Repere Ecoturistice in Tinutul Vrancei. Parcul Natural Putna-Vrancea

Extras din referat Cum descarc?

I N T R O D U C E R E
Situata in sudul Moldovei, Tara Vrancei sau simplu - Vrancea, cuprinde depresiunea situata intre bazinele superioare ale raurilor Putna, Zabala si Naruja, inchisa de dealurile subcarpatice si marginita spre vest de Muntii Vrancei. (Tiroiu, V. si colab., 1968)
In Tara Vrancei emotionantele file de istorie si legenda, se impletesc intr-un mod cu totul special cu trasaturile etnofolclorice caracteristice tinutului, carora le da culoare, mireasma si puritate, nestematele frumuseti ale naturii. Toate acestea, confera unicitate si maretie Vrancei, ale carei bogatii naturale, culturale, spirituale sunt deopotriva la dispozitia cercetatorilor, vizitatorilor, localnicilor si celor ce sunt interesati sa patrunda in tainele bine conservate ale tinutului.
De pe culmile unor munti nu prea inalti dar adanc framantati de istorie si de vreme, se deschide privelistea vaii Putnei pana departe, spre Dunare, drumetii fiind purtati pe cararile serpuite, printre codrii desi sau pe crestele golase.
Ca regiune geografica, izolarea perfecta a Depresiunii Vrancei, este un aspect remarcat de toti cercetatorii care s-au ocupat cu studiul Carpatilor si Subcarpatilor de Curbura. Aceasta se desfasoara pe o latime de 13Km si o lungime de 60Km, are forma unui amfiteatru cu inclinatie de la vest la est si o altitudine cuprinsa intre 600 - 800m. (Sava, J. si colab., 2007)
I. ASEZAREA FIZICO - GEOGRAFICA A TINUTULUI VRANCEI
fig.1.Harta judetului Vrancea
Judetul Vrancea (fig.1), cuprinde stravechiul pamant romanesc al Tarii Vrancei, fiind situat la distanta aproape egala de pol si ecuator. Cu o suprafata de 4.817 Kmp, se invecineaza la nord cu judetul Bacau, la vest cu teritoriul judetului Covasna, la sud - vest cu judetul Buzau, la sud - est cu Braila, la est se afla judetul Galati, iar la nord - est judetul Vaslui.
Prin Galati si Braila asigura legatura cu Marea Neagra si Delta Dunarii, prin localitatea Ojdula comunica cu Brasovul iar prin reteaua feroviara si rutiera, cu Republica Moldova, prin punctul vamal Albita - Husi.
Relieful
Relieful teritoriului Vrancea, prezinta o varietate din punct de vedere al altitudinii, al formei cat si al originii si varstei. Este dispus in trepte, ce coboara de la vest la est. Treapta cea mai inalta, vestica este alcatuita din culmi si masive muntoase izolate, cu aspect de maguri, avand altitudini cuprinse intre 900 - 1.783m, cunoscute sub denumirea de Muntii Vrancei.
Acestia, domina printr-un abrupt de 300 - 600m, un prelung uluc depresionar, compartimentat de inaltimi transversale. Fundul acestui uluc depresionar, numit uluc depresionar submontan, este fragmentat de vaile transversale ce-si au originea in regiunea muntoasa.
La Est, ulucul depresionar submontan este strajuit de un sir de culmi si masive deluroase cu inaltimi intre 600 - 1.000m, despartite intre ele prin sei inalte si vai partial si total transversale.
Planul inclinat, care face trecerea intre zona dealurilor si cea a campiei, este mai inclinat de contactul cu dealurile, unde are o inaltime cuprinsa intre 350 - 625m si mai putin inclinat, catre contactul cu campia, unde inaltimea este intre 100 - 135m. Acesta este glacisul subcarpatic.
Din punct de vedere geologic, Muntii Vrancei sunt constituiti in general din gresie (de Kliwa si Tarcau - Fusaru), din conglomerate verzi, din marne, din sisturi (menilitice, sisturi negre de Audia) si din asa numite straturi de Tisaru. Eroziunea se produce destul de intens, gratie intercalarii formatiunilor marnoase, care sunt erodate cu usurinta si ajuta la daramarea bancurilor de gresie. (Radulescu, N., Al., 2005) Privite in ansamblu, diferitele formatiuni geologice sunt dispuse in amfiteatru, suprapuse de la vest la est, cutate in cute solzi, pe alocuri formand adevarate sariaje. Contactele dintre diferitele formatiuni sunt reprezentate prin linii tectonice nete.
Tectonica tinutului Vrancei este foarte complicata, neregulata, numeroase fracturi, brazdeaza regiunea in toate directiile, dandu-i un aspect caracteristic: piscuri inalte si pante abrupte, in lungul carora unele paraie taie chei adanci. (Mihailescu, N., St., si colab., 1970)
Izvoarele sarate, demonstreaza prezenta unor puternice masive de sare in profunzime, altele la suprafata, de-a lungul Faliei Pericarpatice. Sunt de remarcat zonele Valea Sarii, Paraul Sarat, masivul de la Farcas ceea ce face ca paraiele Reghiorul si Reghiul sa fie sarate. In total, de-a lungul Faliei Pericarpatice sunt 13 masive de sare, 6 in Vrancea si 7 in Ramnicul Sarat.
Un alt aspect in legatura cu Falia Pericarpatica, este existenta emanatiilor de gaz metan (langa localitatea Andreiasu, la Focul Viu) si chiar a petrolului (in regiunea Campuri - Vizantea) care ies singure la suprafata, si ard permanent, nefiind inca exploatate (anual se acumuleaza cca 24 tone gaz metan la Focul Viu). 
In ceea ce priveste seismicitatea zonei Vrancea, se poate spune ca, activitatea seismica se datoreaza unui proces continuu si lent al acumularilor de energie. Studiile statistice facute pentru seismele intermediare puternice arata ca, intervalul de acumulare a energiei corespunzatoare este de 30 - 50 ani. Daca energia acumulata continuu s-ar elibera sub forma de seisme moderate, s-ar impiedica declansarea unor cutremure cu efecte catastrofale.


Fisiere in arhiva (1):

  • Repere Ecoturistice in Tinutul Vrancei. Parcul Natural Putna-Vrancea.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!