Produsele alimentare tradiționale

Extras din referat Cum descarc?

Introducere
Lucrarea de fata isi propune sa abordeze o tema de actualitate atat in turismul romanesc, cat si pe plan gastronomic. Aceasta abordeaza o tema generala, produsele alimentare traditionale, care constituie o importanta componenta a patrimoniului national romanesc, dar si un segment al pietei marfurilor alimentare in continua dezvoltare. 
Romania are un potential foarte mare de a accesa pietele globale, mai ales in conditiile constituirii unor asociatii puternice ale producatorilor in domeniu. Produsele alimentare traditionale sunt un element esential in dezvoltarea industriei alimentare din mediul rural. Satul este, in mod firesc, asociat cu traditia, iar alimentele adera la aceasta traditie care impune un mod arhaic de productie, ingrediente locale cat mai naturale, dar si o reteta traditionala, parte a specificului culinar local.
Fig.1: Produs traditional atestat
I.Ce sunt produsele alimentare traditionale?
I.1. Definitie
Produsele alimentare traditionale reprezinta o categorie aparte de produse care trebuie sa raspunda unor exigente manifestate de consumatori mai ales in ceea ce priveste siguranta alimentara si valoarea nutritiva. Principala calitate a produselor traditionale, alaturi de asigurarea subzistentei producatorilor, este de valorificare a materiilor prime locale. Retetele in general simple, bazate pe cateva ingrediente procesate uneori la fel de simplu, devin produse de calitate, apreciate de consumatori. 
Conceptul de produs traditional a inregistrat de-a lungul timpului modificari semnificative, termenii si definitiile folosite adaptandu-se permanent la realitatile pietei, dar reliefiand, practic, intotdeauna ca trasatura lor de baza, care le distinge in mod clar de alte produse similare apartinand aceleiasi categorii, deriva din identificarea lor cu un anumit specific local, national. 
In conformitate cu legislatia Romaniei, acesti termeni se definesc dupa cum urmeaza:
a) Produs traditional - trebuie sa fie obtinut din materii prime traditionale, sa prezinte o compozitie traditionala sau un mod de productie si/sau de prelucrare care reflecta un procedeu tehnologic de productie si/sau de prelucrare traditional si care se distinge in mod clar de alte produse similare apartinand aceleiasi categorii;
b) Traditionalitatea - elementul sau ansamblul de elemente prin care un produs se distinge in mod clar de alte produse similare apartinand aceleiasi categorii; traditionalitatea nu poate sa se limiteze la o compozitie calitativa sau cantitativa ori la un mod de productie stabilit printr-o reglementare comunitara sau nationala ori prin standarde voluntare; totusi aceasta regula nu se aplica daca reglementarea sau standardul respectiv a fost stabilit in vederea definirii traditionalitatii unui produs.
I.2. Specialitatile traditionale garantate
La nivelul Uniunii Europene, problematica privind specialitatile traditionale garantate este reglementata printr-o serie de regulamente care constituie un cadru bine definit, care are scopul de a-i ajuta pe producatorii de produse agricole si alimentare in vederea cumparatorilor si consumatorilor cu privire la caracteristicile produselor respective, asigurand astfel: 
a) Concurenta loiala pentru fermierii si producatorii de produse agricole elementare cu caracteristici si proprietati, care ofera valoare adaugata
b) Punerea la dispozitia consumatorilor de informatii coerente referitoare la produse
c) Respectarea drepturilor de proprietate intelectuala 
d) Integritatea pietei interne.
Obiectivul specific al sistemului din domeniul calitatii produselor agricole si alimentare referitor la specialitatile traditionale garantate este de a-i ajuta pe producatorii de produse traditionale sa-i informeze pe consumatori cu privire la proprietatile produselor care ofera valoare adaugata.


Fisiere in arhiva (1):

  • Produsele alimentare traditionale.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Bibliografie

BOBE, M., POPESCU, D.V., Marfuri alimentare- Implicatii operationale in business, Ed. A.S.E., Bucuresti, 2015
Mihai Ielenicz, Laura Comanescu, Romania Potential Turistic, Editura Universitara, Bucuresti, 2009
Accesat la data de 23.10.2018:
http://madr.ro/docs/dezvoltare-rurala/rndr/buletine-tematice/PT38.pdf
https://www.lumeasatului.ro/articole-revista/actualitate/4746-cate-produse-traditionale-are-romania.html
http://www.dadris.ro/licetra.html
https://stirileprotv.ro/stiri/social/romania-are-doar-trei-produse-traditionale-recunoscute-la-nivel-european-care-sunt-cele-de-pe-lista-de-asteptare.html


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!