Propuneri de amenajare a Orașului Slănic Prahova

Referat
8/10 (1 vot)
Domeniu: Turism
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 9 în total
Cuvinte : 2117
Mărime: 22.85KB (arhivat)
Publicat de: Remus Bălan
Puncte necesare: 5

Extras din referat

Introducere ……………………………………………………………………………...2

Capitolul I ………………………………………………………………………………..3

Prezentarea oraşului Slănic Prahova…………………………………………………3

1.1 Slănic Prahova, obiective turistice………………………………………………..3

1.2 Trasee turistice…………………………………………………………………......4

Capitolul II………………………………………………………………………………..5

Amenajări existente ale oraşului Slănic Prahova……………………………………5

Capitolul III

Propuneri pentru îmbunătăţirea amenajării turistice a oraşului Slănic Prahova…7

Bibliografie……………………………………………………………………………….9

Introducere

Numele localității este strâns legat zăcământul ce este exploatat în această zonă de peste 3 secole, începuturile exploatărilor pe moșia Slănic fiind atestate documentar încă din 1688, pe Valea Verde, și din 1689 la Baia Baciului (ocnă cunoscută și ca La Mihaiu Olteanu), la momentul respectiv în proprietatea lui Mihai Cantacuzino, ce a cumpărat-o de la moșnenii ce o dețineau în devălmășie. În 1713, Mihai Cantacuzino a donat moșia Slănic și ocnele de sare Mănăstirii Colțea din București. Fără legătură cu Slănicul, dar tot legat de spătarul Mihai Cantacuzino, el este întemeietorul spitalului Colțea din București, în curtea căruia se găsește prima statuie ridicată în București (1869), statuie ce îl înfățișează pe spătar.

În cursul secolului al XVII-lea, în afară de cele două exploatări amintite mai sus, s-a mai atestat documentar o altă exploatare (ocnă) cunoscută sub numele de La Condrea, La Dorobantesti sau La Fotache, ce se găsea în josul ocnei Baia Baciului, la aproximativ 800 m (400 de stânjeni) de aceasta. Această ocnă a fost inundată de apă cu nămol.

Capitolul I

Prezentarea oraşului Slănic Prahova

Cunoscută drept cea mai mare salină din Europa, Slănic Prahova este, astăzi, una dintre importantele staşiuni balneoclimaterice din Romania, situaţa intre vaile Prahovei si Teleajenului, la circa 44 km de Ploiesti si la o altitudine de 400m .

Muntele de Sare, unic in lume, Grota Miresei, Baia Baciului, Baia Verde si Salina Unirea sunt numai cateva dintre atractiile statiunii care, potrivit documentelor, mai bine de 300 de ani a fost un important loc de exploatare al sarii.

Ca factori naturali de tratament trebuie amintita Vechea Mina de sare (Unirea), transformata in sanatoriu, la o adancime de 210 m, pentru tratamentul bolilor pulmonare intr-un microclimat de aer sărat; posibilitatea de a face băi cu ape minerale calde in cazi, bai reci in lac, aplicari de namol cald, pentru tratamente ginecologice si pentru electroterapie; izvoarele cu apa minerala (avand compusi ai calciului, clorului, sodiului, sulfului) si lacurile Baia Baciului, Baia Rosie, Baia Porcilor, Lacul Verde, cu concentratie mare de sare, sunt folosite la tratarea unor boli reumatismale. Posibilitatile de cazare sunt multiple, de la locurile in Complexul balnear pana la vile, pensiuni si gazduire in case private.

Unica in tara si in Europa, prin dimensiuni, Salina este formata din 14 camere, in forma de trapez, avand o deschidere la baza de 32 de metri, la tava, de 10 metri si o inaltime de 45 de metri. Suprafata totala este de 78.000 metri patrati iar spatiul escavat este de 2,9 milioane metri cubi de sare. Aerajul; se face pe cale naturala, iar temperatura de 12 grade Celsius este constanta tot timpul anului. Sanatoriul amenajat aici are 50 de locuri si un tratament de doua saptamani este suficient pentru pacientii cu probleme pulmonare. De asemenea, in salina sunt amenajate locuri de joaca, un teren de sport, o sala cu mese de biliard si un bufet.

1.1 Slănic Prahova, obiective turistice

Vechea mina de explorare a sarii, “Unirea”, situata la 220 m adancime gazduieste acum doua saloane folosite ca sanatariu subteran;

Cele 4 biserici de la Slanic Prahova sunt considerate adevarate monumente de arhitectura;

*Casa Popa Vutu - construita in 1800-devenita Muzeul de arta al localitatii Slanic Prahova si Casa Memoriala Nicolae Iorga;

*Muntele de Sare din incinta Strandului cu apa sarata Baia Baciului;

*Statuile lui Decebal si Traian, sculptate in sare, de artistul Iustin Nastase;

*Lacul sau Grota Miresii (425 m patrati, 20 m adancime), format in 1914, prin prabusirea unei mine de sare;

*Manastirea Crasna.

1.2 Trasee turistice

Piatra Verde se poate vedea si din centrul Slanicului, iar pentru a ajunge la aceasta cariera de piatra se trece prin Grosani si apoi pe drumul asfaltat ce leaga Slanicul de Valenii de Munte.

Preview document

Propuneri de amenajare a Orașului Slănic Prahova - Pagina 1
Propuneri de amenajare a Orașului Slănic Prahova - Pagina 2
Propuneri de amenajare a Orașului Slănic Prahova - Pagina 3
Propuneri de amenajare a Orașului Slănic Prahova - Pagina 4
Propuneri de amenajare a Orașului Slănic Prahova - Pagina 5
Propuneri de amenajare a Orașului Slănic Prahova - Pagina 6
Propuneri de amenajare a Orașului Slănic Prahova - Pagina 7
Propuneri de amenajare a Orașului Slănic Prahova - Pagina 8
Propuneri de amenajare a Orașului Slănic Prahova - Pagina 9

Conținut arhivă zip

  • Propuneri de Amenajare a Orasului Slanic Prahova.doc

Ai nevoie de altceva?