Prezentarea unui Produs Turistic Rural - Pensiunea Turistica - Casa Olguta

Extras din referat Cum descarc?

Prezentarea ideii si a elementului de noutate
Stresul citadin indeamna tot mai mult pe locuitorii marilor orase sa evedeze pentru a regasi, fie si pentru cateva zile, frumusetea si maretia naturii, linistea patriarhala in locuri mai ferite de trepidenta civilizatiei urbana.
Pentru a cunoaste cu adevarat Romania, pentru a se descoperi bogatia peisejelor si patrimoniul cultural, pentru a se intalni locuitorii sai cu modul lor de viata cu traditiile si obiceiurile lor, exista o singura posibilitate:vacanta la tara.
Pensiunile agroturistice raspandite pe intreg teritoriu tarii practica un turism organizat, oamenii fiind recunoscuti pentru ospitalitatea lor. Produsul turistic rural este destinat satisfacerii nevoii de reintoarcere la origine, de redescoperire a naturii, a linistii si comorii spatiului rural: etnografie, folclor, traditii mestesugaresti, activitati agricole.
Meleagurile atat de frumoase ale Scheii, cu zone de campie, dealuri si podisuri, cu o bogata retea hidrografica si insemnate resurse de piatra au oferit inca din timpurile stravechi conditii prielnice de viata comunitatii umane, asigurandu-le cele necesere dezvoltarii economice si sociale pana in zilele noastre.
Prezenta in aceasta zona a omului inca din zorile istoriei este atestata de numeroase urme materiale scoase la iveala de cercetarile arheologice sau gasita intamplator, fie din epoca pietrei cioplite si slefuite, fie a metalurgiei bronzului si fierului.
In urma sapaturilor arhelogice din aceasta zona s-au gasit morminte ce apartin culturii amforelor sferice care si-au dezvoltat existenta pe parcursul perioadei de trecere de la neolitic la bronz, aprox. 2500 de ani i.e.n, precum si cereamica apartinand Culturii Cucuteni.
Toate acestea demonstreaza ca meleagurile nu au fost pustii, ci au fost locuite dintotdeauna. Trecutul se pierde treptat in negura vremurilor. Cu cat ne intoarcem spre el mai atenti gasim tot mai multe dovezi care imbogatesc tezaurul istoric.
Turistii care doresc sa cunoasca traditiile rurale, cultura si natura, sa poata practica sportul si drumetia, sa li se ofere produse si specialitati regionale vor opta pentru petrcerea clipelor de relaxare in mediul rural, la pensiunea "CASA OLGUTA",din comuna Scheia.
Descrierea potentialului zonei
Numelui satului are rezonanta istorica, s-a crezut a fi legat de ctitoria fugara a domnitorului Vasile Lupu. Referitor la nume, se pare ca provine dintr-un antroponim si anume de la numele unei stapane de sate si mosii din zona pe nume de Ana Scheuca, fiica lui Ion Movila, din a doua casatorie cu Maria, fiica lui Petru Rares.
Comuna Scheia este componenta a judetului Iasi, fiind situata in partea de sud a acestuia, in subunitatea cea mai nordica din Podisul Barladului, incadrata in Podisul Central Moldovenesc si bazinul hidrografic al Stavnicului, la 30 kilometri spre sud de abruptul coastei Iasilor. La intrarea in comuna Scheia, pe partea dreapta se afla cariera "Zupaita", iar la nord se afla un alt punct important din punct de vedere geologic, dealul Fundul Muncelului. Deasupra dealului se intinde un podis neted ca o masa, cu margini necuprinse de puterea ochilor. Drept la mijloc se ridica Movila lui Faur de straja, dar care nu se vede din sat, doar daca te urci pe muchia dealului. Aceasta movila nu a rasarit din cutremur, ci a fost "ridicata cu sodoare, oftat si zdrobire de oase de bastinasii acestor meleaguri" inca mult inainte de vremea Mariei Sale Stefan cel Mare si Sfant.
