristalul din jurul insulelor hawaiiene. Odata ajuns acolo turistul va trai senzatia ca a intrat intr-o alta lume, o lume de vis: caldura placuta, cerul de un albastru uluitor si apele oceanului ce scalda plajele, se imbina perfect cu primirea prietenoasa din partea localnicilor, cu binecunoscuta celebra urare Aloha si nelipsita si traditionala cununa de flori.


Fisiere in arhiva (1):

  • Resurse turistice.docx

Imagini din acest referat

Bibliografie

1. https://www.eturia.ro/statele-unite-ale-americii/calatorie
2. https://www.momondo.ro/descopera/articol/12-cele-mai-bune-locuri-de-vizitat-in-america-de-sud
3. https://ro.theplanetsworld.com/2270-best-places-to-visit-in-the-united-states-us-ny-21-ro


Ne pare rau, pe moment serviciile de acces la documente sunt suspendate.


Hopa sus!