Prezentarea Stațiunii Eforie Nord

Extras din referat Cum descarc?

Eforie Nord este o statiune balneoclimaterica permanenta (6 - 20 m altitudine),situata la 14 km sud de Constanta, pe fasia litorala dintre Lacul Techirghiol si Marea Neagra. 
Temperaturile zonei sunt mult moderate de prezenta marii, imens rezervor al inertiei termice, domolind astfel caldura excesiva din timpul verii si ridicand temperatura medie in timpul iernii. Astfel, temperatura medie anuala este de 11,1? C. Precipitatiile atmosferice sunt sub nivelul de 398 litri/mp de apape an, ceea ce face din acest tinut zona cea mai putin ploioasa a tarii. Orientarea catre rasarit asigura o medie de 300 de ore de soare pe luna vara si 2189 ore de soare anual, deci cu mult peste limita localitatilor din Europa, situate la aceeasi altitudine.
Atmosfera este intens aerosolizata, cu aeroioni negativi, benefici pentru sanatate.
Apa Marii Negre are o concentratie de 15,5 grame la litru de saruri minerale. Marea este completata de o plaja generoasa, lipsita complet de maree, ceea ce mentine in bune conditiuni nisipul fin de pe plaja de pe fundul marii. Lipsa stancilor si a unei faune marine primejdioase (rechini, pesti periculosi) face din litoralul Eforiei un loc ideal pentru practicarea turismului. Temperatura apei marii are o medie de +20?C vara si de - 0,9? C iarna.
Statiunea si-a inceput activitatea in 1894, cand Eforia Spitalelor Civile din Bucuresti a construit aici un sanatoriu. A doua statiune a litoralului (ca marime), Eforie Nord este renumita in toata Europa datorita tratamentelor cu factorii naturali existenti aici. Cele doua baze de tratament cu functionare permanenta poseda instalatii pentru bai calde (cu apa sarata concentrata provenita din Lacul Techirghiol sau din mare), instalatii pentru impachetari calde cu namol, instalatii pentru tratament ginecologic. 
Farmecul marelui parc natural in care este situata statiunea, frumoasa plaja (3 km lungime si latimi ce ajung la 100 m), terenurile de sport, piscinele, accesoriile pentru activitati nautice confera statiunii o atmosfera originala.
In Eforie Nord factorii de cura naturala sunt: 
- clima marina excitanta 
- apa marii care este clorata, sulfatata, sodica, magnezica, hipotonica (mineralizare medie 15,gr.). Plajele au un nisip fin si sunt amenajate pentru helioterapie si talasoterapie.
Cai de acces: feroviare (gara Eforie Nord, pe linia Bucuresti - Constanta - Mangalia); rutiere (DN 39 - E 87 de la Mangalia sau Constanta, E 60 spre Constanta, pe la Giurgeni - Vadul Oii, DN 3 de la Calarasi); aeriene (aeroportul international Mihail Kogalniceanu); maritime.
Accesul in statiune se poate face cu microbuze din gara Constanta- tarif:20.000 - 25.000 lei/pers sau cu taxiul- tarif: 9.900 - 17.820 lei/km.
Excursii
Pesterile de la Gura Dobrogei - rezervatie complexa (speologica, paleontologica, geologica, faunistica) situata langa comunele Limanu si Targusor. Rezervatia este formata din trei pesteri: Limanu, Liliecilor si La Adam.
Rezervatii : dunele litorale de la Agigea, canaralele de la Harsova, Canaraua Fetii la sud de lacul Oltina, Padurea Hagieni, intre Hagieni si Albesti.
Podgoria Murfatlar : mare centru de vinificatie si importanta statiune de cercetari hortiviticole. Vinurile obtinute aici au fost distinse cu numeroase medalii in tara si in strainatate. Aici, intr-o ambianta deosebita , se pot organiza degustari de vinuri.
Turul litoralului Marii Negre: intre Navodari si Mangalia se intinde o salba de statiuni care raspund tuturor varstelor si gusturilor : Mamaia, Eforie Nord, Eforie Sud, Costinesti, Techirghiol, Olimp, Neptun, Jupiter, Cap Aurora, Venus, Saturn, Mangalia, 2 Mai, Vama Veche. Ambianta deosebit de agreabila, eleganta si distinctia hotelurilor, posibilitatile diverse de agrement transforma statiunile in adevarate oaze de relaxare.
Delta Dunarii: datorita importantei sale stiintifice si peisagistice, acest imens "laborator" geologic si biologic, unde totul se afla in continua prefacere, a fost inclus de catre UNESCO in cadrul rezervatiilor biosferei. Fauna Deltei Dunarii este un vast mozaic de specii, fara egal in Europa si chiar cu unicate mondiale. Dintre centrele turistice ale Deltei Dunarii amintim: Malic (cu amenajari pentru agrement), asezarile pescaresti Vulturu, Gorgova si Crisan, Sulina, toate acestea in lungul bratului Sulina. Pe bratul Chilia se afla asezarile pescaresti : Pardina, Chilia Veche, Murighiol (baza de agrement) etc.
Vestigii istorice
Cetatea Histria, Histria - situata la 62 km de Constanta, este cea mai veche asezare greceasca de pe teritoriul Romaniei, intemeiata in anul 657 i.Hr. de catre colonistii greci veniti din Asia Mica. In interiorul cetatii se remarca templul Afroditei, templul lui Zeus, termele romane, forumul, piata, strada pavata, conductele de canalizare etc., toate atestand evolutia civilizatiei pe meleagurile Pontului Euxin.
Cetatea Tomis, Constanta - infiintata in prima jumatate a sec. VI i. Hr., de catre colonistii greci din Milet. Din orasul antic mai pot fi vazute astazi valoroase vestigii : "Turnul Macelarilor", zidul roman de incinta, vase antice din ceramica expuse intr-un frumos parc din centrul orasului.
Edificiul roman cu mozaic, Constanta - monument unic in aceasta parte a Europei, realizat in sec. III-IV d. Hr. Mozaicul se afla pe terasa unui edificiu comercial roman; are o marime impresionanta (2.000 mp). 
Cetatea Callatis, Mangalia - colonie intemeiata de dorienii veniti din Heracleea Pontis in sec. VI i. Hr. Aici s-au scos la lumina vestigii de un exceptional interes stiintific si turistic (un mare tezaur, morminte, apeducte romane etc.) si s-a pastrat cel mai vechi document de limba latina din tot sud-estul Europei.
Alte vestigii istorice : asezarea neolitica de la Cernavoda (unde a fost descoperita vestita statuie "Ganditorul de la Hamangia"), Cetatea Sacidava de la Dunareni (asezare geto-dacica si castru roman), Cetatea Capidava (castru roman), Cetatea bizantina de la Ostrov, Farul genovez din Constanta (construit in 1858-1860).


Fisiere in arhiva (1):

  • Prezentarea Statiunii Eforie Nord.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!