Este incontestabil faptul ca acest spatiu din partea sud-estica a Stavnicului si partea norvestica a raului Rebricea a fost locuit neintrerupt din vremuri imemoriale. Marturie sunt descoperirile din zonele Movila lui Faur, Dealul Muncelul, Humaria, Cierul lui Ignat, Floresti, Zupaita, Promoroace, Cioate, Cojorarita.
Existenta carierilor de pietra in aceasta comuna, a dus la dezvoltarea ei, iar maiestrie pietrarilor de aici a trecut de mult peste hotarele Moldovei. Piatra extrasa din aceste cariere a servit la construirea unor importante monumente ale arhitecturii feudale. Despre aceasta vorbesc zisurile inegrite ale bisericii Trei Ierarhi din Iasi, zidita de Vasile Lupu, monumental Leilor din Gradina Copou a Iasului a carui obelist este un bloc de piatra din Scheia inalt de 1,69m construit in 1841, apoi lucrarile executate la cladirile Universitatii Al.I.Cuza si Mitropoliei din Iasi, pietrele funerare ale cimitirului evreiesc sau din alte cimitire ale Iasului si ale altor localitati rurale.
Avand in vedere pozitia geografica comuna Scheia prezinta sub aspect geomorfologic o serie de trasaturi specifice:predominarea reliefului fluvio-denudational, intensitatea mare a proceselor geomorfologice actuale, existenta vailor de diferite tipuri.
Dintre elemente de atractie pentru turisti putem aminti:
- Biserica "M. Mc. Sfantul Gheorghe- ctitorie a lui Vasile Lupu din anul 1650. Biserica are forma de nava prevazuta in interior cu trei cupole din lemn de stejar si brad, cu baza octogonala, fiind zugravita cu stele de bronz galben. Cel mai important obiect de inventar este catapeteasma , donata de Vasile Lupu. Aceasta prezinta sculptura in lemn de o oarecare valoare istorica si artistica, executata in anul ctitoriei de un mester al carui nume a ramas necunoscut. Este vopsita in stil neobizantin, insa se pare ca a fost restaurata in decursul timpului pentru ca se observa suprapuneri de culori deosebite, mai ales la ramele icoanelor.
Biserica nu este inzestrata cu obiecte pretioase si nici nu are un inventar bogat de obiecte de cult, dar poseda tot necesarul pentru desfasurarea slujbelor religioase. Dintre obiectele mai de valoare se remarca icoanele proorocilor din catapeteasma, care par a fi din perioada constructiei, alte icoane, panza pe lemn din secolele XVIII si XIX, clopotul cu inscriptia ,,Ghenar 27... Nastas Negre bas ceaus zavod Nijninovgorod", o cruce din lemn imbracata in metal alb din 1851, carti din veacul XVIII si XIX in slavona si chirilica, o Evanghelie de la 1835, 12 Minee lunare din 1845 si altele.
In jurul bisericii se afla cimitirul care fiinteaza din aceeasi perioada. Aici se gasesc sculptate pe pietrele funerare mai vechi motive florale, zoomorfe, cosmice si biblice care au fost preluate de mesterii populari ai locului si sunt folosite si astazi: rozete, flori, struguri, pasari, soarele si luna, Miorita, Adam si Eva, etc. Biserica ,,Sfantul M. Mc.Gheorghe", daca nu impresioneaza prin valoarea artistica a podoabelor sale, atesta totusi o realitate istorica a acestor locuri pitoresti, mai ales prin faptul ca a strans in jurul sau aceasta comunitate umana,"ca pe puii de lastun sub streasina casei". Silueta ei de pe botul de deal al Humariei, acea oaza de liniste, de meditatie si de atmosfera pioasa, e ascunsa acum de umbra copacilor seculari ce o inconjoara si pare o pasare zburatacita si catarata semet nu departe de Movila lui Faur, si ea un simbol al acestor meleaguri.


Fisiere in arhiva (1):

  • Prezentarea unui Produs Turistic Rural - Pensiunea Turistica - Casa Olguta.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!