Proiecte Economice in Turism - Meteora

Extras din referat Cum descarc?

Meteora , Pamantul Sfant
Am ales aceasta destinatie deoarece pe langa faptul ca este o asezare monastica , constituie si cel mai important Centru Monastic Ortodox al teritoriului grecesc, dupa Muntele Athos. De asemenea, pentru cei care aleg sa viziteze aceasta destinatie, Meteora este un loc perfect si pentru desfasurarea a diferite activitati outdoor:
* alpinism pe semetele creste si roci - irezistibile pentru adevaratii pasionati de catarari si aventuri extreme;
* hiking- desi exista masini care te pot aduce pana la poalele stancilor, multi combina aceasta modalitate cu drumetiile, pentru a calca pe urmele calugarilor antici si a patrunde in atmosfera de cuviosenie si smerenie.
* river rafting si caiac canoe - pe raurile Penios si Acheloos.
Acest complex monahal se afla in partea de nord-vest a Campiei Tessaliei, in apropiere de Kalambaka, la aproape 300 m deasupra vaii. 
Ca fenomen fizic si geologic este unic in lume : o formatiune ce a luat nastere datorita unui con in forma de delta, constituit din pietre de rau si namol, ce se varsau in lacul Tessalic. In urma separatiei geologice (acum 6000 de ani) a masivilor muntosi ai Olimpului si ai Ossei, apele lacului si-au croit drum prin valea Tembi, catre Marea Egee. Astfel masivul s-a scindat in pietre si uriase stanci compacte cu inaltimi de pana la 4000 metri.
Aproape 1000 de stanci foarte inalte rasar din pamant , precum o padure, geneza lor fiind pusa pe seama unor fenomene petrecute in perioada tertiara acum multe milioane de ani in urma (60.000.000 ani ).
Traseul de la Kalambaka (orasul de sub stanci) pana la manastiri este fermecator. In dreapta si stanga apar stanci inalte, salbatice. Pentru marturia ei crestina, istorica, arhitectonica, artistica si geografica, Meteora este recunoscuta si ocrotita de UNESCO si de alte organizatii internationale, fiind proclamata din octombrie 1995, "loc sfant, imuabil si inviolabil", ceea ce-i asigura protectia si-i garanteaza autenticitatea.
Numele Meteora semnifica "roci suspendate" , "suspendat in mijlocul aerului", "roci suspendate in inaltul cerului".
Pe aceste stanci golase, fara vegetatie, s-a infiripat viata monahala inca din secolul al IX-lea. Pe varfurile cele mai greu accesibile, calugarii au construit manastiri de o rara frumusete, al carui numar in secolul al XV-lea atingea 24. In prezent mai exista 5 manastiri de calugari (Marele Meteor, Varlam, Sfanta Treime, Sfantul Stefan si Sfantul Nicolae) si una de maici (Russanou) care inca mai sunt functionabile, in timp ce ruinele celorlate (Sfantul Duh, Sfantul Dimitrie, Sfantul Nicolae Padova si altele) stau marturie pentru calea dificila aleasa de monahi si predestinata omului spre a atinge fericirea suprema si impacarea.
La baza lor inca se mai pot observa ramasitele pesterilor in care au locuit pustnicii inainte de constructia manastirilor.
La o altitudine de 613 m, pe cel mai inalt platou dintre stancile Meteore, se afla manastirea cea mai reprezentativa din tot ansamblul, unica in lume, ce supravegheaza intreaga campie Tessalica METEORA , purtand hramul Schimbarea la Fata. Aflata sub aripa sa ocrotitoare Manastirea Sfantul Nicolae Anapafsas ("odihnitorul ") se afla si ea catarata pe o uriasa stanca, in timp ce Manastirea Sfanta Treime se inalta desupra unei stanci singuratice, extrem de abrupta. Manastirea Sfantul Stefan este cea mai veche din complexul monahal. Manastirea Rusannou se afla pe o stanca , accesibila datorita celor 250 de trepte de piatra , in vecinatatea uneia dintre cele mai falnice meteore.
Fondatorul celei mai mari dintre manastiri, de la marginea padurii de stanci, este Sfantul Athanasie Meteoritul care a venit de pe Muntele Athos si a sihastrit aici in jurul anului 1344 impreuna cu 14 calugari. Alungat de pe Muntele Athos din cauza piratilor, calugarul Athanasie se adaposteste intre hotarele fostei Vechii Valahii (prima mare asezare politica romaneasca din Sudul Dunarii.) Dupa care impreuna cu cei 14 adepti incepe munca titanica de a construi Marea Meteora. Tot un membru al dinastiei stapanitoare din Marea Valahie, Ioan Cantacuzino, a inaltat si Manastirea "Sfantul Stefan".
Fresca interioara, de mare calitate artistica, apartine scolii cretane, in prezent interiorul si obiectele bisericesti sunt foarte bine intretinute si restaurate. In secolele XVI-XVIII manastirea numara pina la 300 de monahi si eremiti. 23 de ani a durat doar procesul de urcare a materialelor de constructie, cu ajutorul unui scripete atarnat pe terasa de pe muchia stancii. Biserica Centrala, inchinata Schimbarii la Fata a lui Hristos are 42 de metri lungime si 24 inaltime.


Fisiere in arhiva (1):

  • Proiecte Economice in Turism - Meteora.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!