Proiecte Economice în Turism - Meteora

Referat
8/10 (1 vot)
Domeniu: Turism
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 8 în total
Cuvinte : 1937
Mărime: 1.47MB (arhivat)
Publicat de: Avram Radu Iordan
Puncte necesare: 7

Extras din referat

Meteora , Pamantul Sfant

Am ales aceasta destinatie deoarece pe langa faptul ca este o asezare monastica , constituie si cel mai important Centru Monastic Ortodox al teritoriului grecesc, dupa Muntele Athos. De asemenea, pentru cei care aleg sa viziteze aceasta destinatie, Meteora este un loc perfect si pentru desfasurarea a diferite activitati outdoor:

* alpinism pe semetele creste si roci – irezistibile pentru adevaratii pasionati de catarari si aventuri extreme;

* hiking- desi exista masini care te pot aduce pana la poalele stancilor, multi combina aceasta modalitate cu drumetiile, pentru a calca pe urmele calugarilor antici si a patrunde in atmosfera de cuviosenie si smerenie.

* river rafting si caiac canoe - pe raurile Penios si Acheloos.

Acest complex monahal se afla in partea de nord-vest a Campiei Tessaliei, in apropiere de Kalambaka, la aproape 300 m deasupra vaii.

Ca fenomen fizic si geologic este unic in lume : o formatiune ce a luat nastere datorita unui con in forma de delta, constituit din pietre de rau si namol, ce se varsau in lacul Tessalic. In urma separatiei geologice (acum 6000 de ani) a masivilor muntosi ai Olimpului si ai Ossei, apele lacului si-au croit drum prin valea Tembi, catre Marea Egee. Astfel masivul s-a scindat in pietre si uriaşe stanci compacte cu inaltimi de pana la 4000 metri.

Aproape 1000 de stanci foarte inalte rasar din pamant , precum o padure, geneza lor fiind pusa pe seama unor fenomene petrecute in perioada tertiara acum multe milioane de ani in urma (60.000.000 ani ).

Traseul de la Kalambaka (orasul de sub stanci) pana la manastiri este fermecator. In dreapta si stanga apar stanci inalte, salbatice. Pentru marturia ei crestina, istorica, arhitectonica, artistica si geografica, Meteora este recunoscuta si ocrotita de UNESCO si de alte organizatii internationale, fiind proclamata din octombrie 1995, “loc sfant, imuabil si inviolabil“, ceea ce-i asigura protectia si-i garanteaza autenticitatea.

Numele Meteora semnifica ”roci suspendate” , ”suspendat in mijlocul aerului”, “roci suspendate in inaltul cerului”.

Pe aceste stanci golase, fara vegetatie, s-a infiripat viata monahala inca din secolul al IX-lea. Pe varfurile cele mai greu accesibile, calugarii au construit manastiri de o rara frumusete, al carui numar in secolul al XV-lea atingea 24. In prezent mai exista 5 manastiri de calugari (Marele Meteor, Varlam, Sfanta Treime, Sfantul Stefan si Sfantul Nicolae) si una de maici (Russanou) care inca mai sunt functionabile, in timp ce ruinele celorlate (Sfantul Duh, Sfantul Dimitrie, Sfantul Nicolae Padova si altele) stau marturie pentru calea dificila aleasa de monahi si predestinata omului spre a atinge fericirea suprema si impacarea.

La baza lor inca se mai pot observa ramasitele pesterilor in care au locuit pustnicii inainte de constructia manastirilor.

La o altitudine de 613 m, pe cel mai inalt platou dintre stancile Meteore, se afla manastirea cea mai reprezentativa din tot ansamblul, unica in lume, ce supravegheaza intreaga campie Tessalica METEORA , purtand hramul Schimbarea la Fata. Aflata sub aripa sa ocrotitoare Manastirea Sfantul Nicolae Anapafsas (“odihnitorul ”) se afla si ea catarata pe o uriasa stanca, in timp ce Manastirea Sfanta Treime se inalta desupra unei stanci singuratice, extrem de abrupta. Manastirea Sfantul Stefan este cea mai veche din complexul monahal. Manastirea Rusannou se afla pe o stanca , accesibila datorita celor 250 de trepte de piatra , in vecinatatea uneia dintre cele mai falnice meteore.

Fondatorul celei mai mari dintre manastiri, de la marginea padurii de stanci, este Sfantul Athanasie Meteoritul care a venit de pe Muntele Athos si a sihastrit aici in jurul anului 1344 impreuna cu 14 calugari. Alungat de pe Muntele Athos din cauza piratilor, calugarul Athanasie se adaposteste intre hotarele fostei Vechii Valahii (prima mare asezare politica romaneasca din Sudul Dunarii.) Dupa care impreuna cu cei 14 adepti incepe munca titanica de a construi Marea Meteora. Tot un membru al dinastiei stapanitoare din Marea Valahie, Ioan Cantacuzino, a inaltat si Manastirea “Sfantul Stefan”.

Fresca interioara, de mare calitate artistica, apartine scolii cretane, in prezent interiorul si obiectele bisericesti sunt foarte bine intretinute si restaurate. In secolele XVI-XVIII manastirea numara pina la 300 de monahi si eremiti. 23 de ani a durat doar procesul de urcare a materialelor de constructie, cu ajutorul unui scripete atarnat pe terasa de pe muchia stancii. Biserica Centrala, inchinata Schimbarii la Fata a lui Hristos are 42 de metri lungime si 24 inaltime.

Preview document

Proiecte Economice în Turism - Meteora - Pagina 1
Proiecte Economice în Turism - Meteora - Pagina 2
Proiecte Economice în Turism - Meteora - Pagina 3
Proiecte Economice în Turism - Meteora - Pagina 4
Proiecte Economice în Turism - Meteora - Pagina 5
Proiecte Economice în Turism - Meteora - Pagina 6
Proiecte Economice în Turism - Meteora - Pagina 7
Proiecte Economice în Turism - Meteora - Pagina 8

Conținut arhivă zip

  • Proiecte Economice in Turism - Meteora.doc

Alții au mai descărcat și

Turismul rural în comuna Bran

Turismul rural, ecologic si cultural în comuna Bran Pe baza experienteiternationale si a practicilor întâlnite în ultimii ani, în România sunt...

Serviciile în Turism

Turismul reprezinta astazi, prin continutul si rolul sau, un domeniu distinct de activitate, o componenta de prima importanta a vietii economice...

Hotelurile Hilton

Hilton Hhonors Worldwide : Razboiul loialitatii Hotelurile Hilton privesc cele mai frecvente programe ale oaspetilor ca cel mai important...

Turism Rural

1.Itroducere in TRChiar dacă o definiţie a turismului rural ar putea părea ca fiind foarte simplă – acea formă de turism practicată în spaţiile...

Te-ar putea interesa și

Turismul Cultural în România și Oltenia de Nord

INTRODUCERE Turismul în zone rurale, complementar altor f 616d311g orme de turism, contri¬buie la sustinerea acestuia, oferindu-i conditiile...

Potentialul Turistic și Valorificarea Acestuia în Judetul Prahova

CUVÂNT ÎNAINTE Într-o zi, ne-am hotărât să lăsăm în urmă agitatia orasului si să ne amintim cât de bine este să străbatem poteci, păduri, să facem...

Fosforitele

FOSFORITELE INTRODUCERE 1. Definitie – Fosforitele sunt roci cu continuturi în compusi fosfatici de peste 5-10%, având origine diferita: biogena,...

Ai nevoie de altceva?