Propuneri de amenajare a Orașului Slănic Prahova

Extras din referat Cum descarc?

Introducere ..........................................................................................2
Capitolul I ............................................................................................3
Prezentarea orasului Slanic Prahova.........................................................3
1.1 Slanic Prahova, obiective turistice........................................................3
1.2 Trasee turistice.................................................................................4
Capitolul II............................................................................................5
Amenajari existente ale orasului Slanic Prahova..........................................5
Capitolul III
Propuneri pentru imbunatatirea amenajarii turistice a orasului Slanic Prahova...7
Bibliografie...........................................................................................9
Introducere 
Numele localitatii este strans legat zacamantul ce este exploatat in aceasta zona de peste 3 secole, inceputurile exploatarilor pe mosia Slanic fiind atestate documentar inca din 1688, pe Valea Verde, si din 1689 la Baia Baciului (ocna cunoscuta si ca La Mihaiu Olteanu), la momentul respectiv in proprietatea lui Mihai Cantacuzino, ce a cumparat-o de la mosnenii ce o detineau in devalmasie. In 1713, Mihai Cantacuzino a donat mosia Slanic si ocnele de sare Manastirii Coltea din Bucuresti. Fara legatura cu Slanicul, dar tot legat de spatarul Mihai Cantacuzino, el este intemeietorul spitalului Coltea din Bucuresti, in curtea caruia se gaseste prima statuie ridicata in Bucuresti (1869), statuie ce il infatiseaza pe spatar.
In cursul secolului al XVII-lea, in afara de cele doua exploatari amintite mai sus, s-a mai atestat documentar o alta exploatare (ocna) cunoscuta sub numele de La Condrea, La Dorobantesti sau La Fotache, ce se gasea in josul ocnei Baia Baciului, la aproximativ 800 m (400 de stanjeni) de aceasta. Aceasta ocna a fost inundata de apa cu namol.
Capitolul I
Prezentarea orasului Slanic Prahova
Cunoscuta drept cea mai mare salina din Europa, Slanic Prahova este, astazi, una dintre importantele stasiuni balneoclimaterice din Romania, situata intre vaile Prahovei si Teleajenului, la circa 44 km de Ploiesti si la o altitudine de 400m .
Muntele de Sare, unic in lume, Grota Miresei, Baia Baciului, Baia Verde si Salina Unirea sunt numai cateva dintre atractiile statiunii care, potrivit documentelor, mai bine de 300 de ani a fost un important loc de exploatare al sarii.
Ca factori naturali de tratament trebuie amintita Vechea Mina de sare (Unirea), transformata in sanatoriu, la o adancime de 210 m, pentru tratamentul bolilor pulmonare intr-un microclimat de aer sarat; posibilitatea de a face bai cu ape minerale calde in cazi, bai reci in lac, aplicari de namol cald, pentru tratamente ginecologice si pentru electroterapie; izvoarele cu apa minerala (avand compusi ai calciului, clorului, sodiului, sulfului) si lacurile Baia Baciului, Baia Rosie, Baia Porcilor, Lacul Verde, cu concentratie mare de sare, sunt folosite la tratarea unor boli reumatismale. Posibilitatile de cazare sunt multiple, de la locurile in Complexul balnear pana la vile, pensiuni si gazduire in case private.
Unica in tara si in Europa, prin dimensiuni, Salina este formata din 14 camere, in forma de trapez, avand o deschidere la baza de 32 de metri, la tava, de 10 metri si o inaltime de 45 de metri. Suprafata totala este de 78.000 metri patrati iar spatiul escavat este de 2,9 milioane metri cubi de sare. Aerajul; se face pe cale naturala, iar temperatura de 12 grade Celsius este constanta tot timpul anului. Sanatoriul amenajat aici are 50 de locuri si un tratament de doua saptamani este suficient pentru pacientii cu probleme pulmonare. De asemenea, in salina sunt amenajate locuri de joaca, un teren de sport, o sala cu mese de biliard si un bufet.
1.1 Slanic Prahova, obiective turistice
Vechea mina de explorare a sarii, "Unirea", situata la 220 m adancime gazduieste acum doua saloane folosite ca sanatariu subteran;
Cele 4 biserici de la Slanic Prahova sunt considerate adevarate monumente de arhitectura;
*Casa Popa Vutu - construita in 1800-devenita Muzeul de arta al localitatii Slanic Prahova si Casa Memoriala Nicolae Iorga;
*Muntele de Sare din incinta Strandului cu apa sarata Baia Baciului;
*Statuile lui Decebal si Traian, sculptate in sare, de artistul Iustin Nastase;
*Lacul sau Grota Miresii (425 m patrati, 20 m adancime), format in 1914, prin prabusirea unei mine de sare;
*Manastirea Crasna.
1.2 Trasee turistice
Piatra Verde se poate vedea si din centrul Slanicului, iar pentru a ajunge la aceasta cariera de piatra se trece prin Grosani si apoi pe drumul asfaltat ce leaga Slanicul de Valenii de Munte.


Fisiere in arhiva (1):

  • Propuneri de Amenajare a Orasului Slanic Prahova.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!