Cuprins
- I. Alegerea tipului de program turistic
- 1.1 Titlul programului turistic
- 1.2 Tara de desfasurare
- • Tipul de program turistic
- 1.3 Piata tinta
- II. Modalitati de acordare a programului de vacanta
- 2.1 Transportul
- 2.2 Cazarea
- 2.3 Alimentatia
- • Gastronomia
- 2.4 Agrementul-Obiective turistice
- Concluzii
- III. Analiza de pret
- IV. Modalitati de promovare a produsului turistic
Extras din referat
I. Despre Turcia...
Turcia este una dintre cele 10 destinatii de top din lume, vizitata anual de peste 23 de milioane de turisti. Cu iesire la 4 mari (M. Neagra, M. Marmara, M. Egee si M. Mediterana), Turcia are 8.400 km de tarmuri, unde sunt amplasate statiuni pitoresti : Kusadasi, Bodrum, Marmaris, Fethiye (M. Egee), Antalya, Alanya (M. Mediterana).
Turcia abunda in obiective istorice si culturale apartinand civilizatiilor care i-au marcat istoria de 25.000 de ani : hititi, greci, romani, bizantini, otomani.
Capitala Turciei Ankara, este o aglomerare urbana in mijlocul stepei Anatoliene. Este foarte diferita de orasul otoman, Angora, care fusese intemeiat mai inainte aici, un loc foarte linistit, celebru peste tot in lume pentru puloverele sale moi, tricotate cu lana moale a caprelor. Exista cateva puncte de atractie care sa faca sa merite o vizita.
Istambul este unul dintre orasele cele mai romantice din Turcia. Istoria sa este veche si duce pana in trecutul indepartat presarat cu vestigiile culturilor bizantina si otomana. Astazi a devenit capitala culturala a Turciei, poti admira moschee care sunt prin arhitectura lor expresia pietatii islamice, poti arunca o privire in haremul sultanului ori sa vanezi chilipiruri in marele bazar.
Perioada cea mai propice unei excursii in Istambul este din aprilie pana in iunie si din septembrie pana in octombrie, de regula in perioada primaverii si toamna. Temperatura este blanda, intre 16 si 25 grade Celsius, umiditatea nu este foarte scazuta si ceeea ce este cel mai important, nu persista o aglomeratie intensa formata din roiuri de turisti, ca vara, iar lunile de iarna, din noiembrie pana in februarie au cele mai multe precipitatii.
Gastronomia turceasca este vestita in intreaga lume si se bazeaza pe o mare varietate de legume si fructe, pe carnea de miel, vita, pasare, peste si fructe de mare si pe multe mirodenii.
Dulciurile traditionale sunt multe si gustoase, iar vinurile locale satisfac toate gusturile.
Infrastructura este moderna, cu autostrazi si sosele bine intretinute, transportul interurban este asigurat de o retea vasta de autobuze de ultima generatie, transportul maritim este foarte dezvoltat (catamaran, ferry-boat, nave de pasageri), iar aeroporturile numeroase asigura legaturi aeriene rapide cu toate zonele turistice.
Posibilitatile de cumparaturi sunt extrem de bogate, printre cele mai cautate produse autohtone aflandu-se cele din piele si bumbac, carpetele si covoarele anatoliene, bijuterii din aur, dulciurile si bauturile locale, uleiul de masline si produsele cosmetice pe baza de ulei de masline, artizanat. Turcii sunt ospitalieri, prietenosi si se straduiesc sa presteze servicii de calitate.
De ce am ales Turcia ca destinatie turistica?
Pentru ca este o tara pe gustul si buzunarele oricui, care va impresiona prin varietatea si farmecul peisajelor, dar si prin ospitalitatea locuitorilor sai, dispusi oricand sa ofere un zambet cald si un ceai fierbinte - Turkish Tea.
Informatii utile
● Fusul orar: Ora locala in Turcia este aceasi cu a Romaniei.
● Viza: Cetatenii romani au fost nevoiti pana anul trecut (2009) sa plateasca viza de intrare in tara, care se obtinea usor la punctele de frontiera si costa 15 euro/persoana. Insa, din 2010, s-a scos viza obligatorie, iar turistii pot intra in Turcia doar pe baza de pasaport. Documente necesare calatoriei- pasaport valabil cel putin 6 luni de la data intoarcerii in tara.
● Moneda locala este lira turceasca (TRY). 1 lira = 0.46 euro (1 euro = 2.12 TRY)
● Bacsisul este un obicei repectat in restaurante (10%), in hoteluri - pentru cameriste, receptioniste, pentru soferii de autobuz. Soferii de taxi nu asteapta, in mod normal, bacsis.
● Apa de la robinet nu este recomandata pentru consum, asadar beti numai apa imbuteliata. Majoritatea hotelurilor va vor asigura sticle de apa, dar contra cost si numai la cerere. Pretul acestora este intre 0.50 si 1 TRY.
De ce am ales Kusadasi?
Pentru ca este o zona geografica plina de splendoare si istorie, cu o varietate de tipuri de agrement, dar mai ales accesibila ca pret, destinata atat tinerilor, cat si celor de varsta a doua sau a treia.
Am ales o vacanta in Kusadasi, nu numai pentru renumita baie de soare, spectaculoasele moschee sau pentru deliciosul kebab, ci si pentru scufundari, serile de dans cu cadane, excursiile safari cu jeep-ul, climatul bland, parcurile acvatice. Toate aceste lucruri promoveaza statiunea Kusadasi drept o destinatie de vacanta ideala, atat pentru cei veniti singuri, cat si pentru cupluri, familii, pensionari, copii.
Bibliografie
Stanciulescu, Gabriela, Managementul operatiunilor de turism; Ed. All Beck; Bucuresti, 2003;
Stanciulescu, Gabriela, Managementul agentiei de turism; Ed. ASE; Bucuresti, 2005;
http://www.infinitytravel.ro
http://olteniatour.ro/kusadasi.htm
http://www.kusadasi.biz/info/guide/beaches/down-town
http://www.kusadasi.biz/ephesus/library.html
http://www.turistik.ro/turcia/kusadasi
http://www.iturism.ro/vezifoto.php?album=kusadasi&id=674
http://amfostacolo.ro/harta-turcia__1/megee-kus-bod-mar-fet__3/kusadasi__6/
http://www.christiantour.ro/oferte/oferte-kusadasi
http://www.flippertour.ro/
http://www.info-ghid.com/id40-arta-si-cultura-1.html
http://www.euro-turism.ro/tag/kusadasi/
Preview document
Conținut arhivă zip
- Program Turistic - Kusadasi Turcia.doc